Zakynthos (Zákinthosz) látnivalói – nyaralás, érdekességek

5
(1)

Zakynthos (Zákinthosz) a magyarok egyik legkedveltebb úti célja Görögországban. Gyönyörű, napos, strandjai minden igényt kielégítőek, vize kellemes, panorámája pedig káprázatos. Egy igazi turistaparadicsom. Ha egy pihenésben és tengerparti élményekben gazdag nyaralóhelyet keresünk Görögországban, nekünk is itt a helyünk!

Zakynthos a Jón-tenger legnagyobb szigetei közé tartozik, Görögország északnyugati részén található. Nincs annyi nevezetessége, mint például a szintén itt elhelyezkedő Korfu szigetének, azonban varázslatos, szemet gyönyörködtető homokos tengerpartjai garantálják az életre szóló nyaralást. Mivel nem nagy szigetről van szó – hossza 40 km, szélessége 20 km –, nagyon könnyen bejárható. Érdemes is utazgatni a szigeten, mert különleges természeti látványosságokkal kecsegtetnek a partjai, akármerre induljunk is el.

Első célpontunk azonban Zákinthoszon mindenképp a Navagio-öböl legyen, aminek a neve még ha nem is mond semmit, a látványa biztosan. Ez Görögország egyik legismertebb helye a mészkősziklákkal védett öbölben álló ikonikus hajóronccsal. Ez az egyik legtöbbször lefotózott hely az egész országban, bizonyára mi is egy tonnányi képet készítünk majd róla, mert nem lehet betelni azzal a látvánnyal, ami itt tárul elénk.

Navagio-öböl

Zakynthos barlangjai

Érdemes a sziget északi és déli csücskébe is ellátogatnunk. Az északon található Kék barlangokat csónakkal lehet megközelíteni. Nevüket a barlangok onnan kapták, hogy a mészkősziklákba vájt nyílásokon bejutó fény türkiz színűre festi a tenger vizét. Tegyünk egy próbát és mártsunk valamit a vízbe: meglátjuk, kékké válik a víz alatt – ahogyan mi magunk is, ha barlangon belül úszunk egyet.

Zakynthos látnivalók - Kék barlang

A Keri barlangok délen, a Keri-félszigeten találhatóak. Hajóval érhetjük el őket, búvárkodni és úszni is lehet itt. A Zakynthos keleti partján találhatóak a Xigia barlangok, melyekből kén szivárog a tengerbe. Ez a partszakasz kifejezetten megér egy látogatást azok számára, akik valamilyen ízületi problémával küzdenek.

Zakynthos legszebb strandjai

Az egyik legnépszerűbb üdülőhely Zákinthoszon Kalamaki. Igazán családbarát, csendes, nyugodt, strandja homokos, vize kellemesen meleg és nagyon lassan mélyülő, ideális a kisgyerekesek számára. Kalamaki mellett található Laganas, ami a sziget leghíresebb és hírhedtebb üdülővárosa. Zajos, pörgős, igazi buliközpont tele éttermekkel, üzletekkel, bárokkal és Európa szerte ismert szórakozóhelyekkel. Ez a bulizva nyaraló turisták helye.

Itt található Zákinthosz leghosszabb, 9 km-es, finomhomokos partja is, a tenger itt is meleg és lassan mélyül. Laganas strandjának érdekessége, hogy itt álcserepes teknősök is élnek, melyek Zakynthos jelképének számítanak. Figyeljünk rájuk, óvjuk őket! Ha érdekelnek minket ezek az állatok, motorcsónakkal menjünk át innen a lakatlan Teknős-szigetre (más néven Marathonisi-szigetre) is, ahol tovább gyönyörködhetünk bennük.

Zakynthos strand

Laganastól nyugatra egy kis település, Agios Sostis található. Kicsi, nyugodt, csendes strandja homokos, különlegességét az adja, hogy egy fahíd köti össze az álomszerű, aprócska Cameo-szigettel, ahová egyszerűen át lehet sétálni.

Zakynthos látnivalói

Tsilivit is nagyon sokan szeretik, különösen a családok. Ez is egy csendesebb partszakasz, s bár található itt néhány szórakozóhely is, inkább a családoknak kedvez. Tengerpartja is homokos, lassan mélyülő. A családok számára remek szórakozási lehetőséget kínál a Tsilivi Waterpark, ide is érdemes ellátogatni a gyerekek és magunk kikapcsolódása érdekében.

Zante vagy Zakynthos , a főváros

Ha már az összes szép partot felfedeztük, irány a sziget fővárosa, ami a sziget nevét viseli (Zante vagy Zákinthosz), ahol nézelődhetünk, shoppingolhatunk egy nagyot. A város nevezetességei sajnos egy 1953-as földrengés miatt többnyire megsemmisültek, de azért van néhány látnivaló. Ezek egyike a kikötőben található Dionsziosz-templom, mely sértetlenül megúszta a természeti csapást, de több szép templomot is láthatunk a városban sétálva. A Bizánci múzeumban megnézhetjük a város földrengés előtti, kicsinyített modelljét is.

A Sztráni-hegy tetejéről nagyon szép kilátás nyílik a városra és a tengerre, és itt találhatóak a velencei várkastély, a Bohali-erőd romja is. Bohali olajligetei, fenyvesei, keskeny sikátorai egyedi hangulatot árasztanak, ez talán a legfestőibb helyszín Zákinthoszon, megkoronázhatja nyaralásunkat ezen a gyönyörű, felejthetetlen szigeten.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük