Veszprém – látnivalók, nevezetességek + térképpel!

0
(0)

Veszprém látnivalói megérnek egy utazást az ország távoli szegletéből, de talán még külföldről is.

Egy keszthelyi, csopaki, vagy balatonfüredi nyaralást megfűszerezhetünk egy veszprémi túrával is, hiszen a megyeszékhely nagyjából 20 km-re található a Balatontól.

Ha szeretnénk egy igazán királynői hétvégét eltölteni hazánk egyik történelmi és kulturális jelentőségű városában, akkor Veszprémben a helyünk! Veszprém Gizella királynő egyik kedvenc városa volt, illetve évszázadokon keresztül mindig a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat. Mindezekért méltán tartják ezt a magyar települést a királynék városának.

Veszprém

Veszprém, 2020. augusztus 6.
Szent István király és Gizella királyné szobra a veszprémi várban 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fõvárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebbõl valósulnak meg a rendezvények is.

A veszprémi megyeszékhely a Közép-Dunántúlon, a Veszprémi fennsíkon helyezkedik el, északon a Bakony, délen a Balaton-felvidék, keleten a Mezőföld északnyugati része határolja. A hagyományok szerint Veszprém hét dombra épült. Fekvése nagyon izgalmas, akár 30-40 méteres szintkülönbségekkel is találkozhatunk a mintegy 60 ezer fős város területén, ahol a régészeti kutatások szerint már az Id. előtti 5. évezredben is éltek. Történelmi jelentőségű város. Csak hogy néhányat említsünk ezekből: a veszprémi vár az esztergomi és székesfehérvári várakkal együtt az egyik legkorábbi vár volt hazánkban. Veszprémben győzte le István király Koppányt, óriási szerepe lett ezáltal a városban a kereszténység bevezetésében. Ez a város volt az első püspöki székhely hazánkban.

A kis történelmi kitérő után lássuk Veszprém legfontosabb kulturális nevezetességeit, melyek nagy része egy helyen, a várnegyedben található.

A Veszprémi vár és a Várnegyed

A Várhegyen található Veszprémi vár a Várnegyeddel a város egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Az egykori vár helyét a meredek, 40 méter magas hegyoldal szélén körbefutó fal jelzi.

Veszprémi vár - látnivalók Veszprémben

A Várnegyedbe a Hősök kapuját elhagyva léphetünk be, mely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és II. világháborúk, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek állít emléket. Megpillanthatjuk a Tűztornyot, mely a vár egyetlen középkorból megmaradt tornya. Erkélyéről nagyon szép kilátás nyílik a városra.

A várnegyed középpontjában található Szent Mihály-székesegyház az ország egyik legrégebbi székesegyháza, Gizella királyné alapította Szent Mihály arkangyal tiszteletére.

Szent Mihály-székesegyház

A székesegyház melletti tér közepén csodálhatjuk meg az arany díszeivel csillogó Szentháromság-szobrot. A téren található még a kiállításoknak otthont adó Dubniczay Palota, az írok és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, ahol egyaránt várnak minket hegedűkészítéssel, és gyertyaöntéssel foglalkozó látványműhelyek, barokk falfestmények és gyógynövény bemutatók. Igazi remekmű a késő barokk stílusban épült Érseki Palota, ami az egyik legszebb épület Veszprémben, és az egyik legszebb barokk palota az egész országban. Káprázatos festmények, szobrok freskók és bútorok láthatóak a palotában.

Érsekségi palota, Veszprém

Dubniczay Palota. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Érseki Palota mellett találjuk Veszprém legrégebbi épületét, a Gizella-kápolnát. A hagyományok úgy tartják, a kápolnát Gizella alapította, de ez nem igaz, az épület a 13. században épült, freskói a legkorábbiak közé tartoznak hazánkban. A Szent György-kápolna megtekintése szintén kötelező, ha a várnegyedben járunk.

A legenda szerint itt őrizték Szent György fejereklyéjét, melyet Szent István a bolgárok felett aratott győzelmére kapott ajándékba a bizánci császártól valamikor 1016-1018 között. A kápolna további érdekessége, hogy itt tett szüzességi fogadalmat Szent Imre, István király és Gizella királyné fia. István király és Gizella királyné szobra a várnegyed ékessége. A Vár utca végén a kilátóbástyánál találjuk meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Veszprémre.

A Várnegyeden túl

A veszprémi Várnegyed magasságából letekintve épp rálátunk a Veszprémvölgyben található Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjaira, más néven a Margit-romokra. Az egykoron itt található kolostorban nevelkedett IV. Béla király lánya, Szent Margit.

Margit-romok, Veszprém

Margit-romok

A völgy másik kolostorának romjait se hagyjuk ki, ha már errefelé járunk: a Veszprémvölgyi Görög Apácakolostor és Jezsuita templom romjai Szent István nevéhez fűződnek. Ő alapította a kolostort és a kolostorhoz közeli völgyben zajlott le István és Koppány csatája is.

Ha több napot töltünk Veszprémben, a történelmi látnivalók megtekintése után szakítsunk időt a Veszprémi Állatkert bebarangolására is.

Veszprém látnivalói - állatkert

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Egy teljes napot is rászánhatunk, rengeteg itt a látnivaló.

Veszprémi látnivalók - állatkert

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Ez az egyik leghíresebb állatkert hazánkban, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen élményt nyújt, Veszprém belvárosából egy rövid sétával megközelíthető.

Ha nyár derekán járunk Veszprémben, érdemes ellátogatni a közelben rendezett kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra is.

Veszprém látnivalói térképpel:

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük