Várna: látnivalók és nyaralás a bolgár tengerparton

0
(0)

Ha szívesen kipróbálnánk valami újat és a tipikus görög vagy horvát nyaralásunkat feladnánk valami érdekesebbért, akkor kiváló választás Bulgária. A Fekete-tenger partján fekvő ország minden igényt kielégítő üdülővárosokkal várja a turistákat. Miért ne próbálnánk ki őket mi is? Burgasz vagy Várna tökéletes választás lesz, ha következő nyáron új úti célt keresünk. A merészebbeknek szívesen ajánljuk a román üdülőfalut, Mamaiát is, de ha először kalandoznánk kelet felé, kezdjünk Várnával.

Várna nyaralás, látnivalók

Várna ugyanis a legnagyobb bolgár üdülőváros, lakóinak száma 350 ezer körül fő, Bulgária tengerparti, nyári fővárosaként tartják számon. Közelében található az ország egyik legnépszerűbb tengerpartja, az Aranypart, mely bizonyára ismerősen cseng számunkra. De még mielőtt az Aranypartra vetődnénk, fedezzük fel Várna látnivalóit is. Várna a bolgárok szerint Bulgária legjobb, legszebb és legizgalmasabb települése, és hát nem lehet elmenni amellett, hogy egész Európa egyik legidősebb települése is: Id. e. 570-ben alapították. Számos műemléket és kulturális helyszínt találunk a városban, melyek megtekintését kezdjük a Nekropolisszal.

Várnai nekropolisz

Várnai Nekropolisz. Fotó: Wikipédia/Zde

A Nekropolisz egy temetkezési hely Várna nyugati részén, melyre véletlenül bukkantak 1972-ben. Gazdagon díszített sírjai az Id. e. 4600-4200 körüli időkből származnak, itt tárták fel az egész világ legrégebbi aranyból készült tárgyait is. Ha érdekel minket a régészet, érdemes felkeresnünk a várnai Régészeti Múzeumot is, ahol további mintegy 1000 leleletet tekinthetünk meg.

Várna látnivalói, nyaralás Várnában

Ókori romok Várna közelében a római korból. Fotó: Wikipédia/Extrawurst

A város legfontosabb nevezetességének számítanak a római terma, vagyis a római fürdő romjai. A fürdő valamikor 20 méter magas lehetett, legmagasabb megmaradt pontja a római torony, mely 18 méteres. A római fürdőt az Id. u. a 2. században építették kőből és téglából, s nemcsak a fürdést szolgálta, központi szerepe volt az üzletkötéseknek, a közösségi életnek is.

Az óváros legszebb épülete a monumentális Mária Mennybemenetele katedrális. A templom építése 1880-ban kezdődött a szentpétervári Peterhof templom alapján. Ez az ország legnagyobb ortodox katedrálisa, mely rézkupoláival Várna egyik fontos jelképévé vált. A katedrális belseje is tartogat látnivalókat: falain gyönyörű freskókat láthatunk Jézus életéről.

Várna látnivalók, a Fekete-tenger

A Fekete-tenger

A helyiek kedvencét, a Tengeri Kertet imádni fogjuk. Ez Várna legnagyobb és leghíresebb parkja, melyet az egész Balkán legszebb parkjának tartanak. A hatalmas, 90 000 m2 területű meseszép kertben akváriumot, delfináriumot, terráriumot, állatkertet, sőt élményparkot és egy planetáriumot is találunk, ahol tanulmányozhatjuk a Naprendszert, és akár 5500 csillag képét is. Ha szeretjük a múzeumokat, a Tengeri Kertben található Tengerészeti Múzeumot is felkereshetjük, itt a háborúkban részt vett bolgár flották darabjait nézhetjük meg: horgonyokat, torpedókat, zászlókat, érmeket vagy éppen a tisztek egyenruháit.

Várna látnivalók, nyaralás várnában

Akár múzeumbajáró típusok vagyunk, akár nem, kötelező felkeresnünk a Várna határában fekvő Ulászló parkmúzeumot, melyet I. Ulászló emlékére állították, aki a várnai csatában hunyt el 1444-ben. A parkot 1924-ben alapították, 1935-ben pedig mauzóleumot is emeltek itt I. Ulászlónak, melyben Ulászló jelképes sírja található.

Várnától 8 km-re találjuk a kívül-belül lenyűgöző Euxinográd-palotát. A háromszintes, francia kastélyokra emlékeztető palota építése 1882-ben kezdődött. Nemcsak a palota hatalmas, hanem a kertje is, melyben mintegy 300 féle növényt találunk a világ minden pontjáról.

A leglátogatottabb hely Várna környékén azonban kétségkívül az Aranypart. Mivel Várna tengerpartja nem annyira szép, a helyiek és a turisták is inkább a várostól 17 km-re fekvő Aranypartra látogatnak el, ha sütkérezni szeretnének.

Várna látnivalói - aranypart

Az Aranypart Várna mellett. Fotó: Wikipédia/Chlempi

Az Aranypart 4 km hosszú, kifejezetten turistabarát, hiszen tele van jobbnál jobb éttermekkel, melyek éjjel-nappal fogadják a vendégeket. Ez a legdrágább üdülőhely Bulgáriában, de a legjobb is, ezért feltétlenül keressük fel legalább egy délutáni csobbanás erejéig, ha eldöntöttük, hogy a következő úticélunk Bulgária és Várna lesz.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük