Utazás Balira

0
(0)

Bali Indonézia legnépszerűbb turistacélpontja. A világ minden tájáról vonzza a látogatókat a trópusi környezet, a mindig meleg (ámde gyakran viharos) tenger, és a sziget egyedi kultúrája. Az indonéz lakosság hindu vallású kisebbségének döntő hányada itt él.

Földrajzi adatok

gunung-agungBali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja. Jáva, az indonéz „fő sziget” tőle 3,2 kilométerre nyugatra, Lombok pedig eggyel keletebbre található. Területe akkora, mint egy átlagos magyarországi megye, egész pontosan 5633 km2. A sziget vulkanikus eredetű, ékes bizonyítéka ennek a Gunung Agung vulkán, ami 3142 méterével Bali legmagasabb pontja.

A tenger melegsége miatt a szigetet korallzátonyok veszik körül, és érdekességképpen megemlíthető, hogy a strand homokja északon fehér, míg a déli parton inkább sötétebb színű.

Történelem

Bali szigetére ie. 3000 évvel érkeztek az első lakosok. E kezdetleges nép ittlétéről számos kőszerszám tanúskodik. A hinduk ie. 100 körül érkeztek, ők már cserépedényeket is használtak.

A 13-14. században Bali a kelet-jávai birodalom része volt, az első európai pedig a 16. század végén léphetett a szigetre, név szerint Cornelius de Houtman. Ezt követően Bali holland uralom alá került, melyet véres harcok árán sikerült kivívni. Az őslakosok a megadás helyett a biztos halált választották, és mintegy 4000-en estek így áldozatául a betolakodók modernebb fegyvereinek.

Bár a második világháború alatt a sziget japán uralom alá került, a kapituláció után visszatértek a hollandok, és ismét sikeresen leverték az bali őslakosok öngyilkos akcióját. 1946-ban kikiáltották a Kelet-indonéziai Köztársaságot, de 1949-ben Indonézia független állam lett, és 7 év múlva Bali is csatlakozott.

Adatok

Lakosság: 3,2 millió fő
Vallás: 93% hindu, 5,7 muszlim, 1,4% keresztény, 0,6% buddhista
Nyelv: balinéz és indonéz

Főbb látnivalók

Tanah Lot templom

Tanah Lot

Tanah Lot

Egyedülálló látványosság a Tanah Lot nevű tengeri templom, amit dagálykor víz vesz körül. A hatalmas hullámok között védtelennek tűnő építmény szilárd alapokon nyugszik, aggodalomra semmi ok!

Majomerdő

Majomerdő

Az ubudi majomerdő a Monkey Forest Road végén található, ahol olyan emberszabásúakkal találkozhatunk, akik a félelem legapróbb jele nélkül jönnek oda barátkozni.

Bratan-tó

Bratan-tó

A tó közepén úszótemplom „épült”, ami a sziget egyik legszebb építménye.

Rizsteraszok

Jatiluwih rizsföldjei

Aki szeretne egy kicsit betekinteni a bali őslakosság mindennapjaiba, utazzon el Jatiluwih rizsföldjeire. A földek mellett kis falvak sorakoznak, melyeket szintén érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Barátságos helyiek

Balin bizton számíthatunk arra, hogy ha eltévedünk, vagy bármi problémánk adódna, olyan segítőkészséggel találkozunk, mint csak kevés más helyen. A bali sofőrök általában több nyelven beszélnek, és szívesen kalauzolnak minket látnivalótól látnivalóig.

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük