Ungvár: látnivalók, érdekességek Kárpátalja legnagyobb városában

0
(0)

Ha a keleti határ közelében lakunk, érdemes néha kísérleteznünk Ukrajnával. Kárpátalján ugyanis nagyon szép látnivalókat találunk, melyek nincsenek nagyobb távolságra, mintha az ország határain belül kalandoznánk. Ungvár Kárpátalja legnagyobb városa, autóval nagyjából fél óra alatt el is érhető a záhonyi határátkelőtől.

Az első világháborúig Magyarország egyik keleti kulturális centruma volt Ungvár, melynek régi nevezetességeit érdemes felkeresni. Az újabbakat talán hagyjuk, azokon már nagyon érződik a szovjet szocreál hatás.

 Ungvár látnivalók

Persze ezeket sem árt megnézni, majd jól kitörölni az emlékezetünkből. A település lakosainak már csak kevesebb mint 10%-a magyar, de még így is viszonylag sok honfitársunkkal találkozhatunk a városban, különösen a magyar vonatkozású nevezetességek közelében.

 Ungvár látnivalók

Az ungvári vár és környéke

Az Ung folyó két partján fekvő Ungvárt a források szerint a magyarok 894-ben foglalták el, itt adta át Álmos fiának, Árpádnak a fővezérséget. Ungvár legfontosabb nevezetessége a város szívében, a Várhegyen álló ungvári vár, ami Kárpátalja egyik leghíresebb műemléke. A vár a magyarok meghatározó erődítménye volt. Amikor 1086-ban a besenyők betörtek a környékre, minden környékbeli települést elfoglaltak, de a várat nem tudták bevenni.

Ungvári vár - Ungvár látnivalói

Az ungvári vár. Fotó: Сергій Криниця (Haidamac)

A tatárjárás azonban nem kímélte. A most látható ungvári vár felépítése a 14. században kezdődött. Ma a várkastélyban található a Kárpátaljai Honismereti Múzeum és Képtár, ahol történeti, régészeti, népművészeti, természettudományi kiállításokat láthatunk. A várparkban gyönyörű szobrokat találunk: Héraklészt a lernai hidrával, a Pihenő Hermészt, valamint egy turulszobrot is, ami eredetileg Tiszaújlakon állt II. Rákóczi Ferenc osztrákok ellen vívott győzedelmes csatájának emlékére. Szánjunk időt a vár és várkert bejárására, melynek teljes területe 8,5 hektár így együtt.

 Ungvár látnivalók

Az ungvári vár közelében található skanzenben is el lehet időzni. A szabadtéri néprajzi múzeum Kárpátalja legszebb, legjellegzetesebb falvait idézi, ahol megismerhetjük, hogyan éltek itt egykor az elődeink.

Ungvár legszebb templomai

Ungvár legimpozánsabb temploma a kéttornyos görögkatolikus Szent Kereszt felmagasztalása székesegyház a mellette álló püspöki palotával. Egykor itt egy római katolikus templom állt, mely a jezsuiták számára épült a rendházzal együtt. A jezsuita rend feloszlása után Mária Terézia az épületegyüttest a munkácsi görögkatolikus püspökségnek ajándékozta, a templom belsejét pedig átalakították: barokk stílusú és gazdagon díszített, bármerre is tekintünk benne. A palota is gyönyörű, szépségétől azonban fontosabb a történelmi jelentősége. A napóleoni háborúk idején ugyanis 1805-ben ide menekítették a budai várból a koronázási ékszereket.

Merőben eltér a görögkatolikus székesegyháztól a Megváltó Krisztus Ortodox katedrális. A monumentális, fehér színű, kék- és aranykupolás épület igazi látványosság a városban, ahogy a ma már hangversenyteremként működő zsinagóga is. A zsinagógát a II. világháború után államosították, de szerencsére az épület szép külsején nem változtattak.

Ungvár látnivalói - Megváltó Krisztus Ortodox katedrális

Megváltó Krisztus Ortodox katedrális

Ha szeretjük az egyházi épületeket, érdemes az Ungvárhoz tartozó Gerény településrész rotundáját is megkeresni. A körtemplom valamikor a 13 században épült, ez Kárpátalja egyik legrégebbi szakrális műemléke. Nem mellesleg a panoráma sem rossz innen, na és persze fotós helyszínnek sem utolsó az egyedi hangulata miatt.

Egyéb nevezetességek Ungváron

Ha túl vagyunk a szép régi épületeken, tekintsük meg elrettentésként a Kárpátaljai Színházat, amihez hasonló kulturális intézményt keveset találni. Az Ung folyó partján áll, hatalmas és zömök, túl sok szépet nem fogunk találni az épületen, hacsak nem rajongunk a szocreál épületekért.

Ungvár színház - ungvári látnivalók

Ungvári színház. Fotó: wikimapia.org

Ungvár belvárosa viszont nagyon jó, már-már mediterrán jellegű a hangulatos sétálóutcáival, ahol éttermek, kávézók és boltok sorakoznak. Itt állandó a nyüzsgés.

 Ungvár látnivalók

A belvárosban találjuk Mihail Kolodko egyik legnépszerűbb alkotását, a Lámpagyújtogató szobrát, mellyel a város szülötte, Kolja alakját örökítette meg Kolodko, akinek a neve nem véletlenül cseng ismerősen számunkra. A szobrász Ungváron született, anyai ágon magyar származású.

Első apró szobrocskáit Ungváron helyezték el, azóta viszont már Budapest utcáin is találkozhatunk miniatűr alkotásaival. S ha már Ungvár szülötteinél tartunk: Bódi László, Cipő, a Republic egykori frontembere szintén Ungváron született 1965-ben. Ő mindig Ungvárt tartotta a legszebb magyar városnak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük