Újra látogatható a fertődi Esterházy-kastély felújított Rózsaháza

0
(0)

Több mint százmillió forintból újították fel a fertődi Esterházy-kastély Rózsaházát, amely a kedden megnyílt Cziráky Margit Rózsakerttel együtt látogatható – közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a rekonstrukciós munkálatokra a Velux Alapítványok több mint 80 millió forintot, a kormány pedig 26,5 millió forintot biztosított.

Újra látogatható a fertõdi Esterházy-kastély parkja

Fertõd, 2020. május 22.
A fertõdi Esterházy-kastély rózsakertje 2020. május 22-én. Újra látogatható a kastély parkja, de az épület belsõ tere és a múzeum továbbra sem fogad vendégeket a koronavírus-járvány miatt.
MTI/Krizsán Csaba

A kivitelező a Becska és Társai Építőipari Kft. volt, amely egyebek mellett a 140 négyzetméteres épületen kicserélte a tetőt és a födémet, felújította a teljes gépészeti- és elektromos rendszert, renoválta a homlokzatot és mozgáskorlátozottak számára is kialakított egy mosdóblokkot.

Megújult továbbá a Rózsaház környezete is, térkövet tettek le, növényeket ültettek, füvesítettek és kerítést építettek.

A Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgáló helyiségként történő használata. Az épületben dísztermet alakítottak ki, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel kiállítások rendezésére és egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A keszthelyi Festetics-kastély

A fertődi Esterházy-kastély egykori főkertészi lakját tudományos dokumentációk alapján 1906-ban építették át Hulesch Károly hercegi főkertész részére. Az épület a kastély 18. századi konyhakertjének északi határvonalán épült fel.

Az épület a 20. században több átalakításon esett át, így az eredeti U helyett ma L alakú az alaprajza. Állapota az elmúlt évtizedek alatt leromlott.

A közlemény idézi Barcza Attilát, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, aki a Rózsaház átadója alkalmából azt mondta, hogy az épület és annak funkciója tovább erősíti a térség turisztikai vonzerejét.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az elmúlt években sikerült elérni, hogy az Esterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük