Torino, az olasz meglepetésváros. Látnivalók, nevezetességek térképpel és fotókkal

5
(2)

Torino látnivalóival egyett egy igazi „meglepetésváros”. Ha mi is azok közé tartozunk, akik annyit tudnak róla, hogy egy iparváros Olaszországban, ahová csak a Juventus drukkolóknak érdemes elutazni, nagyon tévedünk. Gyönyörű város, tele csodás épületekkel, ráadásul abszolút otthon érezhetjük ott magunkat, mert a fekvése Budapesthez hasonlít: a Pó folyó két partján épp úgy terül el egy laposabb és egy dombosabb rész Torinóban, mint Pesten és Budán.

Az ország északi részén fekvő Torino Róma, Milánó és Nápoly után a negyedik legnagyobb olasz város. Fontos gazdasági központ, de kulturális értékei sem elhanyagolhatóak.

Torino látnivalói - Juventus stadion

Stadio delle Alpi, a Juventus stadionja Torinóban

A 900 ezres nagyváros garantáltan ámulatba ejti az olasz kultúra, az olasz építészet, az olasz ételek és az igazi, vérpezsdítő olasz életmód szerelmeseit egyaránt. Ugyanúgy találunk a városban kiváló múzeumokat, lenyűgöző épületeket, mint ahogyan remek kávézókat, éttermeket és szórakozóhelyeket is.

Torino látnivalói - a Pó-folyó

A Pó-folyó Torinónál

Torino, az árkádos város

Hogy mennyire elegáns ez a város, azt a csodás épületekkel szegélyezett Via Román sétálva vehetjük szemügyre. Az utca a Piazza Carlo Felicét és a Piazza Castellót köti össze, érintve közben a Piazza San Carlót is, melyet Torino egyik legszebb terének tartanak bronzszobraival és ikertemplomaival.

Castello tér - Torino látnivalói

Castello tér

A Castello téren találjuk a Királyi palotát és a Madama palotát, melyek felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A hatalmas, tekintélyt parancsoló Királyi palota fegyvertárában Európa egyik legnagyobb fegyvergyűjteményét tekinthetjük meg, könyvtárában pedig megnézhetjük Leonardo da Vinci önarcképét is. A díszes és impozáns Madama palota szintén ámulatba ejtő, 1276-ban a római városkapu maradványai fölé épült, eredetileg egy középkori vár volt.

Torino látnivalói - Madama Palota

Madama Palota

Jellegzetes árkádokat is látunk a téren, ezek egészen elképesztő módon a városban mintegy 18 km hosszan terjednek el. A Piazza Castellótól induló és a Piazza Vittorio Venetóig tartó árkádsor azért épült ki a 17. században, hogy a király úgy juthasson le a Pó folyó partjára, hogy közben ne ázzon el, ha esne az eső.

Torino látnivalók - Piazza Vittorio

Piazza Vittorio Veneto

A Vittorio Veneto tér ma is nagyon fontos hely a város életében, számos üzletet találunk itt, de különösen az esti, éjszakai órákban pezsdül fel, a fiatalok kedvelt helye. Ha mi nem a mulatozás miatt vágyunk Torinóba, a tér felkeresése akkor is kötelező: 31 000 nm-es nagyságával ez Európa legnagyobb tere, és a már említett árkádsor veszi körbe, ami nagyon különleges látványt nyújt.

A torinói lepel és egyéb kivételes látnivalók

A Dóm teret a Királyi palota közelében találjuk, melynek katedrálisa kihagyhatatlan mindenki számára, aki Torinóba vetődik, még akkor is, ha épp nem abban a szerencsés évben járunk a városban, amikor kiállítják a torinói leplet. Ez az a bizonyos lepel, amivel állítólag Jézus testét tekerték be kereszthalála után. Sajnos csak ritkán teszik közszemlére, és akkor is óriási a tömeg körülötte. De a különleges dóm önmagában is megér egy látogatást, nevét a város védőszentjéről, Keresztelő Szent Jánosról kapta.

Torinói dóm - Torino látnivalói

Torinói dóm

Ha a torinói lepelhez nem is lesz szerencsénk, láthatunk azért ősi kincseket a városban. Az Egyiptomi Múzeumban találjuk ugyanis Európa legnagyobb egyiptomi gyűjteményét, több mint 30 ezer tárgyat tekinthetünk meg itt a Kr. e. 4. század – Kr. u. 3. század közötti időkből. Totálisan ellentétes ezzel a múzeummal a Nemzeti Filmmúzeum és annak valamennyi látnivalója: itt mindent megtudhatunk a film és a mozi világáról, sőt, meg is nézhetünk egy-egy filmet a hozzájuk passzoló teremben.

Maga a Mole Antonelliana, melyben a filmmúzeum található Torino egyik legjellegzetesebb épülete. Gigantikus magassága miatt könnyű kiszúrni az épületet a városban, mely Torino jelképévé is vált.

Torino látnivalók - Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

Három helyet még feltétlenül keressünk fel Torinóban. A Porta Palatina a világ legjobban megőrzött római kapuja, mely még az I. században épült. A kaput két nagy torony fogja közzé, vöröses színével nagyon látványos nevezetesség a városban.

Még különlegesebb a Superga Bazilika, mely egy dombon található, ahová fogaskerekűvel is fel lehet menni, ami egy extra programlehetőség Torinóban.

Torino látnivalók - Superga Bazilika

Superga Bazilika

A bazilika alagsorában megtaláljuk a Savoyai-ház uralkodóinak sírjait is. Ha pedig valami mesebelire vágynánk, a Pó partján fekvő Valentino parkba menjünk el.

Torino látnivalók - Valentino park

Valentino park

Ez a város leghíresebb parkja, található itt egy gyönyörű kastély, egy varázslatos botanikus kert, egy tó, egy csodaszép szökőkút, sőt egy utólag felépített komplett középkori vár és falu is. Ezt tartják Olaszország legjobb parkjának, látni fogjuk mi is, nem véletlenül.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük