Tokaj – ahol világok találkoznak

0
(0)

Tokaj látnivalók terén az egyik leggazdagabb élményt nyújtja Magyarország keleti felén. Igazi világok találkozása ez, ahol az Alföld és a hegyek, a szőke Tisza és a sáros Bodrog randevúznak.

Feltehetőleg nincs olyan felnőtt az országban, aki ne kóstolta volna valaha a világhírű tokaji borok egyikét: az aszút, a furmintot, a hárslevelűt, a muskotályt vagy a szamorodnit.  Isteni borai Tokajt világhírűvé, a borvidéket pedig a Világörökség részévé tették.

Tokaj

Fotó: MTI

Az év minden időszakában lehetőségünk nyílik egy tokaji borkóstolásra, de ha valami többre vágyunk, a borospincék tesztelése előtt vagy után keressük fel a kisváros egyéb nevezetességeit is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj festői környezetben, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, az 512 méter magas Kopasz-hegy lábánál fekszik. A megye egyik leghangulatosabb települése. Miskolctól 54 km-re, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megyeszékhelytől, Nyíregyházától pedig 33 km-re található, de nemcsak a miskolciak és nyíregyháziak kedvelt úticélja: az ország és a világ minden tájáról érkeznek ide turisták.

Tokaj, Tisza-híd

Fotó: MTI

Az egyik leglátogatottabb tokaji esemény a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, melyet minden évben megrendeznek. 2020-ban október 1-4 között kerül sor az eseményre. A járványra való tekintettel azonban idén a felvonulás és a nagyobb koncertek helyett kisebb programokkal, a város több pontján készülnek a szervezők. (A részletes programok ITT.) Érdemes ilyenkor meglátogatni a várost, mert ilyenkor a legmozgalmasabb, de a 4000 fős település egy átlagos napon is tökéletes kirándulóhely.

Tokaj, borház

Fotó: MTI/Vajda János

A legfontosabb látnivalók Tokajban

Tisza-híd

Tokaj, Tisza-híd

Fotó: tokaj.hu

A borsodi települést a szabolcsi Rakamaz üdülőterületével összekötő Tisza-híd az egyik legrégebbi híd a Tiszán, melyről nagyon szép kilátás nyílik a Tisza és a Bodrog találkozására. A híd a 38-as főút része.

 

Finánc-dombi kilátó

A kilátóhoz a Tisza-híddal szemben lévő lépcsősorról jutunk fel. Varázslatos táj tárul elénk odafentről, akár 15 km-re is ellátni innen, láthatjuk a folyókat, a hegyvonulatokat, a szőlőskerteket. Csodás szelfiket lőhetünk itt, ki ne hagyjuk!

 

TV-torony

Tokaj, TV torony

A Kopasz-hegy tetején található TV adóállomás már nem működik, tövéből azonban bámulatos a kilátás a Hegyaljára, sőt, az Alföldre is.

 

Fő tér

A magasságok után térjünk vissza a földre és tegyünk egy sétát Tokaj belvárosában. A Tisza-hídtól elindulva mindössze 5-10 perces séta alatt el is érhetjük a város Fő terét, vagyis a Kossuth teret.

 

Szent István szobor

A Kossuth téren található Szent István király bronzból készült szobra, melynek kőtalpazatán a Himnusz idézete olvasható: „Tokaj szőlővesszejin nektárt csepegtettél.”

 

Bacchus-kút

Tokaj, Bacchus-kút

A Kossuth téren található Rákóczi Pincébe csalogat a kezében borospoharat tartó, hordón ülő Bacchus alakja. A hordón Tokaj városának címere látható.

 

Rákóczi Ferenc szobor

A szobor a Rákóczi szabadságharc kitörésének 300. évfordulója alkalmából készült 2003-ban.

 

Tokaji múzeum

A Tokaj belvárosában található múzeum állandó kiállításain megtekinthetjük többek között Tokaj és Hegyalja évezredes történetének tárlatát, a Tokaji Vár feltárása során talált leleteket, a környék élővilágának bemutatóját, de a bortároláshoz szükséges eszközöket is.

 

Világörökségi Bormúzeum

Tokaj látnivalók - bormúzem

Fotó: bormuzeum.eu

A modern múzeum digitális eszközökkel mutatja be a borvidéket egy igazán különleges, interaktív kiállítás keretében. A Világörökségi Bormúzeum 4 szintjén egy virtuális idegenvezető kíséri végig a látogatókat.

 

Jézus szíve templom

 

A város legrégebbi templomát még a 11. század végén építették, de a tatárjárás során szinte teljesen elpusztult. Többször újjáépítették, több tűzvész is károsította, végül 1909-ben lebontották és a helyére építették fel a most látható Jézus szíve római katolikus templomot.

 

Szent Miklós ortodox templom

Barokk stílusú ortodox templom műemlékvédelmi épület, nagyon szép templom kívül-belül egyaránt.

 

Országzászló Emlékmű

Tokaj látnivalók - országzászló emlékmű

Fotó: tokaj.hu

A vasútállomással szemben található emlékmű a trianoni békeszerződés okozta fájdalmat fejezi ki.

 

Paulay Ede Színház

A színház a Tokajban született Paulay Ede színész-rendező, színházigazgatóról kapta nevét. 2008-ban nyílt meg.

 

Kulturális és Konferenciaközpont

Az épület 2006 óta üzemel kulturális és konferenciaközpontként, korábban zsinagóga volt. A gyönyörű, 19. század végi épület Tokaj egyik legszebb épülete.

 

Tokaji fesztiválkatlan

Tokaj látnivalók, fesztiválkatlan

Fotó: tokaj.hu

A tokaji Fesztiválkatlan egy több mint 2500 fő befogadására alkalmas rendezvényközpont, melyben különböző zenei és színházi előadásokat, kulturális rendezvényeket tartanak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük