Tiszavirágzás 2023 – ekkor kezdődhet idén a kérészrajzás + helyszínek, érdekességek

5
(1)

A tiszavirágzás 2023 egyik leginkább várt, csodálatos természeti jelensége lesz. A kérészrajzás rendre június második felében indul be, de kisebb-nagyobb eltérések lehetnek.

06.04.

A Tisza magyarországi szakaszán a folyó hőmérséklete már meghaladta a 20 fokot. A Hydroinfo mérései:

Tokaj: 22,1 fok
Tiszalök: 22 fok
Tiszadob: 20,4 fok
Tiszakeszi: 20,2 fok
Csongrád: 20,6 fok
Szeged: 21,6 fok

A 2022-es tiszavirágzás június 10-e körül kezdődött, először a Fekete-Körösön és a Tisza Szeged alatti szakaszán figyeltek meg kisebb rajzásokat. A vízhőmérsékletek az ideihez hasonlóak voltak.

Tiszavirágzás 2023 – az időjárás függvényében

Ha a 2022-es tiszavirágzás kezdetét vesszük alapul, akkor a Tisza és mellékfolyói gyors melegedése miatt már június második hetében is megfigyelhetünk majd rajzásokat, de például 2021-ben jóval hűvösebb volt a tavasz, ezért abban az évben 1-2 hetet csúszott kérészek násztánca.

Friss hírek folyamatosan a tiszavirágzásról! Ha nem akar lemaradni, kövesse oldalunkat a Facebookon!

Tiszavirágzás 2023 – háttér, javasolt megfigyelési helyek

A Tisza virágzásának azt nevezzük, amikor a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

Tiszavirágzás 2023

Tiszavirágzás Tiszainokán 2022-ben. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A 8-12 cm-es rovar csak a tisztább vizekben él meg, sajnos Európa legtöbb folyójából már eltűnt. Szerencsére a Tisza és egyes mellékfolyóiban még megtalálható.

A kérészek három évig lárvaállapotban nevelkednek a víz alatt, az agyagos partoldalba vájt üregeikben, ahol többnyire három nemzedék él együtt. Ez idő alatt kb. 15–25 alkalommal vedlenek. Minden évben, ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket, a kérészek megkezdik rajzásukat. Általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó. Elsőként 1726-ban Luigi Ferdinando Marsigli, olasz hadmérnök írta le, amikor Magyarországon járt.

Tiszavirágzás

Tiszaörvény, 2020. június 25.
Tiszavirág (Palingenia longicauda) Tiszaörvény közelében 2020. június 24-én. Megkezdõdött a kérészek rajzása a Tisza-tó térségében.
MTI/Komka Péter

A tiszavirág mind lárva, mind kifejlett állapotban fontos táplálékot jelent a vízben és a víz körül élő állatok számára. Megfigyeltek már kapitális harcsákat is e rovarra vadászni, de szívesen fogyasztják tiszavirág lárváját más halfajok is, illetve a vízi madarak, hüllők és kétéltűek is. A tiszavirágzás a maga 1-2 hetes időtartamával terített asztalt biztosít a vízi ragadozók számára.

A rajzás a vízhőmérséklettől függően június közepén, vagy a hónap utolsó harmadában indul be, először mindig a folyók alsó szakaszán.

Tiszavirágzás 2023 – jogi háttér

A tiszavirág 1993 óta védett, az élőhelyére és minden alakjára (lárva, szubimágó, imágó, kifejlett rovar, elpusztult kérésztetem) kiterjed a védelem. Komoly büntetésre számíthat, aki befogja, elpusztítja, vagy az elpusztult rovart begyűjti. A rendőrség évről évre figyelmeztet, hogy a tiszavirágzás idején is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges – olvasható a rendőrség legutóbbi közleményében.

A tiszavirágzást 2020. május 22.-én, jelentőségének elismeréseként hungarikummá nyilvánították.

A 2022-es tiszavirágzás ilyen volt:

Tiszavirágzás 2022 – Ilyen volt! Fotók, videók, beszámolók

Tiszavirágzás 2023 – javasolt megfigyelési helyek

Tisza-tó térsége:

Tiszafüred – Albatrosz-kikötő: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 30/2345-108  (GPS: 47.624448 N, 20.731887 E)

Tiszafüred-Örvény – Szabics-kikötő és Szabadidőpart: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 70/364-1890 (GPS: 47.60453 N, 20.71153 E)

Tiszaszőlős – Aranyosi-kikötő: csak a partról történő megfigyelésre van lehetőség, hajós kirándulás innen nem indul  (GPS: 47.572497 N, 20.699670 E)

Tiszafüred – Poroszló közötti Tisza-híd mellett partról történő megfigyelésre is van lehetőség a Fehér Amúr Étterem melletti mólónál (GPS: 47.640607 N, 20.725394 E)

Felső-Tisza:

Tivadar – Kisar közötti közúti híd

(GPS: 48.060193″N; 22.515590″E)

Javasolt megfigyelési helyek: Tisza-híd, illetve mindkét oldali partszakasz és töltéskorona.

Parkolás: a Tivadar és Kisar közötti közúti híd mindkét oldalán van lehetőség az autókkal megállni.

A közúti hídon a gyalogos sávban lehet megállni és figyelni a híd magasságába felrepülő kérészeket.

Érdemes rendszeresen figyelni a Hortobágyi Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park híradásait is a 2022-es tiszavirágzással kapcsolatban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük