Tiszavirágzás 2022 – Ilyen volt! Fotók, videók, beszámolók

4
(5)

A tiszavirágzás 2022 egyik legszebb természeti jelensége lesz a Tiszán és néhány szerencsésebb mellékfolyóján, csatornáján.

Friss hírek folyamatosan a tiszavirágzásról! Ha nem akar lemaradni, kövesse oldalunkat a Facebookon!

06.30.

Lassan véget ér a 2022-es tiszavirágzás

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója szerint Tivadarnál lesz ma (június 30-án) figyelni a vizet, míg a Tisza-tótól délre már befejeződött a rajzás.

Tiszavirágzás Tivadarnál

Fotó: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat

06.26.

Kezdődik a tiszavirágzás a Felső-Tiszán

Tiszaszalkán már ilyen szép fotókat készített péntek este a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága.

Tiszavirágzás Tiszaszalka

Tiszavirágzás Tiszaszalka

 

Fotó: Habarics Béla
Természetvédelmi Őrszolgálat

06.24.

Szúnyogirtás idegméreggel a tiszavirágzás közepén?

Szendefői Balázs egy meg nem nevezett tiszai kikötő közelében készített fotókat arról, hogy gyanúja szerint idegméreggel irtják a rovarokat a folyón, a tiszavirágzás kellős közepén.

A deltamethrin nevű, a teljes vízi élővilágra halálos rovarölő szer az EU-ban tilos, Magyarországon valahogy mégsem. Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is.

 

Tiszasüly és Nagykörű környékén is szépen virágzott a Tisza

06.22.

Hétfőn az esti órákban a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet területén lezajlott a főrajzás – számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park.
A korábbi évekhez képest is erősebb, de egyes szakaszokon kifejezetten látványos és nagy intenzitású rajzás volt megfigyelhető.
A következő napokban valószínűleg a Tisza-tótól északra eső folyószakaszokon várható a látványos főrajzás megjelenése.

06.20.

Tiszavirágzás élőben a Tisza-tóról Hermann Dórával, az Időkép meteorológusával. Helyszín: Tiszafüred, Poroszlói-csatorna

Tiszainoka közelében 10.000-es nagyságrendet meghaladó rajzást figyeltek meg vasárnap este.

Tiszavirágzás Tiszainokán

Tiszavirágzás Tiszainokán.

Tiszavirág-túrára itt lehet jelentkezni.

Leyer Péter Tiszafüred-Poroszló környékén készítette ezeket a felvételeket a tiszavirágzásról:

 

06.19.

Gyönyörűen virágzott a Tisza Szegednél

Látványos kérészrajzást kapott lencsevégre szombaton Frank Yvette Szegednél – írja a Szegedi Nap. Jó eséllyel ma estefelé is megismétlődhet a páratlan jelenség, amelyhez hasonlót már évek óta nem tapasztaltak a Tisza-parti városban.

Tiszavirágzás Szegednél

Tiszavirágzás Szegednél. Fotó: Szegedi Nap

További fotókat talál a szegedinap.hu cikkében.

06.18.

Komoly rajzás a Tisza-tónál:

06.16.

A kérészéletű tiszavirágoknak esélyük sem volt a falánk madarakkal szemben

Tavi túrán vettünk részt 2022. június 15-én a Tisza-tavon, és felmérhettük az idei tiszavirágzás intenzitását.

Idegenvezetőnk szerint a tömeges rajzásra még néhány napot várni kell, talán a hétvégén lehet majd nagyobb számban látni násztáncra induló kérészeket.

Élmények nélkül azért most sem tértünk haza, az egyik mellékágon ugyanis szép számmal bújtak elő a kifejlett rovarok, ám a rajzás intenzitása ahhoz alacsony volt, hogy a tiszavirágok párzása zavartalan legyen. Megjelentek ugyanis a hazánkban szintén fokozottan védett fattyúszerkők, és egytől egyik elkapdosták a kikelő kérészeket.

 

Mit láttunk még a Tisza-tavon? Bővebben itt olvashat róla >>

06.14.

Beindult a kérészrajzás a Tisza-tónál. A tiszafüredi Albatrosz kikötő június 15-étől indítja az első tiszavirágzás-túrákat.

Indulás: mindennap 18:00 és 18:30-as indulással. Felnőtt jegy : 2000 Ft, Gyermek jegy( 4-18 éves korig): 1000 Ft, 4 éves kor alatt ingyenes.

Bejelentkezni telefonon vagy Messenger üzenetben lehet.

Az Élménytúra a Tisza-tavon csapata is várja a tiszavirágzás szerelmeseit. 2022. június 16. naptól esténként 17:30 órakor a tiszafüredi Albatrosz kikötőből indulnak a túrák.
Telefonszám: +36704061244

06.14.

A Tisza-tónál is egyre több a tiszavirág. Még csak kisebb rajzások vannak, de néhány napon belül beindulhat a komolyabb virágzás.

 

06.13.

Az első videók a 2022-es tiszavirágzásról

Farkas Ágnes, Tisza-Maros torkolat:

Egy másik felvétel, szintén Szegedről:

 

06.12.

A Maroson is beindult a kérészrajzás

 

06.11.

Elkezdődött a tiszavirágzás a Tisza Szeged alatti szakaszán

A napsütéses meleg időnek köszönhetően elkezdődött a kérészek rajzása a Tisza Szeged alatti, országhatárhoz közeli szakaszán, a napnyugta előtti órákban több helyen is megfigyelhetők a tiszavirágok (Polingenia longicauda) – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek.

A faj első említése Arisztotelésztől származhat, ugyanakkor nem teljesen biztos, hogy a tiszavirágról beszélt a görög filozófus. Az viszont már teljesen bizonyos, hogy 1634-ben egy belga orvos megfigyelte, és le is írta a kérészfajt.

A kérész lárvái a nőstények által lerakott petékből fejlődnek ki a mederfenéken. A kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a lárvák előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek.

A rajzás időpontja függ a vízhőmérséklettől, a napos órák számától, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A vízből kibúvó lárvák leginkább a folyó fölé benyúló faágakon, parti köveken, a stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal.A rovarokat már a vájatok szájánál békák várják, de lesben állnak a ragadozó halak, és a különféle madarak, köztük tőkésrécék, sirályok.

A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja mintegy hétezer petéjét.

A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.

06.09.

Megkezdődött a tiszavirágzás a Fekete-Körösön

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén kanyargó Fekete-Körös folyón már megkezdődött a 2022-es tiszavirágzás – számolt be a nemzeti park.

A rajzás a Körösökön a víz hőfokától és az időjárási viszonyoktól függően általában június eleje és közepe táján megy végbe, először a Körösök felső, majd az alsó szakaszán. Jelenleg a Fekete-Körösön még csak az előrajzás tart, úgyhogy a következő napokban érdemes felkeresni a Körösök különböző szakaszait ezért a páratlan élményért.

06.07.

Biztató a folyók hőmérséklete, már ami a 2022-es tiszavirágzást illeti. Tavaly egy kicsit késett a rajzás a hűvösebb idő miatt, de idén valószínűleg hamarabb kezdődik majd.

Egyelőre június közepe lehet a céldátum, ekkorra érdemes beütemezni az első túrákat.

A Tisza hőmérséklete már a teljes magyarországi szakaszán 20 fok fölött van napközben, így vélhetően bő egy hét, és beindul a tiszavirágzás.

Tiszavirágzás

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Tiszavirágzás 2022 – háttér, javasolt megfigyelési helyek

A Tisza virágzásának azt nevezzük, amikor a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

Tiszavirágzás 2022

Tiszacsege, 2018. június 11.
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom elõtt még egész Európában elõfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetõk meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 8-12 cm-es rovar csak a tisztább vizekben él meg, sajnos Európa legtöbb folyójából már eltűnt. Szerencsére a Tisza és egyes mellékfolyóiban még megtalálható.

A kérészek három évig lárvaállapotban nevelkednek a víz alatt, az agyagos partoldalba vájt üregeikben, ahol többnyire három nemzedék él együtt. Ez idő alatt kb. 15–25 alkalommal vedlenek. Minden évben, ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket, a kérészek megkezdik rajzásukat. Általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó. Elsőként 1726-ban Luigi Ferdinando Marsigli, olasz hadmérnök írta le, amikor Magyarországon járt.

Tiszavirágzás

Tiszaörvény, 2020. június 25.
Tiszavirág (Palingenia longicauda) Tiszaörvény közelében 2020. június 24-én. Megkezdõdött a kérészek rajzása a Tisza-tó térségében.
MTI/Komka Péter

A tiszavirág mind lárva, mind kifejlett állapotban fontos táplálékot jelent a vízben és a víz körül élő állatok számára. Megfigyeltek már kapitális harcsákat is e rovarra vadászni, de szívesen fogyasztják tiszavirág lárváját más halfajok is, illetve a vízi madarak, hüllők és kétéltűek is. A tiszavirágzás a maga 1-2 hetes időtartamával terített asztalt biztosít a vízi ragadozók számára.

A rajzás a vízhőmérséklettől függően június közepén, vagy a hónap utolsó harmadában indul be, először mindig a folyók alsó szakaszán.

Tiszavirágzás 2022 – jogi háttér

A tiszavirág 1993 óta védett, az élőhelyére és minden alakjára (lárva, szubimágó, imágó, kifejlett rovar, elpusztult kérésztetem) kiterjed a védelem. Komoly büntetésre számíthat, aki befogja, elpusztítja, vagy az elpusztult rovart begyűjti. A rendőrség évről évre figyelmeztet, hogy a tiszavirágzás idején is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges – olvasható a rendőrség legutóbbi közleményében.

A tiszavirágzást 2020. május 22.-én, jelentőségének elismeréseként hungarikummá nyilvánították.

A 2021-es tiszavirágzás ilyen volt:

Tiszavirágzás 2021 – ELKEZDŐDÖTT!

Tiszavirágzás 2022 – javasolt megfigyelési helyek

Tisza-tó térsége:

Tiszafüred – Albatrosz-kikötő: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 30/2345-108  (GPS: 47.624448 N, 20.731887 E)

Tiszafüred-Örvény – Szabics-kikötő és Szabadidőpart: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 70/364-1890 (GPS: 47.60453 N, 20.71153 E)

Tiszaszőlős – Aranyosi-kikötő: csak a partról történő megfigyelésre van lehetőség, hajós kirándulás innen nem indul  (GPS: 47.572497 N, 20.699670 E)

Tiszafüred – Poroszló közötti Tisza-híd mellett partról történő megfigyelésre is van lehetőség a Fehér Amúr Étterem melletti mólónál (GPS: 47.640607 N, 20.725394 E)

Felső-Tisza:

Tivadar – Kisar közötti közúti híd

(GPS: 48.060193″N; 22.515590″E)

Javasolt megfigyelési helyek: Tisza-híd, illetve mindkét oldali partszakasz és töltéskorona.

Parkolás: a Tivadar és Kisar közötti közúti híd mindkét oldalán van lehetőség az autókkal megállni.

A közúti hídon a gyalogos sávban lehet megállni és figyelni a híd magasságába felrepülő kérészeket.

Érdemes rendszeresen figyelni a Hortobágyi Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park híradásait is a 2022-es tiszavirágzással kapcsolatban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4 / 5. Szavazatok: 5

Egyelőre még nem érkezett szavazat

10 comments on “Tiszavirágzás 2022 – Ilyen volt! Fotók, videók, beszámolók”

 1. Halgas Péterné szerint:

  Kérem hogy küldjenek egy EMAILT, hogy tudjuk mikor kell menni megnézni Tiszavirágzást. köszönet. Halgas Péterné

  1. Balog Péterné szerint:

   Tiszakécskénél szeretnénk megnézni.Szeretném ha küldenének értesítőt mikor lesz ott az esemény látható.
   Köszönettel:Balogné Margit

 2. Hogemann Gyöngyike szerint:

  Kérném, küldjenek értesítést arrol, mikor a legideálisabb tiszavirágzást meglátigatni. Húsz éves vágyam, hogy lássam a természet csodáját. Tiszelettel köszönöm:Hogemann Gyöngyike Pécs egmail: gyhogemann@hdsnet.hu

 3. Farkas Lászlóné szerint:

  Üdvözlet!
  Kérnék értesítést mikor látható Békesmegyeben ez a csodálatos esemény.
  Köszönöm

 4. Dukitsné D. Zsuzsa szerint:

  Kérem értesítsenek a tiszavirágzás Szolnokon várható időpontjáról.
  Köszönettel: Dukitsné D. Zsuzsa

 5. Daruka Béla szerint:

  Kérem jelezzék mikor várható Tiszaszőlősön az esemény.
  Üdv: Daruka Béla

 6. Nagy Katalin szerint:

  A Felső-Tisza vidéki időpont érdekel. Tavaly szerencsénk volt ott lenni. Idén sem akarunk lemaradni róla. Köszönet

 7. Balog Péterné szerint:

  Tiszakécskénél szeretnénk megnézni.Szeretném ha küldenének értesítőt mikor lesz ott az esemény látható.
  Köszönettel:Balogné Margit

 8. Petróczki Judit szerint:

  Üdvözlöm!Mi Tiszaugnàl szeretnénk megnézni!Mikor lehet rá számítani!
  Köszönöm válaszukat előre is.

 9. Héber Antal szerint:

  0 le

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük