Tiszavirágzás 2020 – Mikor kezdődik? Ez a várható menetrend!

A tiszavirágzás 2020-ban is elkápráztatja majd a természetbarátok szemét. Ez a gyönyörű jelenség egyelőre még nem hungarikum, de simán beférne a listába.

A páratlan jelenség a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

Tiszavirágzás

A tiszavirágzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra, a tiszavirágzás 2020-ban a korábbi tapasztalatok szerint

június 10-20-a között lehet a leglátványosabb.

A Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében folyamatosan indulnak majd tiszavirágzás-túrák az esti órákban, amikor a leglátványosabb és legintenzívebb a rajzás.

Tavaly a rajzás egy kicsit késett, június 20-a után figyelhettük meg a legsűrűbb kérésztömeget.

Ezt láthattuk például a Tisza-tó partján fekvő Poroszlónál:

A rajzás mindig először a Tisza alsó szakaszán indul be, ahol a víz néhány nappal hamarabb éri el a kis állatok számára optimális hőfokot.

Vigyázzunk rá, a törvény is védi!

A tiszavirág védett rovar, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult példányok begyűjtéséért is bírság jár.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, amely cselekményével megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ebben az időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük