Tiszavirágzás 2020 – Elkezdődött! Friss hírek

0
(0)

A tiszavirágzás 2020-ban is elkápráztatja majd a természetbarátok szemét. Ez a gyönyörű jelenség idén lett hungarikum.

Ne maradj le a friss tiszavirágzás-hírekről, kövesd az oldalt Facebookon! >>

07.09.

Beindult a Felső-Tiszán is a rajzás

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint szerdán Tivadarnál kedd délután 5 óra után megjelentek az első aznapi tiszavirágok. Fél 6 körül már több ezres nagyságrendben repültek a folyó teljes szélességében. Ekkor már a híd lábára kapaszkodtak ki a hímek vedleni, hogy utána „új ruhájukban” kereshessék meg párjukat.

Igazán nagy intenzitással fél 7-től repültek, amikor több millió kérész, mintegy felhőként keringőzött a Tisza fölött. A folyó mente hangos volt az apró szárnyak zizegésétől és a levegőben jól érezhető volt a tiszavirágok által kibocsátott feromon illata. Az alkonyati mutatvány fél 8 táján csendesedett el a Tivadar és Kisar közötti híd környékén.

Tiszavirágzás Tivadarnál
Fotó: Hunyadi Tünde

Szerda este Vásárosnamény és Szatmárcseke térségéből is hasonló erősségű tiszavirágzásról érkeztek hírek.

06.28

Elindult a virágzás a Felső-Tiszán is

Tiszalök, Tiszaeszlár, Tiszanagyfalu és Tokaj térségében is több ezres nagyságrendben megfigyelhető a tiszavirágzás!

Már most a folyó egész szélességében lehet nagyobb tömegben látni a repülő kérészeket.

Várható, hogy a Felső-Tiszán tovább halad a jelenség, így a napokban már Tímár, Balsa, Tiszabercel folyószakaszain is elindulhat a rajzás.

06.26.

Változó intenzításról és nem várt fordulatról számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park

Tegnap este Tiszaszőlős közelében hasonló intenzitással repültek a kérészek, mint azt megelőzően: szép, erős rajzás volt.

Északabbra, de még mindig a Tisza-tó térségében, az előző naphoz képest jóval kevesebb példányt láttak. A nemzeti park munkatársa, Gál Lajos csupán közel ezres nagyságrendű rajzásól tájékoztatott a Tiszafüred és Tiszabábolna közötti folyószakaszon tett hajós bejárása után. A megszokottnál korábban, délután fél öt környékén, elszórtan jelentek meg az első kérészek, de fél hétkor már csak alig pár példány volt látható. A nőstények kompenzációs repülését sem lehetett jól megfigyelni, mint máskor az erős rajzások alkalmával.

A Közép-Tisza több szakaszán is érdekes folyamatoknak lehetnek szemtanúi a partra látogatók. Néhány napja még úgy tűnt, hogy vége lett a virágzásnak, de többen is jelezték, hogy néhol tizes-százas rajzás még jelentkezik akár a koradélutáni órákban is.

A vezsenyi kompnál gyenge közepes intenzitású rajzást észleltek, a Tiszajenő melletti Nagyrét felső részén erős közepes, a Nagyrét alsó részén pedig gyenge közepes rajzás volt.

A Felső-Tisza szakaszokról egyelőre nem érkeztek biztató információk a tiszavirágzással kapcsolatban, melyben feltehetően a Tisza áradása is nagy szerepet játszik.

06.25.

A Tisza-tónál jár a rajzás

Tiszaszőlős és Tiszafüred melletti folyószakaszokon a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai szerda este erősebb tiszavirágzásról számoltak be.

Tiszavirágzás, Tiszaörvény

Tiszaörvény, 2020. június 25.
Tiszavirág (Palingenia longicauda) Tiszaörvény közelében 2020. június 24-én. Megkezdõdött a kérészek rajzása a Tisza-tó térségében.
MTI/Komka Péter

A folyó sodorvonalában nagy tömegben, több százezres nagyságrendben repültek a kérészek. A jó időnek köszönhetően az első egyedek már igen korán, délután négy óra környékén jelentek meg a vízfelszínen és egészen este hét óra magasságában is lehetett látni repülésüket.

Javasolt megfigyelési helyek

Tisza-tó térsége:

Tiszafüred – Albatrosz-kikötő: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 30/2345-108  (GPS: 47.624448 N, 20.731887 E)

Tiszafüred-Örvény – Szabics-kikötő és Szabadidőpart: hajós kirándulásra lehet jelentkezni, kizárólag a kikötő telefonszámán: 70/364-1890 (GPS: 47.60453 N, 20.71153 E)

Tiszaszőlős – Aranyosi-kikötő: csak a partról történő megfigyelésre van lehetőség, hajós kirándulás innen nem indul  (GPS: 47.572497 N, 20.699670 E)

Tiszafüred – Poroszló közötti Tisza-híd mellett partról történő megfigyelésre is van lehetőség a Fehér Amúr Étterem melletti mólónál (GPS: 47.640607 N, 20.725394 E)

Itt lehet feliratkozni a Hortobágyi Nemzeti Park Tiszavirág híradójára.

Felső-Tisza:

Tivadar – Kisar közötti közúti híd

(GPS: 48.060193″N; 22.515590″E)

Javasolt megfigyelési helyek: Tisza-híd, illetve mindkét oldali partszakasz és töltéskorona.

Parkolás: a Tivadar és Kisar közötti közúti híd mindkét oldalán van lehetőség az autókkal megállni.

A közúti hídon a gyalogos sávban lehet megállni és figyelni a híd magasságába felrepülő kérészeket.

 

06.23. 

Hétfő esti kérészrajzás a tiszainokai kikötő közelében:

Tiszavirágzás Tiszainoka térségében ?‍♂️

Hétfő esti kérészrajzás a tiszainokai kikötő közelében ?‍♂️?‍♂️?‍♂️#értékélménytermészet #hnpi

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. június 23., kedd

Tiszainoka térségében tegnap este a vasárnapihoz képest visszaesés volt tapasztalható. A parti sávban a hímek számában is érződött, de a folyóközépi nőstény zóna sem tudott felfejlődni. Mindkét zónában az egyedszám megközelítőleg több ezres nagyságrendnél állt meg.

A szakemberek úgy vélik, néhány napon belül a Tisza-tó térségébe ér a rajzás.

06.22.

Vasárnap Tiszainoka térségében minden kikötői tárgyat beborítottak a „kinőtt kérészruhák”. A napi csúcs negyed hét körül volt. Az előző napi rajzásoknál nagyságrendekkel nagyobb egyedszámot láthattunk, elérhette a százezres nagyságrendet.

A nemzeti park beszámolója szerint Szolnok belterületén is egyre nagyobb számban érkeztek a felszínre lárvák, repültek vedleni a szubimágók. 17:00-tól már csak nagyon lassan lehetett közlekedni hajóval. A 340-333 fkm közötti nem védett szolnoki szakaszon végig repült a tiszavirág. Kisebb foltokban sűrűbb is volt, de összességében nem volt jobb egy átlagos közepes szintű rajzástól. A kompenzációs repülés 17:30-tól egyre erősödő jelleggel volt tapasztalható, 18:30-ig, majd 19:00 óra előtt kezdett el látványosan csökkenni, 20:00 körül pedig már alig repültek nőstények.

06.21.

Az időjárás nem a legszebb arcát mutatta szombaton, de azért volt már mozgolódás.

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója szerint szombat este a hideg és szeles időjárás jellemezte körülmények között gyengén repültek a kérészek.

A Tisza folyó Szolnok-Nagykörű közötti 333-364 fkm közötti szakaszon végig észlelhető volt, de meglehetősen diffúzan, nem volt jelentősebb csoportosulás. Egyetlen helyen, a 360 fkm kanyarjában volt néhány száz példány, ami szépen repült rövid ideig, de csoportosulás itt sem volt megfigyelhető.

Tiszakürt-Tiszainoka közötti szakaszon is az előző naptól gyengébb repülésről számolt be Tálas László.

Új helyszínen, a Tisza-tó térségben Tiszaszőlősnél közel százas nagyságrendben láttak kérészeket.

A képek látványosabb virágzásról árulkodnak. Péntek esti rajzást örökített meg Nagy Gábor Tószeg közelében, a 328 folyamkilométernél.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. június 21., vasárnap

06.20

Egyre több helyen észlelnek rajzásokat.

Helyzetjelentés a Közép-Tisza további megfigyelt szakaszairól, a Hortobágyi Nemzeti Park jóvoltából:

295-298 fkm között észleltek egy közel tízezres szép rajzást.

A 329-327 fkm között, a tószegi kanyarban nagyon szép rajzás volt. Több tízezres tömegben jelentek meg a kérészek, a nőstények kompenzációs repülését is láthattuk.

A Tisza 388 fkm-nél valamint 380 fkm-nél gyenge repülés történt, Kőteleknél is gyengébb rajzás volt. Azonban Szolnok belterületi szakaszon szép sűrűségben repültek.

A folyó Szolnok-Nagykörű közötti szakaszán 334 fkm – 354 fkm a tegnapitól erősebb, de továbbra is nagyon diffúz repülés volt jellemző. Érdekes, hogy itt a vízhőfok tovább esett, 20,4oC volt, és erős szél fújt.

Természetesen várjuk, hogy a kérészek látványos rajzása hamarosan megjelenik a Tisza-tó térségében is, ezért készülhetnek azok is, akik Tiszafüredet jelölték meg választott helyszínnek.

06.19

Elkezdődött a 2020-as tiszavirágzás – jelentette a Hortobágyi Nemzeti Park.

A tájékoztatás szerint a Közép-Tisza térségében már elindult a rajzás. A munkatársak beszámolói alapján elindult a tiszavirágok rajzása Szolnoknál a Közép-Tiszán, valamint Tiszakürt-Tiszainoka térségében is.

A hirtelen fordulat következtében úgy gondoljuk, hogy a hétvégén már szép rajzást lehet megfigyelni.Ha teheti, látogasson el bátran valamelyik folyószakaszra
▪️Szolnok,
▪️Tiszakürt,
▪️Tiszainoka térségében

– írják.

Délen még jelentősebb a rajzás:

Magyarkanizsán (Szerbia) tegnapelőtt az eső ellenére 10.000 nagyságrendű repülés volt.

Szegeden tegnap a szél ellenére is elindult a virágzás, több ezres nagyságban.

06.17.

Szolnok-Tiszaroff környékén a bejárt folyószakaszon (333-363 fkm) sajnos egyetlen példányt sem láttak a nemzeti park munkatársai, valószínűleg a délutáni eső és viharos időjárás tartotta vissza ott is a kérészeket.

Ellenben Martfűnél 6 példány repülését észelték.

06.15.

Tiszakürt és Tiszainoka közelében az észlelt kérészek száma növekszik, de még vasárnap is csak tízes nagyságrendű volt. A jelenség közeledtére egyedül a folyó felett repülő sirályok engednek következtetni.

A Tisza szegedi szakaszán és a Maros torkolatban százas nagyságrendű repülést tapasztaltak, ahogy délről, a határon túli Tisza-szakaszról is hasonló hírek érkeztek. Az erős felmelegedés egyelőre nem érezteti hatását.

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója itt olvasható.

06.14.

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója szerint

Tiszalök – néhány százas rajzás
Rakamaz és Balsa térsége: néhány példány
Tivadar: tiszavirágoknak még nyoma sincs, az áradás viszont rengeteg hordalékot és szemetet hozott le magával.
Tiszainoka – Tiszakürt: egy példány.

06.13.

Tiszainoka, Jász-Nagykun-Szolnok megye: elvétve előfordul egy-egy magányos példány, tiszavirágzás még nincs.

06.12.

Szeged környékén kezd beindulni

Szegeden az Öreg-híd alatt csütörtök este egy 100-as nagyságrendű repülés volt. A Maros torkolat közelében is észleltek egy hasonló nagyságrendű kérészrepülést. Valami már ott elkezdődik – számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park.

06.11.

Előbújtak az első kérészek!

Bencsik Barnabás videója a Tisza-tónál. Rajzás még nincs, de ha egy kicsit még melegszik a víz, beindul a tiszavirágzás.

06.10.

A rendőrség is készül

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes pusztítás, az állat gyűjtése. A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét egyedenként 10.000 forintban állapította meg.

Tiszavirágzás, kérész

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.

Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

Természetkárosítás bűncselekményét követi el az a személy, aki a rovarok telepét károsítja meg illetve ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Szintén büntetőjogi kategória, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

Tiszavirágzás, kérész

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos megfigyelést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

06.08.

Nem indulnak szervezett túrák, de egyénileg lehet próbálkozni

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatja az érdeklődőket, hogy 2020-ban a speciális helyzetből adódóan nem hirdet a működési területén szakvezetéssel egybekötött tiszavirágzást megfigyelő túrákat.

De folyamatosan hírt adnak, hogy a Tisza melyik szakaszán éppen hol tart a kérészek rajzása.

Olyan helyszíneket fognak javasolni, melyeket önállóan is meglátogathatunk.

A tiszavirágzásról

A páratlan jelenség a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

Tiszavirágzás

A tiszavirágzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra, a tiszavirágzás 2020-ban a korábbi tapasztalatok szerint

június 10-20-a között lehet a leglátványosabb.

A Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében folyamatosan indulnak majd tiszavirágzás-túrák az esti órákban, amikor a leglátványosabb és legintenzívebb a rajzás.

Tavaly a rajzás egy kicsit késett, június 20-a után figyelhettük meg a legsűrűbb kérésztömeget.

Ezt láthattuk például a Tisza-tó partján fekvő Poroszlónál:

A rajzás mindig először a Tisza alsó szakaszán indul be, ahol a víz néhány nappal hamarabb éri el a kis állatok számára optimális hőfokot.

Vigyázzunk rá, a törvény is védi!

A tiszavirág védett rovar, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult példányok begyűjtéséért is bírság jár.

 • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
 • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
 • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
 • Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, amely cselekményével megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ebben az időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

17 comments on “Tiszavirágzás 2020 – Elkezdődött! Friss hírek”

 1. Magyar Istvánné szerint:

  Kaphatnák értesitést a tiszavirágzás kezdetéről?

  1. Hajnal Erzsébet szerint:

   Indul-e a Tisza Tónál a komp?
   Mi a helyzet a 65 évnél idősebbek szabadban való tartózkodásával délután?

 2. Kamenár József szerint:

  Kérek értesítést. Hogyan lehet jelentkezni a szervezett túrára?

 3. Alle Hajnal szerint:

  Üdvözletem! Érdeklődnék, hogy a Tiszavirágzás 2020 – Mikor kezdődik? Ez a várható menetrend!”

  1. Dr. Ivánné Baksa Évs szerint:

   Érdeklődöm Csongrádra mikor érdemes mmenni tiszavirágzást nézni. Melxik nspon, melyik napszakban?

 4. Boján Mária szerint:

  Ertesitest kérek, hogy Tiszafüreden mikor várható rajzas, és indul e a hajó?

 5. Boján Mária szerint:

  Hogyan lehet jelentkezni a túrára?

 6. Dénes Emma szerint:

  Udv. Mikor lehet menni es hogyan lehet jelentkezni a túrára?

 7. Taylor Melinda szerint:

  Kérhetek értesítést a Tiszaviragzas 2020-ra?

  1. Berta Béla szerint:

   T.cim mikor kezdödik idén kiskörénélTisztelettel.B.B.

 8. Berta Béla szerint:

  Kiskörénél mikor várható a virágzás Tisztelettel B.B.

 9. Baltás Dánielné szerint:

  Tiszakécske-Tiszaug magasságában mikor várható a rajzás

 10. Szigeti Krisztina szerint:

  Szeged környékén mikor várható?

 11. Varró Tibor szerint:

  Tiszafüreden mikorra várható a rajzas?

 12. Varró Tibor szerint:

  Tiszafüreden mikorra várható a tömeges rajzas?

 13. Ádám Gábor szerint:

  Köszönöm a tájékoztatást!

 14. Ádám Gábor szerint:

  Egy kis balfasz puncika vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük