Tiszavirágzás 2019 – Beindult végre! Friss hírek az idei rajzásról

0
(0)

Tiszavirágzás

A tiszavirágzás a Tisza-mente egyik legszebb természeti jelensége.

Tiszavirágzás 2020 – Mikor kezdődik? Ez a várható menetrend!

 

06.23

Csongrádnál csúcsra járt a kérészek násza, fantasztikus felvételt osztott meg közösségi profilján Révész Gábor.

A tiszavirágzás idén kicsit később indult, de a Tisza alsó és középső szakaszán már gyönyörködhetünk benne.

Dobapusztán is elindult a kérészek rajzása, indul a túra

Helyszín: Dobai szabadstrand (Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet)

Találkozási hely: GPS 47°16’12.2″N 20°21’17.2″E, Dobai-főcsatorna szivattyútelep

Időpont: 2019.06.23. (vasárnap)

Találkozás: 17.45-kor

Indulás a megfigyelési helyre, a Tisza-partra 18.00 órától.

Túra jellege: Gyalogos túra, megfigyelés vízpartról.

Részvételi díj: Ingyenes

Program leírása:

Egy szakvezetéssel egybekötött tiszavirág megfigyelés során lehetőséget nyújtunk, hogy közelebbről is megismerhesse ezt a páratlan természeti jelenséget.

A parton egy 15-20 perces általános tájékoztatót tartanak a nemzeti park munkatársai, majd közben a kibontakozó látványt és a tiszavirágzás közben megfigyelhető egyéb állat és növényfajokat folyamatosan kommentálják.

A programról és a helyszínről részletesebben tájékozódhat az alábbi linken.

06.22

A Tisza-tavon is elkezdődött

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai erősebb előrajzást figyeltek meg a Tisza-tó térségében, így szombatra (06.22.) meghirdették a következő túrát.

Helyszín: Tiszafüred – Albatrosz-kikötő

Program jellege: Vetített előadás, majd hajós kirándulás, tiszavirágzás megfigyelés hajóról.

Időpont: 2019.06.22. (szombat)
Találkozó 17 órától.

06.21.

Indulnak az első tiszavirág-túrák!

1. túranap: 2019. június 21. (péntek)

2. túranap: 2019. június 22. (szombat)

3. túranap: 2019. június 23. (vasárnap)

Kérészrajzás Poroszlónál:

 

Találkozás:
Mindhárom napon 16:00 órakor gyülekező a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél.
Korábban is lehet érkezni, és a várakozás idő alatt az arborétumot megtekinteni.
A várakozási idő a résztvevők számától is függ, mivel az előadásokat az előadóterem kapacitása miatt több csoportra osztjuk.

 

Program leírása:

Egy szakvezetéssel egybekötött tiszavirág megfigyelés során lehetőséget nyújtunk, hogy közelebbről is megismerhesse ezt a páratlan természeti jelenséget.

16.00 Egy kis ismertetőt hallhatnak magáról a tiszavirágzásról, miközben képek, videók vetítésén nézhetik meg az előző évek rajzásairól.

16.40 2,5 km-es séta indul a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a fotózásra és megfigyelésre is alkalmas partszakaszra.

20.00 óra után, sötétedés előtt indulás vissza az arborétumba, ahol nyílt tűznél szalonnasütés, beszélgetés, Tiszazugi borkóstolás lesz a program zárása.

További részletek az alábbi linken találhatóak:

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas/oldal/kozep-tisza

06.19.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa Szeged környékén, a Maros torkolatánál már milliós nagyságrendben figyelte meg a tiszavirágokat, és egy kicsit fentebbi szakaszon pedig százezres számban repültek a kérészek.

Tiszakürt és Tiszainoka térségében alig pár egyedet láttak a vízen.

Szolnok környékén és a Tisza-tónál Tiszafüred mellett is kint voltak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai, akik az alapos vízi bejárás ellenére sem tudtak pozitív fejleményekről beszámolni a tiszavirágzást illetően.

A Tisza vízszintje az elmúlt hetekben nem csak, hogy magasan állt, de az apadás óta is még mindig meglehetősen zavaros, sok helyen jól láthatóan szennyezett és habos a felszíne, feltehetően ez is befolyással lehet a rajzás késői indulásának

06.18.

A rendőrség is vigyázza a tiszavirágok nászát

Tiszavirág

Hazánk egyik védett rovarfaja a TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda). Horgászat céljából szokták gyűjteni e rövid életű kérészfajt, mely a védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent, ugyanis napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg.

A rovar védett, természetvédelmi értéke egyedenként 10.000 forint.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, amely cselekményével megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ebben az időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

A Tisza virágzása gyönyörű látványt nyújt. Vigyázzunk rá! Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is – olvasható a közleményben.

06.17.

A Tisza alsó és középső szakasza – ahol kezdődni szokott a rajzás – ismét csendes. Lehet, hogy idén ennyi volt?

06.15.

Már kisebb előrajzásokat megfigyeltek Tiszakürtnél és a Maros torkolatánál. A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei szerint  az első kérészek már a hét elején megjelentek az öblítőcsatornákon, de mindig csak akkora számban, hogy még győzték megenni őket a halak és a madarak. Péntek este már egy kicsit másabb volt a helyzet, szinte minden folyamkilométernél lehetett látni párat.

06.14.

A Bodrogon beindult a tiszavirágzás! Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan a Tiszán is kezdődik a kérészrajzás. Addig is itt egy friss videó a Bodrogról:

Tiszavirágzás a Bodrogon 2019

És itt az első videó is az idei tiszavirágzásról…(Herczeg Ferenc – ANPI)

Közzétette: Bodrogzug – Vízitúra – www.bodrogzug.hu – 2019. június 14., péntek

06.12.

Még egyetlen repülő egyedet sem láttak, várunk türelmesen. A víz rohamosan melegszik, be fog indulni!

06.11.

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint a tiszavirágzás idén remélhetőleg nem marad el, mint 2010-ben, de a víz még túl hideg a kérészek számára.

Most, hogy a száraz tavasz után emlékeim legcsapadékosabb májusa köszöntött ránk, újra előjöttek a 2010-es emlékek, bár a veszély koránt sem akkora, mint akkor, de a folyóhoz most sem lehet lemenni. Napok óta minden este megnézem mi a helyzet, hátha változott, de nem! Tegnap még ráadásul a lejáró aszfaltjára keresztben, még egy hatalmas kőris is jobbnak látta fekvő helyzetet felvenni.  Haragos zöld lombjával teljesen elzárva előlem még a kilátást is. Ma, elhatároztam, hogy átmászok rajta és a vízen átgázolva bejutok a kompház magaslatára. Átmásztam a fán és visszafordultam. Annak ellenére, hogy ma már apadásnak indult a víz, nem volt elég a combig felhúzott nadrág. De legalább már messziről láthattam a vizet. Eddig áradt és akkor hideg és nagyon hordalékos a víz. Most tisztábbnak tűnik, de elég hidegnek éreztem, talán már nem rohan annyira. Ahogy átvergődtem a kidőlt fán, a feltöltődött kubikgödrök állóvizeiben felszaporodott szúnyogok hada támadott meg, és csak visszafelé néztem meg tüzetesen a vizet, lárváktól volt fekete. Szép kilátásaink lesznek, szúnyogból lesz elég az idén.
A tiszavirágzással kapcsolatosan csak arról a bizonytalanságról számolhatok be, mint amit minden évben megteszek. Olyan korai, mint tavaly már nem lesz. Eddig még, 2010-et kivéve, nem maradt el. Az idén is lenni fog! Mindig aggódunk, aztán egyszer csak ránk köszönt az élővilág évmilliós csodája

– írja egy munkatársuk a honlapon.

Igazi nyár eleji csoda

A tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj éli ez időszakban utolsó és legfontosabb napjait. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A tiszavirágzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra, a Hortobágyi Nemzeti Park jövendölése szerint 2019-ben a tiszavirágzás legnagyobb eséllyel

június 10-20-a között várható.

A nemzeti park szervezésében folyamatosan indulnak majd tiszavirágzás-túrák az esti órákban, amikor a leglátványosabb és legintenzívebb a rajzás.

A tiszavirág védett rovar, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult példányok begyűjtéséért is bírság jár.

IQ földrajz, avagy hol élnek Földünkön a legintelligensebb emberek? >>

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

One comment on “Tiszavirágzás 2019 – Beindult végre! Friss hírek az idei rajzásról”

  1. Emma szerint:

    Évek óta nem sikerült megnéznem, jó lenne tudni, pontosan mikor es hová érdemes menni megcsodálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük