Tapolca: látnivalók és programok a barlangok és vizek városában

0
(0)

Ha mediterrán hangulatú várost keresünk Magyarországon, akkor Tapolcán a helyünk! Tapolca egyszerűen magával ragadó, ha egyszer lehetőségünk nyílik csónakázni egyet a bájos kisváros alatt, vagy sétálni egyet a Malom-tó körül, garantáltan egy életre a szívünkbe zárjuk a települést.

A Veszprém megyei Tapolcát a barlangok és a vizek városának is nevezik, látnivalói egyedülállóak az országban. A város gyönyörű helyen, a Balaton-felvidék nyugati részén, a Tapolcai-medence közepén fekszik, bazalthegyek veszik körbe. Tökéletes úti cél az év minden időszakában, de a legjobb nyáron felkeresni, amikor kifejezetten romantikus jelleget ölt a város.

Tapolca látnivalói

Tapolca főtere

Ezért Tapolca a barlangok és vizek városa

Tapolca legkülönlegesebb nevezetessége a város szívében található Tavasbarlang, háromszintes barlangrendszerének egyes részeit 19 fokos karsztvíz borítja. A barlang egy 180 méteres szakaszát csak csónakkal lehet bejárni, ami hatalmas élmény kicsiknek és nagyoknak is. A város alatti csónakázás mellett egyéb programokat is kínál a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont: hét terme a barlangok csodás világába enged bepillantást. Miközben ezeket fedezzük fel, élvezzük ki a barlang klímájának gyógyhatását is, mely a páratartalmának és tiszta levegőjének köszönhető.

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang

 

A Malom-tó legyen a következő látnivaló, amit felkeresünk Tapolcán. A belvárosban található tó környékén már hétezer évvel ezelőtt is laktak. Épületei arról árulkodnak, hogy már a középkorban is itt zajlott az élet.

Malom-tó Tapolcán

Malom-tó

A tó körüli házak szépsége páratlan, fogva tartják a tekintetet. Az itt látható malom ma szállodaként és étteremként működik. A Gabriella Szálló nevét Batsányi János költő feleségéről, Baumberg Gabrielláról kapta.

 

Gabriella Szálló Tapolca

Gabriella Szálló

 

Akár ide, akár a Malom-tó melletti sétány valamelyik teraszára érdemes beülni egy időre és kiélvezni a tér hangulatát. A Nagytónál található a város szülötte, Batsányi János szobra, melytől keletre Varjas Judit izgalmas, színes Halas Lépcső alkotása is megtekinthető. A Kistó partján kapott helyett Batsányi felesége, Baumberg Gabriella mellszobra és itt látható a barokk korabeli Szentkút is.

Tapolca látnivalói - halas lépcső

Tapolcai Halas Lépcső

A múlt emlékei Tapolcán

Mellette találjuk a Templomdombot és az egykori vár romjait, ami évszázadokkal ezelőtt Tapolca központja volt. Az itt található templom a 13. században épült, amire román stílusú ablaka is utal. A törökök pusztítása azonban nyomot hagyott rajta, 1756-1757-ben építették újjá barokk stílusban. A vele szemben elhelyezkedő iskola helyén állt egykor a vár. A római kori alapfalon Marton László tapolcai szobrászművész „Múltunk” című alkotása, egy bronzból készült guggoló férfi látható, aki a kezében egy római cserépedény töredékét tartja. Az iskola északi részén tárták fel a vár kapuját, mely előtt a farkasverem, fölött pedig a felvonóhíd volt. Itt megtaláljuk Szent István király szobrát is.

Tapolca látnivalók - Malom-tó

Tapolca, 2022. július 27.
A drónnal készített felvételen a Malom-tó Tapolca városközpontjában 2022. július 27-én.
MTI/Komka Péter

A szomszédos Kántorház a Dunántúl egyik legrégebbi iskolája volt, Batsányi János is itt tanult. Ma Városi múzeumként és Iskola múzeumként működik, falai között számos kiállítást tekinthetünk meg, láthatjuk például Batsányi emlékeit, de ókori leleteket is.

Ha szeretjük a kultúrát, a Marton László Emlékmúzeumot is keressük fel, ahol a művész állandó kiállítását tekinthetjük meg. A Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész legismertebb alkotása, a Kiskirálylány nagyon ismerős lesz, hiszen az emlékmúzeum mellett Budapesten, a Duna-parton is üldögél belőle egy példány, na és persze Tapolca Fő terén is. Az itt található gyönyörű Szentháromság szobor szintén a Fő tér éke: egykor még a Templomdombon állt, de a 19. században felújítását követően áthelyezték a belvárosba.

Tapolcai programok

Ha véletlenül akadna bárki, akit az eddigiek még nem győztek meg arról, miért is érdemes Tapolcára látogatni, érdemes megnézni a város programkínálatát is! Elképesztő mennyiségű színvonalas és izgalmas rendezvényt kínál Tapolca egész évben. A Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét során kicsik és nagyok is kitombolhatják magukat, gyerekprogramokkal és koncertekkel is várják a szórakozni vágyókat. A Pisztráng és Borfesztiválon sem lehet unatkozni, neves fellépők és persze finomabbnál finomabb falatok és nedűk gondoskodnak a lazításunkról.

Tapolcai Ünnepi Napok

Tapolcai Ünnepi Napok

A Szent György-hegy Hajnalig elnevezésű rendezvényen a tapolcai Szent György-hegy máskor zárva tartó kápolnáit lehet felkeresni, borvacsorákon és borkóstolókon lehet részt venni. Az Év végi Malackodás és Kolbásztöltőverseny programját talán ismertetni is felesleges: az év utolsó napján éhségűző falatokkal hangolódik a város az esti mulatozásra. Nos, mi melyik programot választjuk?

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük