Szőregi rózsaünnep – idén is nagy siker volt

0
(0)

Több ezren voltak kíváncsiak a 2015-ben tizenhetedik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményére, a karneváli felvonulásra szombat este.

A Szegedhez tartozó településrész központjának, a felvonulás hat kilométeres útvonalának feldíszítéséhez és a felvonuláson részt vevő fogatok feldíszítéséhez több tíz ezernyi szál rózsát használtak fel, ezeket a környék rózsakertészei ajánlották fel a fesztiválra.

Szőregi rózsaünnep

Forrás: https://www.facebook.com/szoregirozsaunnep

 

A Szőreget bejáró menet élén fúvószenekar haladt, majd mazsorettesek adták az ütemet. Mögöttük először a helyi óvodások érkeztek, feldíszített biciklikkel. Őket a szegedi bérelhető kerékpárosok, a City Bike-osok követték, majd a Nem Adom Fel Alapítvány csapata haladt.

Ezután következett a lovaskocsik felvonulása. Itt több tucat konflist, homokfutót láthatott az összegyűlt több ezer ember. Köztük néptánccsoportok is megjelentek, akik egy kis mulatságot hoztak a menetbe. A felvonuláson lovasok is voltak, valamint feldíszített veteránautók, katonai gépjárművek, teherautók és személyautók is láthatók voltak. A felvonulást egy feldíszített pótkocsis traktor zárta. A felvonulók között voltak a rózsakertészetek- és a környező – szintén a rózsatermesztéséről híres – települések képviselői. A járművekről több ezer szál rózsát osztottak szét a résztvevők a nézők közt, közben több millió rózsaszirmot szórva a közönségre és az útra egyaránt.

A vasárnapig tartó rendezvényen a többi között fajtabemutatók, kiállítások, virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, jótékonysági rózsacsokor árverés várja az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt, akinek van kedve, részt vehet például az I. Futórózsa Félmaratonon is, mely a rózsaföldek közt halad majd el.
A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik. A rózsatövek többsége külföldön talál vevőre.

Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat