Szolnok látnivalói – ezeket ne hagyd ki, ha itt jársz!

5
(3)

Bár Szolnok nem tartozik a leglátogatottabb turisztikai célpontok közé hazánkban, ha a környékén járunk, feltétlenül látogassuk meg a várost, mert nagyon hangulatos. Tisza parti látványosságai, szép épületei, érdekes szobrai, virágokkal teli parkjai belopják magukat a szívünkbe.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye az Alföld közepén, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik. A Tisza mindig nagyon jelentős volt a 70 ezer lakosú Szolnok életében, a folyó egyik legfontosabb átkelőhelye is ebben a városban található. Az ország első Tisza-hídja 1562-ben épült meg Szolnokon, maradványai 2003-ban kerültek elő, a Tisza igen alacsony vízállásának köszönhetően. Jelenleg két közúti és egy vasúti hídja van a megyeszékhelynek.

Szolnok, Zagyva-part

Szolnok, Zagyva-part

Minden kétséget kizáróan a Tiszavirág-híd a legszebb a városban, melyet Szolnok jelképének is tartanak. A Tiszavirág-híd Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídja, 444 méter hosszú. Formája egy különleges eseményre, a tiszavirágzásra utal, melyet június közepe-vége felé Szolnokon is meg lehet figyelni, csakúgy, mint számos Tisza-parti településen, például Szegeden is. A kérészek tragikus és egyben gyönyörű násztáncának a szolnoki gyaloghíd városi hídfőjénél a Tiszavirágpár szobor állít emléket.

Tiszavirág-híd, Szolnok

Tiszavirág-híd

De nem ez az egyetlen látványosság a folyó mentén. A Tisza partján található Szolnok legrégebbi műemléke, a Belvárosi Szentháromság Nagytemplom. Eleinte egy kisebb kápolnát szerettek volna ide építeni a ferences rendi szerzetesek, melynek alapjait 1718-ban tették le, ezt a kápolnát bővítették ki idővel. A templom legkülönlegesebb elemei az 1758-ból származó díszes, faragott szószék és a mellékoltárok.

A Tisza-híd irányában található a város talán legszebb épülete, a Szolnoki Galéria, mely 1940-ig Zsinagógaházként működött. A csodaszép, fehér, csipkézett falú, kupolás templom ma az ország egyik legszebb galériája, a kiállítások mellett hangversenyeket is tartanak gyönyörű falai között.

Szolnok, 2017. május 19.
Virágzó mocsári nõszirom (Iris pseudocarus) Szolnokon, a Tisza árterének belváros közelében fekvõ részén 2017. május 19-én.
MTI Fotó: Bugány János

A Tiszaparti sétány, mai nevén Béres József sétány mellett található a város kedvenc parkja, a Verseghy-park, ahol csodaszép rózsabokrok, szobrok és csobogók mellett sétálhatunk. A parkban található Csepp park című szobor Béres József, a Béres-csepp feltalálójának állít emléket. A Verseghy parkban fekszik a Megyeháza is. Az árkádos, loggiás, eklektikus stílusú épület már önmagában is nagyon szép, de ha igazán különlegeset szeretnénk látni, az épület mögé kell sétálnunk. Itt fekszik ugyanis a Rozárium, vagyis a rózsakert, ahol szinte az összes hazai rózsafajtát megtaláljuk. A nyári időszakban képtelenség betelni a rózsák fenséges illatával.

Jelentős állomás a város kulturális történelmében a Szolnoki Művésztelep átadása 1902 júniusában. Ez az ország legrégebbi művésztelepe, festői környezetben fekszik a Zagyva partján. Olyan művészek alkottak itt, mint például Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf, Zombory Lajos, Szlányi Lajos, Aba-Novák Vilmos és Kovács Margit.

Szolnoki Művésztelep

Fotó: MTI/Mészáros János

A Verseghy-park mellett fekvő Tisza Park is nagyon szép, itt található a Református templom, a Szigligeti Színház és a Tisza Gyógyfürdő is. A Református templom 1893-1894 között épült. A 28 méter magas neogótikus épület páratlan szépségű, igazán egyedi hatást kelt vöröstégla falaival, erődökre jellemző lőrésszerű ablakaival. A Szigligeti Színház az egyik legfontosabb helyszín Szolnok kulturális életében. 1912 óta többször is átépítették, jelenlegi formáját 1990-ben kapta. 1954 óta önálló társulata van, akkor vette fel a színház Szigligeti Ede író, rendező nevét is, szobra a színház mellett található. 1928-ban neobarokk stílusban épült a Tisza Szálló és Gyógyfürdő.

A szállóhoz tartozó gyógyfürdő a török fürdőkre emlékeztet, 55,6 Celsius fokos gyógyvize 948 méter mélyből tör fel, többek között kalciumot, magnéziumot és fluort tartalmaz, kiválóan alkalmas a reumatikus, ízületi és nőgyógyászati panaszok kezelésére.

Szolnok szíve a Kossuth tér. Itt található az eklektikus stílusban épült Városháza. A téren korábban vásárokat tartottak, ma kulturális rendezvényeknek ad otthont, illetve földből feltörő hűsítő szökőkutaknak és imádnivaló zsánerszobroknak is. Vajon melyik lesz a kedvencünk? A Sétáló ifjú pár, a Kutyától megriadt fiú, a Gördeszkázó fiú, a Kezében babát tartó kislány, vagy pedig a Horgász? A zsánerszobrok rendkívüli alkotások, de ha még extrább látnivalókra vágyunk Szolnokon, két tippünk is van. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum egy hatalmas repülőgép emlékpark, ahol egy szimulátor segítségével még azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés vadászgépet vezetni. A férfiak feltétlenül keressék fel a Söráriumot is.

Szolnoki repülőmúzeum

Szolnoki repülőmúzeum

A Városháza alatt található sörmúzeumban, az interaktív söráriumban az ókortól napjainkig tartó sörtörténeti pillanatokat és eszközöket tekinthetjük meg, de csak előzetes egyeztetést követően. (Elérhetőségek: 5000 Szolnok, Kossuth tér 9., 0630/3811-824, info@sorarium.hu)

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük