Szigliget – Balatoni csoda, ahová mindig visszahúz majd a szíved

0
(0)

Míg az átlagturisták többsége számára Tihany a Balaton gyöngyszeme, lakói semmire nem cserélnék Szigligetet. Számukra a település maga a csoda, és úgy gondolják, ha egyszer egy idegen is felfedezi magának, szíve örökre visszahúzza őt erre a Balaton parti településre.

A nagyjából 1000 fős Szigliget Veszprém vármegyében, a Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között helyezkedik el. Gyönyörű és nyugodt falu, amely fölé 750 éve magasodik a Szigligeti vár és uralja az alatta elterülő épületeket, melyek jellegzetesen, sorban egymás fölé épültek a hegy oldalában.

A település szépségét Egry József, a Balaton híres festője is megörökítette 1932-ben, Szigligeti est (Szigligeti kúpok) néven. Hagyjuk, hogy magával ragadja a képzeletünket a festmény, majd fedezzük fel mi magunk is Szigliget páratlan szépségét testközelből.

Egry József Szigligeti est (Szigligeti kúpok) című festménye

Egry József Szigligeti est (Szigligeti kúpok) című festménye

A Szigligeti vár

Szigliget egykor egy sziget volt, a Balaton lecsapolásának következtében azonban a 19. században északnyugati részéről eltűnt a víz, így félszigetté vált. Legismertebb látnivalójának a Szigligeti-várat tartják, mely egyike azon kevés várainknak, amit a törökök soha nem tudtak elfoglalni. Még a 13. században épült, ám hiába állt ellen a török seregeknek, I. Lipót császár leromboltatta falait és köveiből építtette fel a vár alatti nemesi kúriákat.

A Szigligeti vár

A Szigligeti vár

A Szigligeti-vár az utóbbi években teljesen megújult és minden eddiginél több látnivalóval fogadja vendégeit, akik egy felejthetetlen várséta után megnézhetik a különböző kiállításokat, a várkonyhát, a várkápolnát, és részt vehetnek középkori várjátékokon is. De letekinteni innen a kéklő Balatonra, a közeli Badacsonyra és a Szent György-hegyre sem hétköznapi élmény: a panoráma innen lélegzetelállítóan szép.

Kastély, templomok, vulkánok – Szigliget további kincsei

A látványos vár mellett egy szép kastély is található Szigligeten. Az Esterházy kastélyt 15. századi alapokra építették, klasszicista stílusát a 19. században nyerte el, 1912-ben pedig teraszokat és tornyokat is kapott, így alakult ki mai, végleges formája. A kastély alkotóházként működik, de sok a látnivaló a gyönyörű parkjában is, ami fokozottan védett terület, 250 éves fákat is találunk benne.

Mesébe illő látványt nyújt az Avasi templom, ami Szigliget legrégebbi, ma is álló épülete. A források szerint a 13. században épült, de építészeti megoldásai arra utalnak, akár még 100 évvel azelőtt is épülhetett. Csonkatoronynak is nevezik, mivel ma már csak a tornya látható a templomnak. Misztikus helyszínnek tartják, mivel kertjébe temetkeztek az akkori falu lakói és a templom feltárásakor sok csont került elő innen.

Legenda is fűződik a templomromhoz: sokan úgy tartják, egykor egy kőkecske állt előtte, amit még a törökök hagytak itt. Egyszer egy török katona visszatért, kettéhasította a kecskét, amiből rengeteg arany került elő. Azt magával vitte, a kecskét pedig a gyerekek, akik korábban ott játszottak, teljesen szétverték.

Szigligeti panoráma

Szigligeti panoráma

Esküvők helyszíne is a 168 méter magas Rókarántó dombon található Hegyi kápolna vagy Szentháromság kápolna, mely fehér színével igazodik a különleges alkalmakhoz. A műemlékké nyilvánított Szentháromság kápolnában nevéhez hűen évente csak egyszer, a szentháromság ünnepén tartanak misét.

Érdemes végigjárni a település utcáin is áthaladó, Szigliget nevezetességeit is érintő 6 km hosszú, 2005-ben kialakított Kamon-kő Tanösvényt. Itt mindent megtudhatunk a környék természeti kincseiről, a tanösvényen elhelyezett táblák a Balaton kialakulásáról, Szigliget növény- és állatvilágáról, valamint a vulkanizmus emlékeiről tájékoztatnak bennünket. Kényelmes tempóban 3 óra alatt lehet végigsétálni a tanösvényen, ami a vár tövéből indul és oda is érkezik vissza.

Szigligeti kultúra

Ha a természet kincsei után kultúrára is szomjazunk, nézzük meg közelebbről az Ófalut. Szigliget Ófaluja műemlékvédelmi terület, tele műemlékvédelem alatt álló csodás házakkal.

Szigliget ófalu

Az Ófalu Szigligeten

A Kézműves-udvar, a Várgaléria, a Tájház és az Esterházy pince mind turistacsalogatóak, de a nádfedeles Szigligeti Galériában is érdemes szétnézni. A római katolikus templom mellett, az egykori általános iskolában berendezett galériában szép számmal látni Balatonnal kapcsolatos festményeket, „Korok fegyverei” tárlata pedig az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye.

Jellegzetes téli program Szigligeten az újévi csobbanás.

Újévi csobbanás Szigligeten

Újévi csobbanás Szigligeten 2017. január 1-jén. Fotó: MTI/Varga György

Aki bírja a jéghideg vizet, ne hagyja ki, mert amellett, hogy megtornáztathatja vele vérkeringését, a január elsejei fürdőzés remek közösségi program is egyben.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük