Szentpétervár: látnivalók, érdekességek Észak Velencéjében + térképpel

0
(0)

Míg egyesek Amszterdamot, mások az oroszországi Szentpétervárt (szovjet nevén Leningrádot) tartják Észak Velencéjének. Csatornái miatt valóban Velencére hajaz mindkét város, ami azonban Szentpétervárt megkülönbözteti Amszterdamtól, hogy sokkal méltóságteljesebb. Csatornával átszőtt utcái és gyönyörű épületei miatt az egyik legszebb és legromantikusabb város az egész világon.

Ha tehetjük, télen látogassuk meg Szentpétervárt, mert akkor mutatja meg igazi arcát. Ez Oroszország második legnagyobb városa Moszkva után, illetve Európa harmadik legnagyobb városa Moszkvát és Londont követve. Sok dologban hasonlít az orosz fővároshoz, nagy előnye viszont, hogy szebb helyen fekszik: a Balti-tengernél a Finn-öbölben, a Ladoga-tó vizét levezető Néva folyó torkolatánál.

Szentpétervár látnivalók - Néva

A Néva Szentpétervárnál

Szentpétervár alapítása I. Péter orosz cárnak köszönhető, aki ezzel a településsel szeretett volna ablakot nyitni Európára, felzárkóztatni Oroszországot a nyugathoz, ami sikerült is neki, hiszen Szentpétervár fontos gazdasági és kulturális központtá vált. Olyan irodalmárok éltek itt, mint Puskin vagy Dosztojevszkij, itt komponálta zenéit Csajkovszkij, innen szerzett világhírt a balett csillaga, Anna Pavlova, de itt született Mihail Moiszejevics Botvinnik sakkmester is. Otthonuk, Szentpétervár óvárosa bekerült a világ 10 legfontosabb műemléki területe közé az UNESCO listáján, ami nem is csoda, hiszen tele a város mesébe illő, varázslatos épületekkel.

 

Szentpétervár ékességei

Világhírű múzeum az Ermitázs, Oroszország legnagyobb kulturális intézménye, mely a gyönyörűséges Téli Palotában található. A 365 termes kiállítást képtelenség végigjárni, de ami tőlünk telik, tegyük meg, mert a legnagyobb európai festők alkotásait tekinthetjük itt meg.

Az Ermitázs népszerűsége vetekszik a londoni Tate Galériával és a párizsi Louvre-ral is, az intézménynek otthont adó Téli Palota szépsége pedig magáért beszél: éjjel és nappal, kívül és belül is káprázatos.

Szentpétervár látnivalók - Téli palota

Téli palota

Páratlan szépségű az I. Péter által a Versailles-i kastélyra válaszként építtetett Peterhof vagy Petrodvorec. A paloták és kertek sorozatából álló gigantikus komplexumot az orosz Versailles-ként is becézik. A Monplaisir Palota, a Nagy Palota, a Nagy Vízlépcső, a Sámson-kút és a Tengeri Csatorna egytől egyig sokkolóan gyönyörű alkotások. Ha a szemünk képes még további szépségek befogadására, Nagy Péter palotakomplexuma után nézzük meg Nagy Katalin cárnő rezidenciáját, a Carszkoje szelo-t is.

Carszkoje Szelo - Szentpétervár látnivalói

Carszkoje Szelo

Ez a cári palota is monumentális és csodaszép, 1000 nm-es trónterme és borostyánterme világhírű. Ha nézegetnénk még palotákat, a Néva partjánál fekvő klasszicista Szmolnij Intézetet is könnyen utunkba eshet. Messze nem olyan fenséges, mint a már megtekintett paloták, de legalább érdekes: az orosz nemesi lányok nevelésére hozták létre.

Szentpétervár legfontosabb templomai

A Vérző Megváltó temploma egy igazi csoda: a hagymakupolás templom nagyon hasonlít a moszkvai Boldog Vazul-székesegyházra. Hatalmas, jellegzetes színes kupolái és színes kövekkel díszített falai igazi orosz hangulatot árasztanak, nem győzünk majd betelni izgalmas látványával.

Merőben más, de ugyanilyen fontos templom Szentpéterváron a Péter-Pál székesegyház. 122,5 méter magas tornyát el sem lehet téveszteni, aranyozott csúcsán egy angyalka védi a várost. Ez volt a város első temploma és itt őrzik a legnagyobb orosz cárok és családtagjaik sírjait.

Péter-Pál erőd - Szentpétervár látnivalói

Péter-Pál erőd

Szentpétervár legnagyobb székesegyháza a Szent Izsák Székesegyház, melyet hatalmas méretei miatt is és azért is érdemes felkeresni, mert a kupola részéből rá lehet látni az egész városra.

Szent Izsák Székesegyház - Szentpétervár látnivalói

Szent Izsák Székesegyház

További kötelező látnivalók Szentpéterváron

A különleges tojás alakú, ékkövekkel és arannyal díszített tárgyak készítője, Fabergé Szentpéterváron született, így itt található a világ legnagyobb Fabergé tojásgyűjteménye is, méghozzá a Shuvalov Palotában, ami nem meglepő módon szintén varázslatos. A város legszebb hídjának az Anyicskov hidat tartják, ezt is kötelességünk megnézni, ha Szentpéterváron járunk, főleg, ha Puskin vagy Dosztojevszkij-rajongók vagyunk, mert műveikben többször is felbukkan ez a szobrairól híres építmény.

Szentpétervár látnivalók - Anyicskov híd

Anyicskov híd

Kihagyhatatlan a Néván horgonyzó Auróra cirkáló is. A hadihajó az 1917-es nagy októberi orosz forradalom jelképévé vált, ma pedig múzeumként működik.

Auróra cirkáló Szentpétervár

Az Auróra cirkáló Szentpétervárnál

Szentpétervár az a város, ahol nem fogjuk bánni, hogy a látnivalók nagy távolságra fekszenek egymástól, mert így alkalmunk lesz sokat metrózni. Ez az egyik legmélyebben haladó metró a világon, így jó sokáig lehet itt mozgólépcsőzni, és az egyik legszebb is, köszönhetően gyönyörűen díszített metrómegállóinak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük