Szelkó-tó

5
(2)

A Szelkó-tó Magyarország egyik legfontosabb madárvonulási helye. Nyíregyházától néhány kilométerre délre, a bokortanyák közvetlen szomszédságában található, pont az M3-as autópálya mellett.

A 193 hektáros, két részből álló tó ma már kevéssé tükrözi eredeti arcát, hiszen már az 1763-1787 között készült Első Katonai Felmérés térképén is vizenyős, nedves területként ábrázolták e helyet „Rós Ritye” néven (azaz a Rozsrét részeként). Eredetileg egy szikes tó volt itt, a maga jellegzetes élővilágával. A Szelkó-tó országos jelentőségű „ex lege” védett természeti területnek minősül. Jelenlegi formáját 1967-ben nyerte el, amikor a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság belvíztározóként kezdte hasznosítani.

A Szelkó-tó legnagyobb része nyílt vízfelület, de – főleg a déli részén – előfordulnak nádassal sűrűn benőtt szegélyek is. Ezek nyújtják a kiváló fészkelési lehetőséget olyan, megfigyelésre érdemes vízimadarak számára, mint a nagy kócsag, vörös gém, üstökös gém, vagy a ritkábban látott kanalasgém.

A tó északi, mélyebb részének jellegzetes képviselői a bukórécék, úszórécék, vöcsökfélék és a búvárok. Délen, a sekélyebb mederben a gémfélék, sirályok és szerkők lelnek otthonra.

Jelentős vonulóhely révén a Szelkó-tó vizén alkalmanként nagy madársűrűséget is láthatunk, elsősorban az őszi vonulási időszakban. A hagyományosan ekkor tartott madárgyűrűzések sok érdeklődőt vonzanak.

A központi meder mellett kis ivadéknevelő tavat is létrehoztak, akarva-akaratlanul is terített asztalt biztosítva az itt költő vagy átvonuló gázlómadarak számára.

Említésre méltó a környék ragadozómadár-állománya is, rendszeresen költ a tó közelében a rétisas, a halászsas pedig éhes átvonuló vendégként vámolja meg a víz halállomámyát. A gazdag cserjeszintű, telepített nemes nyáras erdőben is pezseg az élet. Ami a madárfaunát illeti, gyakorak errefelé a harkályok, cinegék, rigók és különböző pintyfélék.

A tó gazdag halállományát horgászok nem ritkíthatják, a vizet a Szabolcs Halászati Kft. halastóként hasznosítja, és évente lehalássza.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük