Szekszárd látnivalói – ezeket mindenképp keresd fel, ha itt jársz!

0
(0)

Az egyik legkedvesebb hazai megyeszékhely a Dél-Dunántúlon fekvő Szekszárd. A város lakosainak száma mindössze 32 ezer fő. Tolna megye székhelyének nagy előnye épp kis méretéből adódik: látnivalóit könnyen felfedezhetjük gyalogszerrel, nincsenek nagy távolságok a városban, hamar bejárjuk a nevezetességeket.

Szekszárd

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Ha szeretjük a finom borokat, ideális úticél egy kellemes hétvége eltöltéséhez Szekszárd. A város ugyanis a Szekszárdi borvidék központja, mely az egész országban híres finom borairól. Csak Szekszárdon 4500 pincét találunk! De nemcsak ezért érdemes felkeresni a várost: a finom nedűk kóstolásán és vásárlásán túl egyéb élményeket is gyűjthetünk a borvárosban.

Szekszárd egyik leghangulatosabb tere a belvárosban található Garay tér, melynek közepén Garay János szekszárdi költő szobra áll. A teret meseszép épületek szegélyezik, közéjük tartozik a Német Színház, mely hazánk egyetlen német nyelvű színháza, illetve a megye egyetlen kőszínháza.

Német Színház, Szekszárd

Német Színház. Fotó: DBU.hu

A szecessziós épület falai között német nyelvű előadásokat tart a társulat, akik fontosnak tartják a magyar lakosság és a német kisebbség közötti kulturális kapcsolat erősítését. A tér egyik sarkán álló Augusz-ház a város egyik legjellegzetesebb épülete. A több részletben felépült Augusz-ház ma zeneiskolaként működik, de korábban volt már kaszinó és könyvtár is. A Garay téren a borok kedvelői szánjanak egy kis időt a Garay Élménypince bebarangolására. A Garay Élménypince több mint 100 éves, interaktív kiállításán mindent megtudhatunk a borászatról, de ha igazi rajongók vagyunk, részt vehetünk egy borvacsorán vagy borkóstolón is. Ha mindez nem elég, felkereshetjük a belvárosban található Bormúzeumot is, ahol a szekszárdi borvidék történelmével és jellegzetességeivel ismerkedhetünk meg.

A Garay tértől egy percre találjuk a város szívét jelentő Béla király teret, mely éjjel-nappal gyönyörű látványt nyújt.

Béla király tér, Szekszárd

Béla király tér. MTI Fotó: Kiss Dániel

A téren található egytornyos, helyenként copf stílusú homlokzattal díszített katolikus templom 1802-1805 között épület, Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, harangjátékát naponta háromszor hallhatjuk.

Megújult Szekszárd történelmi főtere

Az előtte található Szentháromság-szobor a várost 1738-1740 között pusztító pestisjárványnak állít emléket. Ez a város legrégebbi szobra, 1753-ban készült. A Béla téren, a templom mellett megtaláljuk I. Béla szobrát is. I. Béla király 1061-ben alapította a szekszárdi bencés apátságot, melynek romjait 1967-ben tárták fel. Ezeket a téren található Vármegyeháza belső udvarában tekinthetjük meg. A Vármegyeháza további különlegességeket is tartalmaz: állandó kiállításokat és egy történelmi játszóteret is.

Vármegyeháza, Szekszárd

Vármegyeháza. MTI Fotó: Kiss Dániel

Van még néhány épület, melyet érdemes felkeresni Szekszárdon. Ilyen például a Művészetek Háza, az egykori zsinagóga. Ez a város egyik legszebb épülete, romantikus stílusban épült 1897-ben. Ma már kulturális intézmény, hangversenyeket, kiállításokat rendeznek mesés falai között.

Szekszárd, Művészetek Háza

Művészetek Háza

A Művészetek Háza mellett található a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, az épület előtt a múzeumalapító szobrát is láthatjuk. A neoreneszánsz stílusú impozáns intézmény különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan múzeum a megyei múzeumok közül, mely tényleg múzeumi célokra épült. Négy állandó kiállítással várja a látogatókat.

Kétségkívül Szekszárdon található az egyik legédesebb múzeum is hazánkban: a Mézeskalács Múzeumban mi magunk díszíthetünk mézeskalácsot és süthetünk gyümölcsös mézes lepényt.

Mézeskalács Múzeum, Szekszárd

Fotó: Mézeskalács.hu

Ha már degeszre ettük magunkat a sok finomsággal, mozogjuk le a bevitt kalóriát és túrázzunk fel a Bartina- hegyen található Kálvária Kilátóhoz, ahonnan szép panoráma terül elénk. Egész Szekszárdot és a város körüli szőlősöket is láthatjuk innen. A kilátót még érdekesebbé teszi egy különleges alkotás, a Szőlő-szobor, mely Szekszárd egyik jelképévé is vált az elmúlt évtizedek alatt.

Irány a természet, vár a Gemenci erdő!

Gemenc, Rezét gőzős

Gemenc, 2021. május 22.
A Gemenc Zrt. egyéves szünet után újra közlekedõ, felújíott Rezét nosztalgia gõzmozdonya a Pörböly – Lassi vonalszakaszon a gemenci természetvédelmi területen 2021. május 22-én.
MTI/Máthé Zoltán

Magyarország legnagyobb összefüggő ártéri erdeje Baja és Szekszárd között helyezkedik el, 5-7 kilométer széles és 30 kilométer hosszú sávban. Az egyedülállóan faj- és egyedgazdag, természeteshez közeli állapotú erdőben kisvasúttal is végigmehetünk, és megismerkedhetünk a vízjárta terület élővilágával és azzal is, hogy miként küzdöttek az elemekkel az előző századok népei, és hogyan fordították saját javukra e különleges vidék adottságait.

A Gemenci erdőről bővebben ebben a cikkben olvashat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük