Székesfehérvári Királyi Napok 2019 – Programok

0
(0)

Székesfehérvár legfontosabb eseménye minden évben a Királyi Napok nevű rendezvény. A történelmi főváros olyan kulturális csemegékkel várja vendégeit, melyek valóban csak az egykori koronázóvároshoz köthetők.A Királyi Napok 2019. augusztus 9 – 20-ig tart, és szinte felsorolhatatlan, hogy hány szép és érdekes program lesz majd a hamarosan kezdődő fesztiválon.

2019. augusztus 11-15.  XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál

A Királyi Napokon hozzánk érkezik a világ! Táncosaik pedig vidám és színes forgatagot varázsolnak a belvárosban. A nemzetközi csoportok látványos felvonulása és műsora után akár együtt is rophatjuk velük a folkesteken a Táncházban, vagy a Fesztiválligetben.

2019. augusztus 16. VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

A Királyi Napok keretében a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit tisztelegve a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége előtt, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett.

2019. augusztus 17-19.  Koronázási Ünnepi Játékok

Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó, közel ötméteres királyi óriásbábok: a rendezvény valóban a középkorba repíti a látogatókat.

2019. augusztus 17-19.  Koronázási Szertartásjáték

Az előadás az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán, grandiózus díszletek között modern fény- és látványtechnika segítségével mutatja be idén IV. Béla király életének és koronázásának történetét a Vörösmarty Színház előadása.

2019. augusztus 20. Fehérvári királyok menete

Az ünnepi programok kiemelt eseménye a páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulás az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. A Táncra Magyar estet követően ünnepi tűzijátékkal zárul a program.

Székesfehérvári Királyi Napok

Az év legszebb és legizgalmasabb kulturális rendezvénysorozata a Székesfehérvári Királyi Napok, amely páratlan összművészeti programot kínál 2019-ben is. Az államalapítás és Szent István király ünnepe köré szervezett programkavalkád gazdag, változatos és igényes kínálata kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztály számára. A hagyományosan látványos megnyitó a Városház téren Mátyás királyt és korát idézi, a keretjáték kis részletek villant fel a következő napok programjaiból. A megnyitó végén fényjátékot láthatnak a nézők az Országalmánál és a Püspökség, Egyházmegyei Múzeum előtt. A sorozat kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora.

Az idei év egyik újdonsága az az architekturális épületvetítés, amely esténként virtuálisan többször is megmozgatja a Bíróság épületét. Az épület architektúrájához igazodó, 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping anyag nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lehetnek. A tíznapos programsorozat népszerű látványossága a Fény utca: a mozgó történelmi képregény a fesztivál ideje alatt minden este várja a járókelőket a belvárosban, ahol az épületek szolgálnak vetítővászonként.

Az eseménysorozat része a közkedvelt Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, amely immár 24. alkalommal vonultatja fel a világ különböző pontjairól és a Kárpát-medencéből érkező folkegyütteseket. Ebben az évben többek között indiai, jordán, mexikói és baskír táncosokat várunk Székesfehérvárra, hogy a Zichy színpadon és a Táncházban szórakoztassák a közönséget.

A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett. Az augusztusi fesztiválon a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit.

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítik a látogatókat a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a tűzzsonglőrökkel, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően.

A Királyi Napok egyedülálló jellegzetessége a magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő óriásbábok megjelenése a rendezvényeken. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek.

Szent István napján az óriásbábok újra megjelennek a belvárosban: a hivatalos ünnepséget a fehérvári királyok menete, a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek felvonulása (Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, Alba Regia Táncegyüttes, Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes) vezeti fel a hagyományőrzők kíséretében. A napot és a Királyi Napok programsorozatát hagyományosan ünnepi tűzijáték zárja.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük