Székesfehérvár legérdekesebb látnivalói

0
(0)

A középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb települése volt Székesfehérvár, királyi székhely, koronázóváros. „A királyok városa”, történelmi jelentősége kiemeli a hazai települések közül. A 90 ezer lakosú Székesfehérvár elhelyezkedése kiváló: Fejér megye székhelye, a Dunántúlon fekszik, közel Budapesthez, a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz is. Gazdasági és közlekedési csomópont, de turisztikai és kulturális rendezvényei miatt is nagyon látogatott.

Székesfehérvár mindig kiváló úti cél, de ha tehetjük, a Királyi Napok idején keressük fel, mert ilyenkor egészen elképesztő a város!  A Királyi Napok alatt igazi „fesztiválhangulat” költözik a történelmi épületek közé, a belváros minden szegletében vár ránk valami meglepetés: gólyalábasokkal, óriásbábokkal, táncosokkal, fényjátékkal, rengeteg zenével és nevetéssel telik meg Székesfehérvár ezekben a napokban. A különleges rendezvénysorozatra 2021-ben augusztus 13-22 között kerül sor, a részletes programokat itt tudjuk megnézni.

Királyi Napok Székesfehérváron

Székesfehérvár belvárosa rengeteg látnivalót tartogat. Itt találjuk meg az egykori Nagyboldogasszony-bazilika vagy királyi bazilika maradványait, melyet István király kezdett el építeni az államalapítás után. A templom évszázadokon át épült. 38 magyar uralkodót koronázták meg a bazilikában és sokáig a magyar királyok temetkezési helye is volt, 15 uralkodó földi maradványait helyezték el itt. A bazilika maradványa nemzeti emlékhely, Középkori Romkert néven keressük Székesfehérvár belvárosában.

Nagyboldogasszony-bazilika Székesfehérváron

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika (másként királyi bazilika, koronázóbazilika, főbazilika) alapköveinek maradéka a Középkori Romkert Nemzeti Emlékhelyen. Fotó: MTI/Jászai Csaba

Műemléki védelem alatt áll a belvárosban található Hiemer-ház is, mely három középkori épület összeolvadásából jött létre. Az épületben barokk freskókat, falain csodaszép stukkókat láthatunk. Ma egy modern komplexum a Hiemer-ház, több konferenciaterem, házasságkötő terem, két lakosztály, étterem és kávézó is található benne, 2011 óta pedig a Hetedhét Játékmúzeum is helyet kapott a gyönyörű épület falai között. A Hetedhét Játékmúzeumban Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, egész Európában is elismert polgári játékgyűjteménye, illetve Réber László grafikai hagyatéka tekinthető meg.

Mátyás király emlékműve a király halálának 500. évfordulója alkalmából készült, 1990-ben avatták fel. Buda és Visegrád mellett Székesfehérvár (akkori nevén Fehérvár) is az uralkodó városa volt, ennek állított emléket a város. Itt látható a Szónok szobor is, mely egyben ivókútként is működik.

Az egyik legkedvesebb bronzszobor Székesfehér belvárosában Kati néni szobra. A szobor az egykori piac jellegzetes alakját örökíti meg: egy portékáját kiskocsival toló idős asszonyt.

 Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra Székesfehérváron

Nem véletlenül fényesebb Kati néni orra, mint a szobor többi része, hiszen a helyiek szerint meg kell dörzsölni a néni orrát és szerencsénk lesz. De nem Kati néni az egyetlen kedves figura a székesfehérvári belvárosban. Mujkó 2007 óta csücsül egy kötélen, a levegőben, az emberek feje fölött. A bronzból készült udvaribolond szobor érdekessége, hogy az ujját felmutató alak épp a Városháza polgármesteri irodájának ablakára tekint, mintha csak arra figyelmeztetné a város vezetőjét, hogy figyeljen oda a munkájára.

Mujkó szobor Székesfehérváron

Nagyon kedves órajátéknak is tanúi lehetünk Székesfehérvár belvárosában. A Kossuth udvar órajátéka naponta ötször kel életre: a magyar történelem legendás alakjai délelőtt 10 órakor, délben, majd 14, 16 és 18 órakor jelennek meg a különleges óra harangjátékában. A város főterén található Országalma a város egyik legfontosabb jelképe, latin nyelvű feliratának jelentése: „Fehérvár szabad város Szent István király kegyéből”. Az Országalma hivatalos neve: „Fehérvári jog”, a szabad királyi város jogállásának állít emléket.

Székesfehérvár – és egyben az ország – egyik legkülönlegesebb alkotása a Bory-vár, mely nem más, mint maga a szerelem!

A Bory vár Székesfehérváron

Bory vár

A várat Bory Jenő építészmérnök, szobrász- és festőművész egyedül tervezte és építette két kezével felesége, Komócsin Ilona számára szerelme jeléül. A vár egy igazi múzeum is: rengeteg szobor, festmény, mozaik és kút díszíti, százoszlopos udvarán a magyar történelem legfontosabb alakjai jelennek meg. Ha javíthatatlanul romantikus típusúak vagyunk, a Bory-várat imádni fogjuk és örökre szívünkbe zárjuk Székesfehérvárral együtt.

 

A székesfehérvári Sóstó

Különleges látnivaló és pihenőhely a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület, Székesfehérvár központjától mintegy 2,5 kilométerre. A tó élővilágának háborítatlanságát igyekszik biztosítani, hogy a természetvédelmi terület 218 hektárából 121 hektár országos védelmet élvez.

A Sóstó és környéke szabadon látogatható, az itt otthonra lelt élőlények megismerését tanösvény segíti. Ha biztosra akarunk menni, akkor vegyük igénybe a Látogatóközpont szakavatott segítségét a felfedező túránkhoz.

Élővilág

Növények

A Sóstó és környezete olyan ritka, védett növényfajoknak nyújt otthont, mint például a békakonty (Neottia ovata), vitézkosbor (Orchis militaris), poloskaszagú kosbor (Anacamptis coriophora), fehér madársisak (Cephalantera damasonium), tenyészik itt a magyar szegfű (Dianthus pontederae) is, ősszel pedig az őszi kikerics (Colchicum autumnale) virágzatában gyönyörködhetünk. A területen többféle növénytársulás burjánzik, a nádasoktól a nyílt vízfelületeken át a bokorfüzesekig és a fenyvesekig mindennel találkozhatunk.

Állatok

A Sóstó állatvilága is méltán híres, itt nyugodtan élhetnek és szaporodhatnak védett rovarok és egyéb gerinctelenek, egyre csökkenő állományú őshonos halfajaink: aranykárász (széles kárász), lápi póc, valamint a csuka és a compó. A tóban számottevő a mocsári teknős (Emys orbicularis) állománya.

Dankasirály

Dankasirály

Számos madárfaj is jól érzi itt magát, nagyjából százféle madárdalt hallhatunk, ha szerencsénk van. Előfordul itt a fehér homlokú szárcsa (Fulica atra), valamint a hozzá hasonló, ám homlokán piros foltot viselő vízityúk (Gallinula chloropus). A levegőben gyakran köröznek fölöttünk dankasirályok (Larus ridibundus) és szerecsensirályok (Larus melanocephalus). Mindkét sirályfaj nagy számban költ a Sóstón, szaporodásukat mesterséges költőszigetekkel is segítik.

A nádi világ madarai közül említésre méltó a nagy kócsag (Egretta alba) és a kakukk (Cuculus canorus), a gyurgyalag (Merops apiaster) pedig a Homokbánya területén egy kisebb költőtelepen talált otthonra. Előfordul itt a 2019. év madara, a gólyatöcs (Himantopus himantopus) és a 2021-ben év madarának választott, stabil állománnyal rendelkező cigánycsuk (Saxicola rubicola) is.

Stadiontúra

A MOL Aréna Székesfehér NB I-es labdarúgúcsapatának, a Mol-Fehérvár FC-nek az otthona. Talán nincs még egy olyan klub az országban, amelynek ennyiszer váltott volna nevet:

 • 1941 alapítás: Vadásztölténygyári SK
 • 1942–1944: Székesfehérvári MOVE Vadásztölténygyár Sport és Kultur Egyesület
 • 1944–1948: Székesfehérvári SE
 • 1948–1950: Székesfehérvári Dolgozók SE
 • 1950–1962: Székesfehérvári Vasas SK
 • 1962–1968: Székesfehérvári VT Vasas
 • 1968–1990: Videoton Sport Club
 • 1990–1992: Videoton-Waltham SC
 • 1992–1993: Videoton-Waltham FC
 • 1993–1995: Parmalat FC
 • 1995–1996: Fehérvár-Parmalat FC
 • 1996: Fehérvár 96 FC
 • 1996–1997: Videoton FC Fehérvár
 • 1997–2005: Videoton FC
 • 2005–2009: FC Fehérvár
 • 2009–2018. június 30.: Videoton FC
 • 2018. július 1–2019. június 30.: MOL Vidi FC
 • 2019. július 1–: MOL Fehérvár FC
Mol Aréna Sóstó, Székesfehérvár

Mol Aréna – fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Látogatóközpont által szervezett stadiontúra alkalmával megismerhetjük a klub otthonát, betekintést nyerhetünk Magyarország egyik legkorszerűbb és legjobban felszerelt stadionjába. Minden hónapban, előre meghirdetett időpontokban várják az érdeklődőket.

Részvételi díj:
1500 Ft/fő (magyar nyelven), 2500 Ft/fő (angol nyelven).Minimum létszám 10 fő, maximum létszám 40 fő.
Kedvezmények:
Köznevelési és felsőoktatási intézmények-, fogyatékkal élők-, valamint nyugdíjas csoportok számára 50% kedvezmény az aktuális jegyárakból.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük