Szaloniki látnivalói – mediterrán életérzés Észak-Görögországban

3
(5)

Ha régóta vágytunk már egy külföldi nyaralásra, de csak most lett rá lehetőségünk és kezdők vagyunk ezen a téren, Görögország ideális lesz számunkra! A görögök kedvesek, segítőkészek és szeretik a magyarokat. Bár Szaloniki nem kifejezetten üdülőváros, környékén számtalan nyaralóhely található, melyek rengeteg magyart vonzanak a környékre tavasztól őszig. Ha ez biztonságot ad nekünk, ugyanakkor mégsem szeretnénk minden sarkon magyarokba ütközni, kiváló választás lesz számunkra Szaloniki.

Az Észak-Görögországban fekvő Szaloniki 1 millió lakosával az ország második legnagyobb városa. Nem kifejezetten üdülőváros, hanem egy olyan gazdasági és kulturális központ, ahol bepillantást nyerünk a mediterrán életérzés mindennapjaiba.

szaloniki

Szaloniki eredeti neve Thesszaloniki, nevét a várost alapító Kasszandrosz makedón király feleségéről, Thesszalonikiről kapta. Az Id. előtt 315-ben alapított városban lépten-nyomon találkozhatunk a múlt egy darabjával, ugyanakkor modern, luxustermékeket forgalmazó bevásárlóközpontokkal, nemzetközi (és persze görög) éttermekkel, hangulatos kávézókkal is. Ha kíváncsiak vagyunk egy olyan görög városra, ahol élnek is az emberek, nemcsak a tengerparton „tespednek”, nagyon fog nekünk tetszeni Szaloniki. Ugyanakkor persze a strandolásról sem kell lemondanunk, hiszen a tengerparti város több pontján is alkalmunk nyílik a fürdőzésre, napozásra, pihenésre. Mielőtt vagy miközben azonban a tengerparton süttetnénk a hasunkat, keressük fel Szaloniki látványosságait!

Szaloniki leghíresebb látványossága és jelképe a tengerparton álló Fehér Torony. Az 1450-1470 között épült torony az Oszmán Birodalom hagyatéka, egykori börtön.

Szaloniki, Fehér-torony

Fehér-torony

1890-ben az itt fogva tartott zsidók fehérre meszelték a tornyot, azóta hívják az épületet Fehér Toronynak. Korábbi nevei elég elrettentőek: Oroszlántorony, Janicsár torony és Véres torony néven ismerték az ott zajló kivégzések miatt. Ma a torony múzeumként működik, tetejéről remek kilátás tárul elénk Szalonikire és a tengerre.

A 10 legjobb görög tengerpart

A Fehér Torony mellett található Arisztotelész tér az egyik legfontosabb tér Szalonikiben. Egy igazi kulturális központ, ahol több étterem, taverna, kávézó és szálloda is található. A téren megtaláljuk a névadó, Arisztotelész szobrát is.

A városközpontban, mindössze pár percnyi sétára található az Arisztotelész tértől a város másik jelképe, a Galerius diadalív, melyet Galerius római császár tiszteletére építettek a 4. században.

Szaloniki, Galerius-diadalív

Galerius diadalív

Galerius római császár mauzóleumaként működött eredetileg az Agios Georgios, vagyis Szent György rotunda, a 4. század végén azonban keresztény templommá alakították át. A 16. században a törökök hatására dzsámivá vált és egy minaretet is kapott. A 20. század eleje óta ortodox templomként működik.

A Hagia Sophia templom az egyik legfontosabb templom a városban, helyén már a 3. században is templom állt. A jelenleg is látható Hagia Sophia az isztambuli Hagia Sophia mintájára épült a 8. században. Az isztambuli templomhoz hasonlóan a Szalonikiben található Hagia Sophia is többféle vallás gyakorlásának adott helyszínt az évszázadok alatt: székesegyházként és többszáz éven át mecsetként is működött. 1912 óta templomként funkcionál, egyike Szaloniki azon műemlékeinek, melyek az UNESCO Világörökség részét képezik.

Az Agios Dimitros, vagyis Szent Demeter templomot is érdemes megnéznünk Szalonikiben. A tekintélyes Agios Dimitros bazilika (hossza 53 méter, szélessége 33 méter) az 5. században épült, de 628-634 között egy tűzvész miatt újjá kellett építeni. A város védőszentjéről kapta a nevét, szintén Világörökségi helyszín.

Nem hagyhatjuk el Szalonikit anélkül, hogy ne fedeznénk fel a város piacterét. Az Arisztotelész tér közelében található tradicionális piac, a Stoa Modiano-Kapani hatalmas élmény! A választék elképesztő: rengeteg hal, – hús, és gyümölcsárus próbál itt minket meggyőzni arról, hogy az ő portékája a legfinomabb Szalonikiben. Nos, a döntés csak rajtunk múlik.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 3 / 5. Szavazatok: 5

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük