Szalajka-völgy: vízesés, látnivalók, programok Magyarország egyik legszebb helyén

5
(2)

A Szalajka-völgy látnivalói önmagukért beszélni. Leírni nehéz, inkább látni kell, de azért megpróbáljuk a szinte lehetetlent.

A csodaszép fekvésű völgy Egertől 27 kilométerre (autóval mintegy 32 perc); Miskolctól pedig 57 kilométerre (autóval 1 óra 5 perc), Szilvásváradon található. A Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik legszebb része, és egyben a Bükki Nemzeti Park fontos látnivalója.

Szalajka-völgy, Szilvásvárad

Nevét a 19. században kapta az itt élők által folytatott ősi mesterség után – a latin sal alcali kifejezés a szalalkáli eredetije, és a kálium-karbonát (hamuzsír) égetését jelenti.

Megközelítés

A Szalajka-völgybe egy darabig autóval is behajthatunk, 2021-ben 1800 Ft volt a napijegy díja, és 250 Ft egy óra az erdészeti parkolóban. Kerékpárral, gyalogszerrel, sőt, babakocsival addig mehetünk fel, ameddig csak tudunk. A lovardánál 1400 Ft a napijegy, és 240 Ft az óradíj.

A völgyben hangulatos kisvasút is közlekedik, naponta 8.30-tól 18.00 óráig, nagyjából óránként követik egymás a kisvonatok a Fatelep állomástól a Fátyol-vízesésig.

Szilvásváradi kisvasút, Szalajka-völgy

Utasok az erdei kisvasúton a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. Fotó: MTI/Komka Péter

A Szalajka-völgy látnivalói

A völgy kialakításáért a Szalajka-patak felel, amely kristálytiszta vizével ideális élőhelyet biztosít többek között az őshonos sebes pisztrángnak és az 1885-ben betelepített szivárványos pisztrángnak is. A patakot a mészkőhegységekre jellemzően karsztforrások táplálják, vízjárása meglehetősen ingadozó.

Szalajka-völgy

Gyerekek játszanak a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. / Fotó: MTI/Komka Péter

A Fátyol-vízesés kihagyhatatlan

Praktikus felmenni a völgy tetejébe, és onnan lefelé szemlélődni. A legnépszerűbb útvonal a Fátyol-vízeséstől indul, innen még 50-60 métert kell felfelé menni, és megpillantjuk a Felső-tó vizét. A tó bal partján egy meredek, esős időben nehezen járható út vezet még feljebb, az Istállós-kői ősemberbarlangig.

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

Család közösen készít fotót a Fátyol-vízesésnél a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. / Fotó: MTI/Komka Péter

A Fátyol-vízeséstől lefelé haladva hangulatos sétát tehetünk a kanyargó patak mentén, ha szerencsénk van, apró pisztrángokat és vadkacsákat is láthatunk benne.

Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés

Kirándulók a Fátyol-vízesésnél a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. / Fotó: MTI/Komka Péter

A Szabadtéri Erdei Múzeum a völgyben élt mesteremberek munkájával, életével ismertet meg bennünket, akár interaktív formában is. Itt található az erdei skanzen is, amely ingyenesen látogatható.

Szikla-forrás

Lejjebb haladva találjuk a látványos Szikla-forrást, amely egy függőleges sziklafal hasadékából tör elő. A forrás vize a vízzáró agyagpala és a mészkő határán talál utat a felszín felé.

Szikla-forrás a Szalajka-völgyben

A Szikla-forrás a Szalajka-völgyben

A Kis-tó mellett látható a Szalajka-völgyi pisztrángtelep, ahol sekély, de oxigéndús vízben tenyésztik az egészséges zsírban gazdag húsú halakat. A túloldalon pisztrángfüstölő működik, itt megkóstolhatjuk a szalajkai pisztrángot, vagy akár haza is vihetünk belőle.

Szalajka-völgy, Szikla-forrás

A Szikla-forrás a Szalajka-völgyben Szilvásváradnál.

A völgy legnagyobb tava a Nagy-tó, amelyet itt-ott már erősen benőtt a növényzet, de vize így is annyira tiszta, hogy halak ezreit láthatjuk benne nyüzsögni.

Nagy-tó, Szalajka-völgy

Nagy-tó, Szalajka-völgy

Kárpátok őre

Álljunk meg egy percre pihenni a A Kárpátok őre nevű fából faragott szobornál, amely eredetileg Szeszák Ferenc alkotása volt, és 1915. május 23-án állították fel Kolozsvár főterén. Az első világháború után az Erdélybe bevonuló román csapatok 1918. december 24-én felrobbantották, így a Szalajka-völgyben ennek élethű másolatát láthatjuk Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész jóvoltából.

Kárpátok őre Szilvásváradon

Fotó: Wikipédia/Jávori István

A 2,5 méter magas, egyetlen tölgyfatönkből kifaragott emberalak üzenete, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Minden ősszel megemlékezést tartanak a szobornál.

Erdészeti és vadbemutató

A Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum a XIX-XX. századi erdőgazdálkodás eszközeit és a Bükk állatvilágát mutatja be. Régi munkaeszközök, írásos emlékek, és mindaz, ami az egykori erdei munkával kapcsolatos megtekinthető a kiállítási tárgyak között. Az Erdészeti Múzeum diorámája a Bükk hegységben élő állatokat, nagyvadakat mutatja be.

A felnőtt belépő 700 Ft, a diák (18 év alatt vagy érvényes diákigazolvánnyal) 300 Ft, míg a nyugdíjasok (nyugdíjas igazolvánnyal): 400 Ft-ért tekinthetik meg. Van családi és csoportos kedvezmény is.

Lefelé haladva tovább az út jobb oldalán egy kisebb vadbemutatót találunk, ahol egy elkerített hegyoldalban muflonok és dámszarvasok legelésznek.

A völgy bejáratánál bazárok, vendéglátóegységek kavalkádja vár, ha megéheztünk, vagy csak egy jó kávéra vágyunk, itt megkaphatjuk. Ha nem fáradtunk el a Szalajka-völgyi séta közben, kipróbálhatjuk a Extrém Kalandparkot, ahol az ország egyetlen egycsöves bobpályáján száguldhatunk lefelé. Nincs messze innen Lillafüred és Miskolctapolca sem, tessék oda is ellátogatni!

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük