Sümeg látnivalói, nevezetességek, programok Sümeg környékén

0
(0)

Gyönyörű látnivalókat és felejthetetlen élményeket rejt Sümeg. A 6000 fős Veszprém megyei település a Bakony délnyugati részén található. Egy völgyben fekszik, környezetét még mesésebbé teszi a már messziről is látható, magasból figyelő Sümeg vára, melyet turisták ezrei keresnek fel évente. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik leginkább épségben megmaradt vár Magyarországon. Ha még nem láttuk, ideje szemügyre vennünk.

A Sümegi vár

A 125 méter hosszú, 80 méter széles Sümegi vár nagyon szép, egy kúp alakú mészkőhegy tetején áll 270 méter magasságban, meredek hegyoldal veszi körbe. Építése 1262-ben kezdődött, és évszázadokon át tartott, csak a 17. században készült el. Rekonstrukciójára 1957-ben került sor, de azóta is szinte folyamatosak a felújítási munkálatok a várban. Ennek ellenére rengeteg programot találunk ebben a Balaton-felvidéki várban.

Sümeg látnivalók

Ezek közül kiemelkedik a Történelmi Élménypark, ami a középkori vár mindennapjait és a várat ért ostromokat mutatja be. Az élményparkban található Történelmi Rendezvénycsarnokban heti több alkalommal Történelmi Lovasjátékokat tartanak, ezt semmiképp se hagyjuk ki, hiszen a lovasjáték alatt tényleg visszacsöppenünk a középkorba, melyről a lovagi torna mellett a környezeti elemek, jelmezek és zenei aláfestések is gondoskodnak.

Sümeg látnivalók - sümegi vár

Sümegi vár

További látnivalók Sümegen

Ha el tudunk szakadni ettől a gyönyörű vártól, nézzük meg Sümeg további nevezetességét is. Egykor a várfalhoz csatlakozott a várhegy tövében található Tarisznyavár, ami a városkaput védő torony része volt. Még lejjebb, a várhegy lábánál található Sümeg egyik legszebb épülete, az 1748-1755 között épült Püspöki Palota, ami a magyarországi barokk építészet kiemelkedő alkotása. Nemrég felújításon esett át, így régi pompájában várja a látogatókat. Az épületben egy kiállítást láthatunk, ami Padányi Bíró Márton püspök élete mentén mutatja be a barokk világképet.

Feltétlenül keressük fel a Kisfaludy Emlékházat is. A város szülötte volt Kisfaludy Sándor költő, egykori otthona ma múzeumként működik, ahol a költő kéziratait, személyes tárgyait nézhetjük meg. De képzőművészeti és helytörténeti kiállításokat is láthatunk a Kisfaludy Emlékházban, udvara pedig alkalmanként rendezvényhelyszínként működik, ahol szakmai előadásokat, kézműves bemutatókat, koncerteket tartanak. Kisfaludy sírja is Sümegen található, ezt is megnézhetjük, ahogy a temető további szép régi síremlékét is.

Sümeg látnivalók - sümegi vár

Sümegi vár

Sümeg két legszebb temploma is kötelező látnivaló. Az Urunk Mennybemenetele Plébániatemplom 1756-ban épült, falait Franz Anton Maulbertsch gyönyörű freskói díszítik, melynek köszönhetően a templomot a „barokk sixtusi kápolnaként” emlegetik. Az egész templom egyetlen hatalmas, egybeolvadó festmény. A kívülről puritán, belülről gazdagon díszített Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom pedig szó szerint csodás. Mária kegyhely, zarándokhely köszönhetően egy bécsi nemes asszony, Berghoffer Mária Zsófia 1699-es csodás gyógyulásának.

Minden eddig látott sümegi nevezetességtől nagyban eltér az Afrikarium, ahol több mint 200 afrikai trófeát tekinthetünk meg. A kiállítás élethűen mutatja be az afrikai élővilágot. Ha mindig is kíváncsiak voltunk rá, elég csak Sümegig utaznunk emiatt és így is úgy fogjuk érezni magunkat, mintha a vadonban lennénk. A sümegi őstengerek kövületei című kiállítás is nagyon érdekes. A Ramassetter Látogatóközpontban található tárlaton 220 millió évet átfogó földtörténetbe pillanthatunk be, megismerhetjük az ősi tengerek élővilágát, kövületeit, láthatjuk a sümegi kőfejtőben talált 80 millió éves ősteknős páncéllenyomatát.

Sümeg látnivalók - Ramassetter-ház

Ramassetter-ház. Fotó: ramassetterhaz.hu

Sümegi programok

Ha további érdekességekre vágyunk Sümegen, nézzünk szét nyári programkínálatában is! A koncertektől a helytörténeti kiállításokon és könyvvásárokon át a Történelmi Lovasjátékokig nagyon széles a repertoár Sümegen. Nekünk két kihagyhatatlan programajánlatunk van. A Múzeumok Éjszakájának a Sümegi Vár biztosít helyszínt, ahol fáklyákkal, máglyával, fényfestéssel, tűzzsonglőrökkel, mutatványosokkal elevenítik fel a középkori éjszakai váréletet. A Jakab Napok Történelmi Fesztivál szintén nagyon izgalmas, ennek középpontjában a vadászat és borkultúra áll, de számos könnyűzenei koncertet és családi programot is kínál a látogatóknak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük