Stockholm legérdekesebb látnivalói + térképpel!

0
(0)

Stockholm az egyik legszebb európai főváros, köszönhetően különleges fekvésének. Svédország fővárosa a Malaren-tó és a Balti-tenger találkozásánál fekszik a Skandináv-félsziget délkeleti-középső partvidékén. Észak Velencéjének is nevezik, mert 14 szigetre épült, melyek felett 53 híd ível át.

 

Már csak emiatt is érdemes legalább egyszer megnézni a svéd fővárost, mely gyönyörű panorámája mellett hangulatos utcáival, izgalmas építészetével és lüktető életével is elkápráztat. S ha mindez még nem lenne elég, Stockholm Európa egyik legegészségesebb városa, a fővárosban rengeteg víz, park és erdő található.

Stockholm látnivalói

Stockholm 1419 óta Svédország fővárosa. Jelenleg Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városának számít, de gazdasága mellett kulturális élete is lenyűgöző. A városban két UNESCO világörökségi helyszín is található, a Drottningholm palota és a Skogskyrkogarden-temető. Egyértelmű, hogy ezek felkeresésével kell kezdenünk stockholmi városnézésünket. Svédország legkülönlegesebb palotája a várostól 12 km-re, Lovon szigetén, a Malaren-tavon található Drottningholm palota, mely 1981 óta a svéd királyi család otthona.

Ez a 17. században épült palota tényleg királyi pompájú, arany és rokokó díszekkel tarkított, káprázatosan szép. A palota területén található a várszínház és a különleges Kínai Palota is, de a kastélypark labirintusos része is nagyon látványos.

Stockholm látnivalók - Drottningholm palota

Drottningholm palota

A Skogskyrkogarden-temető egy erdei temető. Készüljünk fel, erős hatással lesz ránk. A sírok ugyanis itt legtöbb helyen a fák lábánál fekszenek, olyan érzést keltve bennünk, mintha egy elhagyatott temetőben járnánk, amit benőttek a fák.

Stockholm látnivalók - Skogskyrkogarden temető

Skogskyrkogarden temető. Fotó: Holger.Ellgaard/Wikipédia

Stockholm óvárosa milliónyi látnivalóval kedveskedik a turistáknak. Az óvárosban, vagyis a Gamla Stanban, melynek jelentése „Hidak közti város” érdemes egy jó nagyot sétálni. Macskaköves utcái elképesztően hangulatosak az utcákat szegélyező színes észak-német épületekkel.

Stockholm látnivalók - Gamla Stan - óváros

Gamla Stan – óváros

Az óvárosban található a svéd uralkodó hivatalos rezidenciája, a Királyi Palota. 608 szobából áll, ez a világ legnagyobb olyan palotája, ami tényleg ellátja hivatalos szerepét: irodáknak ad helyet és itt tartják a királyi család diplomáciai rendezvényeit is. Ha szerencsénk van, a Királyi Palota előtt zajló 40 perces őrségváltást is elcsíphetjük. Az óvárosban találjuk a város katedrálisát is, mely a város legrégebbi temploma. A gótikus székesegyház két nagy kincset is őriz, az 1489-ben fából faragott Szent György és a Sárkány szobrát és egy 1535-ben a város felett feltűnő égi jelenséget ábrázoló képet is, mely az úgynevezett halójelenséget örökítette meg.

Gamla Stanban található az Alfred Nobel munkásságával foglalkozó múzeum, a Nobel Múzeum, ahol a Nobel-díj történetéről és a Nobel-díjasokról tudhatunk meg többet.

Stockholm látnivalói - Nobel Múzeum

Nobel Múzeum

Ha már Nobel díj: nagyon különleges és az egyik legnépszerűbb épület Stockholmban az 1923-ban épült, vörös téglás Városháza. A Városháza különleges étterme ad otthont a Nobel-díj banketteknek, de azért is érdemes felkeresni, mert itt látható az ország legnagyobb orgonája, Arany Termének 18 millió mozaikból álló padlólapjáról pedig az ország történelmét ismerhetjük meg. A Városháza 106 méter magas tornyába se felejtsünk el felmenni, innen gyönyörű kilátás nyílik a városra, kihagyhatatlan, ha Stockholmban járunk.

Stockholmban egy egész, mini Svédországot is találunk, ha ellátogatunk az 1890-ben épült Skansenbe, mely a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma. Itt megismerhetjük, hogyan éltek és mivel foglalkoztak a svédek a különböző korokban, állatkertjében pedig az őshonos állatokat tudjuk megtekinteni.

Stockholm látnivalói

Skansen

A Skansen nagyon különleges, de van, ami felülmúlja. A Vasa Múzeum az egész ország leglátogatottabb olyan múzeuma, mely nem kifejezetten művészettel foglalkozik. A Vasa egy 17. században épült hadihajó, mely a Titanichoz hasonlóan első útja során elsüllyedt. 300 éven át feküdt az óceán fenekén, de szinte sértetlenül hozták fel onnan.

Stockholm látnivalói, Vasa Múzeum

Vasa Múzeum

És ha már a múzeumoknál járunk, muszáj belépőt váltanunk az ABBA The Museum-ba is. Az állandó ABBA-kiállítást a Swedish Music Hall of Fame-ben találjuk, ahol lehetőségünk nyílik például arra is, hogy digitálisan felpróbáljuk a világhírű svéd együttes ruháit. Ha igazán bátrak vagyunk, akkor el is énekelünk itt egy jó kis ABBA slágert. Garantáltan örök emlék lesz.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük