Sorrento – meseszerű látnivalók az egyik legszebb olasz kisvárosban

5
(9)

Sorrento az egyik legkülönlegesebb olasz kisváros. Ha vérbeli Itália-rajongók vagyunk, feltétlenül látnunk kell!

Az Olaszország délebbi részén, a Sorrentói-félszigeten fekvő Sorrento meseszerű: dombok, hegyek és öblök határolják, házai sziklára épültek, kilátóiból látni lehet a Vezúvot, Nápolyt és Capri szigetét is.  Sorrento Amalfi és Positano mellett az egyik, ha nem a legfelkapottabb turistacélpont a környéken.

A Vezúv Sorrentóból

A Vezúv Sorrentóból nézve.

Bár Sorrento nem egy nagyváros, mégis rengeteg embert látni az utcákon, különösen a nyári hónapokban, amikor nagyon sok turista keresi fel.

Sorrento ugyanis kiváló bázishely a félsziget felfedezéséhez: innen könnyű megejteni egy-egy kirándulást Amalfiba vagy Positánóba, de Capri szigete is könnyen elérhető a városból hajóval. Dél-Olaszország legnagyobb városa, Nápoly autóval egy órányira, hajóval fél órányira fekszik Sorrentótól. Na de persze Sorrentóban is van mit felfedezni.

Sorrento látnivalók

Sorrento egy kisváros, könnyedén bebarangolható akár egy nap alatt is. A városon érződik, hogy valamikor görögök, rómaiak, bizánciak, franciák és spanyolok is lakták, a különböző kultúrák és építészeti stílusok nyomukat hagyták Sorrento épületein. A Sorrentói Székesegyház a kikötőváros egyik legszebb épülete. A 11. században épült, igaz, a 14. században újjá kellett építeni. Reneszánsz és bizánci stílusjegyeket fedezhetünk fel az épületen, melynek belső tere fontos történelmi alkotásokkal van díszítve. A San Antonio-bazilika a 9. században épült, Sorrento védőszentje, Szent Antal tiszteletére.

Sorrento látnivalók

A bazilikában egy kriptai is található, mely állítólag annak a bálnának a csontjait is őrzi, ami lenyelt egy sorrentói gyermeket, akit végül Szent Antal, a város védőszentje mentett meg. A San Francisco-i kolostort a ferencesek építették, a gyönyörű növényekkel körülvett épület egyszerűen a béke szigete. A város egyik legérdekesebb épülete a Sedil Dominova, mely eredetileg egy olyan tipikus olasz épület volt, ahol az arisztokrata családok találkoztak. A 14. században azonban egy belső viszály miatt a nemesek összevesztek, a munkásosztály pedig békés úton elfoglalta a csodaszép épületet a gazdagoktól, így a Sedil Dominova az ő menedékükké vált. Belső terei gyönyörű 18. századi freskókkal díszítettek.

Sedil Dominova

Sedil Dominova. Fotó: Wikimedia Commons

A Correale Terranova Múzeumba érdemes belépőt váltani, ha kíváncsiak vagyunk Sorrento történelmére és művészetére. Itt számos régészeti leletet találunk még a görög és római időkből is, és megtekinthetjük Torquato Tasso barokk eposz szerző munkáit is, akinek tiszteletére a városban márványszobrot is emeltek, de az egyik legforgalmasabb tér is az ő nevét viseli. A városközpontot jelölő Piazza Tourquato Tasso a város szíve, igazi történelmi központ, melyet számos kis utca ölel körbe. A téren kiváló éttermeket, kávézókat találunk és kedvünkre shoppingolhatunk. Ha már vásárolunk, el ne felejtsünk beszerezni néhány üveg limoncellót, mely a város híres alkoholos itala, Sorrento ugyanis a limoncello, vagyis a citromlikőr-gyártás egyik központja. Nem csoda, hogy a városban sétálva mindenhol citromfákat látunk.

Sorrento látnivalók

A Piazza Tasso mellett fekszik egy mesés park, a Villa Comunale Park, amit kötelező felkeresnünk, ha Sorrentóban vagyunk. A park nagyon romantikus, meseszép, rendezett, tele gyönyörű növényekkel és sétányokkal. A kilátás innen pedig kihagyhatatlan. A park tengerre néző teraszáról látható például a Nápolyi-öböl és a Vezúv is. Ha szerencsénk van, helyi művészek kiállításait is megtekinthetjük a parkban.

A Villa Comunale Parkból érhetünk el a Marina Piccola kikötőbe is, ahonnan hajóval már csak egy „lépés” Capri szigete.

Sorrento kikötő

Capri innen mindössze 20 perc hajóval, de Nápolyba is elhajózhatunk innen fél óra alatt. Mivel rengeteg hajó indul innen és köt itt ki, arra számítani kell, hogy itt bizony mindig nagyon sok a turista. De talán mondani sem kell, abszolút megéri ez a kis kellemetlenség, hiszen varázslatos helyeket fedezhetünk fel innen, Sorrentóból kiindulva.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 9

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük