Sástó – Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra szívében

0
(0)

Sástó az egyébként vizekben kifejezetten szegény Mátra egyik fontos “oázisa”. Nem mellesleg az ország legmagasabban – egész pontosan 507 méteren – fekvő tava.

A tó a 24-es út mentén található, Mátrafüredtől másfél kilométerre északra, Mátraháza irányában.

Sástó ma mesterséges mederben hullámzik, de a terület eredetileg is lápos, mocsaras vidék volt, amelyet az esővíz táplált.

Sástó

A több kisebb tómederből álló vizes terület feltöltődőben volt, amikor 1953-ban Varga Ferenc tanácselnök úgy döntött – a gazdag élővilág kárára – rendbe teszi a tavat. A medreket kikotorták és egybe nyitották. A kitermelt iszapból szigeteket építették és készen is lett az 1 méter átlagmélységű tó mai arculata.

Sástói vadkacsa

A sástói kilátó

A hely egyik nevezetessége az 53 méter magas sástói kilátó. A torony eredetileg fúrótoronyként funkcionált volna, ám üzemképtelensége miatt (nem felelt meg a magyar szabványoknak) ideszállították a Szegedhez közeli Algyőről. A kilátó tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található.

Sástói kilátó

Fotó: MTI/Komka Péter

A torony tetejében kissé félelmetes felmászni, ha erősebb szél fúj, mert igen nagy a kilengés. Esős időben a csúszásveszély miatt nem is látogatható a kilátó.

Sástói kilátó

Fotók: Zsola

A mátrai kilátó panorámája azért kárpótol, ha még rászánjunk magunkat egy kis mászásra. Tiszta időben látszik a Tisza és a Budai-hegység is.

Béka tanösvény

Sástó körül található a Béka tanösvény, amely a tó és tágabb környezet élővilágát, valamint a Mátrának a természeti értékeit, érdekességeit hivatott bemutatni.

Sástó, fahíd

Az 1,7 km hosszú tanösvény könnyen teljesíthető idősek, kerekesszékkel és babakocsival rendelkezők számára is, mert kiépített sétautakon haladhatunk egészen a Farkas-kúti végállomásig.

Nevéhez híven, a tanösvény egész hosszában békákba botolhatunk, kiváltképp igaz ez tavasszal, amikor kétéltűink párjukat keresve vándorolnak a tó körül. Vigyázzunk rájuk, és azt se feledjük, hogy hazánkban minden kétéltű (és hüllő) védett.

A tanösvény közelében turisztikai központ épült ki büfésorral és bazárokkal.

Kozmáry-kilátó

Érdemes a közelben lévő Kozmáry-kilátóhoz is ellátogatni. A tornyot Kozmáry János gyöngyösi kereskedő, a Mátra Egylet telepgondnoka építette 1900-ban. Mai formáját 1939-ben nyerte el, majd a két világháború között felújították.

Kozmáry-kilátó

Mátrafüred, 2019. november 14.
Talaj menti köd a Kozmáry-kilátó mögött Mátrafüredrõl fotózva 2019. november 14-én.
MTI/Komka Péter

A hely legegyszerűbben Mátrafüredről közelíthető, meg. Induljunk el a település központjában lévő Béke utcán nyugati irányban, a sárga háromszög jelzésen. A Béke utcáról kanyarodjunk balra az Üdülősorra, majd az ebből nyíló meredek Kilátó utcán vagy a Kozmáry utcán kell felkaptatnunk Hegyalja utcára, ahol faragott fakapu jelzi a lépcső kezdetét, és innen már csak követni kell ezt a kilátóig.

A Kozmáry-kilátó a Dobogó-kő hegyen áll kicsivel több mint 370 méteres magasságban. Tetejéből meseszép panoráma tárul elénk, madártávlatból szemlélhetjük Gyöngyöst és a Mátraalját.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük