Salzburg – látnivalók Ausztria egyik legszebb városában

0
(0)

Az egyik, ha nem a legszebb város Ausztriában Salzburg. Igazi képét télen mutatja meg, amikor hó borítja a települést, de az év bármelyik időszakában is keressük fel, garantáltan a szívünkbe zárjuk majd. És nem csak akkor, ha Mozart rajongók vagyunk.

A Mozartstadnak is nevezett Salzburg nem véletlenül lett az UNESCO világörökség része, Ausztria negyedik legnépesebb városa (Bécs, Graz és Linz után) egyben az egyik leggyönyörűbb is. A hegyekkel körülvett Salzburg Felső-Ausztriában található, Bajorországgal határos. Naponta több vonat is indul Budapestről Salzburgba, ha korán reggel útra kelünk, ebédre akár már meg is érkezhetünk ebbe a gyönyörű városba. Érdemes egyszer kipróbálni ezt a kalandot, örök emlék lesz. A város meseszeszép látnivalói közül a legszembetűnőbb a Hohensalzburg vár, melyet a város minden pontjáról látni lehet, köszönhetően annak, hogy az 542 méter magas Mönchsberg tetején áll.

Hohensalzburg - Salzburg látnivalói

Hohensalzburg

Ez Közép-Európa legnagyobb épségben megmaradt erődítménye, melyet soha senki nem tudott bevenni. A város fölött magasodó 11. századi várat gyalog és siklóval is megközelíthetjük. Lélegzetelállító a látvány, mely odafentről letekintve vár ránk, de érdemes a várba is bemenni, ahol további szépségeket vehetünk szemügyre, például Európa legszebb hercegi lakosztályait vagy a gyönyörű Aranyszobát és Aranytermet.

Mönchsberg

Mönchsberg

Korántsem ilyen gigantikus látványosság, de annál híresebb nevezetesség Salzburgban Mozart szülőháza. A világhírű zeneszerző a hangulatos utca, a kovácsoltvas cégéreiről is híres Getreidegasse 9. szám alatt található Hagenauer ház harmadik emeletén született 1756-ban. Szülőháza ma Mozart múzeumként működik, ahol egy óra alatt végigjárhatjuk az eredeti lakóhelyiségeket, ahol többek között megnézhetjük Mozart gyermekkori hegedűjét is. És ha már Mozartról beszélünk: valószínűleg nincs, aki ne kóstolta volna a legendás Mozart-golyót.

Salzburg látnivalói - Kapuzinerberg

Kapuzinerberg

Bár hazánkban a piros csomagolású márka terjedt el, az eredeti Mozart-golyó receptet Paul Fürst alkotta meg 1890-ben Salzburgban. Több cukrászdát is találunk a városban, ahol a Fürst féle Mozart-golyót árusítják, keressük az eredeti, kék-ezüst színű csomagolásba rejtett édességet. Ha már jól megtömtük a pocakunkat az ínyencséggel, haladjunk tovább a város nevezetességeinek felkutatásával.

A Kapitelplatzot kikerülni nem igazán lehet, mert központi helyet tölt be a város életében. A téren találunk egy rendkívüli alkotást, egy hat méter átmérőjű hatalmas aranygolyót (mintha csak egy aranypapírba csomagolt Mozart-golyó lenne), melynek tetején egy távolba néző alak áll. A Sphaera nevű szobor nem túl régi, 2007-ben készült, azóta viszont meghatározó jelképe a városnak.

Sphaera, Salzburg látnivalói

Sphaera

Salzburg központjában találjuk a barokk stílusban újjáépített dómot is, mely korszakalkotó épületnek számít Ausztriában. A kéttornyú salzburgi dóm 101 méter hosszú, tornyai 81 méter magasak, jellegzetes kupolája 71 méter magas. Az 1614-1628 között épült gyönyörű, monumentális épületben 10 ezer fő is elfér, 1996 óta a Világörökség részét képezi Salzburg óvárosával együtt.

Bár Salzburg valamennyi látnivalója nagyon szép, a legcsodálatosabbnak a Mirabell-kastélyt tartják. A kastélyt 1606-ban egy érsek építtette kedvese számára. A kastély életében ma is nagy szerepet játszik a szerelem: esküvők kedvelt helyszíne, Márványterme a világ egyik legszebb házasságkötő terme, ahová a kedves puttók és kerubok által díszített angyalok lépcsőjén lehet feljutni. A Mirabell-kert is káprázatos. Ha szökőkútja, Pegasus-kútja, törpe szoborparkja, pálmaháza vagy milliónyi rózsával díszített kertje nem lenne elég, a kilátás innen a városra és nevezetességeire valami egészen elképesztő! Ha itt szétnézünk, megértjük, miért Salzburg az egyik legnépszerűbb város Ausztriában.

Mirabell-kert, Salzburg

Mirabell-kert

Ha ismerős lesz a Mirabell-kert, akkor se csodálkozzunk: itt forgatták „A muzsika hangja” című film jelenetét, amiben a „Dó, ré, mi” című dal hangzik el. Mindenképp látogassunk el a város déli részén található 400 éves Hellbrunni kastélyhoz is, mert a gyönyörű kastélyon túl egy különleges, egyedülálló vízi játék is vár itt ránk. A titokzatos barlangokból, szobrokból és fúvókákból meglepetésszerűen törnek elő a vízsugarak, hogy lefröcsköljék a gyanútlan látogatókat. A helyiek úgy tartják, ezzel a vízi játékkal Salzburgnak már 400 éve is volt Disneyland-je.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük