Rügen: zöldellő sziget a Balti-tengerben

0
(0)

RügenVan egy érdekes sziget a Balti-tenger német partvidékén, melyet nem elég egyszer látni. Rügen, a hozzá tartozó apróbb szigetecskékkel együtt Németország legszegényebb tartományának, Mecklenburg-Elő-Pomerániának igazi kis ékköve.

A fősziget területe 926 km², partvidéke telis-tele van szépséges öblökkel és félszigetekkel. Észak-déli kiterjedése 51,4 km, kelet-nyugati hossza pedig 42,8 km. A sziget felszíne sík, kissé hullámos. Legmagasabb pontja a Piekberg 161 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.

A Rügen-szigetek az 1990-es német újraegyesítés után a régió egyik legfontosabb turisztikai látványosságává váltak, köszönhetően a szorgalmas felújító munkálatoknak.

Látnivalók

                                                                                                                                                                                                                        Königsstuhl

Első helyen a természeti szépségeket kell kiemelni. Rügen partvidékét fjordos öblök és változatos – hol sziklás, hol homokos – szakaszok tagolják. Itt található a meseszép Königsstuhl (Királyok széke), ami egy 118 méter magas hófehér mészkőszirt.

A természet külső erői által, évezredek alatt formált szirt mögött zöldellő erdők és a másik irányból kékellő tenger valószerűtlen kontrasztja örök élmény minden idelátogató számára.

 

 

Prora

                                                                                                                                                                                                                              Prora

Kevesen tudják, hogy a világ leghosszabb lakóépületének is Rügen szigete ad otthont. A Prorában található KdF (Kraft durch Freude)-Bad még a nácik nagyszabású terveinek emlékét őrzi.

Négy és fél kilométeres hosszával pihenőfunkció betöltését szolgálta a huszadik század első felében. Tízezer szobája közül ma már csak néhány őrzi a letűnt idők emlékét – ezeket viszont érdemes felvenni a bakancslistánkra, hiszen remek kis múzeumokat alakítottak ki belőlük. Többek között az egyik legszörnyűbb haláltábor, Sobibor emlékeiből, Prora történetéről és a kelet-német cenzúráról tekinthetünk meg kiállításokat.

Feltétlenül látogassunk el a Jasmund-félszigeten álló Spyker-kastélyba, a ma már múzeumként funkcionáló Granitz-vadászházba, az évente megrendezendő Rügen-fesztivál otthonaként ismert Ralswiek-kastélyba, és a Garz városában található Ernst Moritz Arnd (híres német író-költő) emlékmúzeumába. Rügen szigete gazdag történelem előtti és ókori műemlékkinccsel büszkélkedik.

Éghajlat

Rügen nem az a kimondott beach-szerű nyaralóhely, de egyéb értékei bőven kárpótolnak e kis hiányosságért cserébe.

A nyár kissé hűvös, a legmelegebb hónap, augusztus középhőmérséklete 16 fok körüli – ez mifelénk egy május vagy szeptember lenne. A napsütéses órák száma viszonylag magas, több mint 1800 óra/év.

A csapadék 520-560 milliméter, ami a magyar Alföld évi csapadékösszegéhez hasonló.

 

Garda-tó, Észak-Olaszország

Feröer-szigetek: ahol fű nő a házak tetején

Magas Tátra: a legérdekesebb látnivalók

Lampedusa – mesés tengerpart a nyomortelep szomszédságában

Romantikus hétvége Párizsban

Róma kihagyhatatlan látnivalói

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük