Romantikus hétvége Párizsban

0
(0)

Kéz a kézben andalogni Párizs legszebb hídján, miközben harmonika szól a Szajna partjáról? Meleg, ropogós croissant-t majszolni a  Champs-Élysées csillogó kirakatait csodálva? Ki ne vágyna erre? Ha régóta tervezünk már egy romantikus hétvégét, akkor irány Párizs, a szerelem városa! Persze ha már ott vagyunk, ne felejtsük el a látnivalókat sem, hiszen ez a világ legnépszerűbb úti célja, évente több mint 30 millióan látogatják meg.

Barcelonának nem kellett, Párizs jelképévé vált

eiffel-torony

Eiffel-torony


Kétségkívül a párizsi Eiffel-torony a világ egyik legismertebb épülete. Gustave Eiffel, az építője először Barcelonának szánta a nem mindennapi tervét az 1888-as Világkiállításra, de a spanyol városnak nem kellett, így a torony Párizsban épült fel 1887-ben. Évente csaknem 7 millióan keresik fel a 324 méter magas Eiffel-tornyot, melynek harmadik emeleti kilátójából 279 méter magasból nézhetünk le a francia fővárosra. Nem csak napközben, éjszaka is érdemes felkeresni a nem mindennapi építményt, hiszen minden óra első tíz percében az aranyszínű díszvilágítást felváltja egy káprázatos, csillogó-villogó, fehér fényű díszkivilágítás. Maga a varázslat költözik ilyenkor a toronyba a mesék világába repítve bennünket.

Ó, Champs-Élysées

Mi jut eszünkbe Párizsról az Eiffel-torony után? Még dal is született Párizs leghíresebb és legnagyobb presztízsű sugárútjának pompájáról, a 2 km hosszú Champs-Élysées-ről, melynek luxusüzleteiben az összes világmárka képviselteti magát. Ha vásárolni nem is, de nézelődni kötelező a Champs-Élysées-n.

champs-elysees

Champs-Élysées

A Champs-Élysées-n át sétálva juthatunk el a francia főváros legismertebb diadalívéig, az Arc de Triomphe-ig. Az 51 méter magas és 45 méter széles diadalív Európa legnagyobb ilyen jellegű épülete, azoknak a francia katonáknak állít emléket, akik a napóleoni háborúk idején estek el a csatákban. Nemcsak emlékmű, kilátó is a diadalív, érdemes onnan is szemügyre venni a francia fővárost.

Párizs mindenhonnan egy picit másképp fest, ezért érdemes felkeresni a Montparnasse-tornyot is. Ezt a 210 méter magas felhőkarcolót egyáltalán nem a szépsége miatt fogja szeretni, hanem gyors liftje miatt. Ez Európa leggyorsabb liftje, 40 másodperc sem kell hozzá és máris fent van az 56. emeleten, ahol fedett kilátó és egy étterem található. Három szinttel feljebb a szabadból is megcsodálhatjuk a város legszebb látványát, hiszen innen az Eiffel-torony lélegzetelállító látványa is gyönyörködteti a szemünket.

Repüljünk vissza XI. Lajos korába, majd nézzük meg, hol éltek a legnagyobb francia művészek!

notre-dame

Notre Dame

Ki ne hallott volna Victor Hugo regényéről, A párizsi Notre-Dame-ról? A XV. században játszódó történet egy gyönyörű cigánylány, Esmeralda és az íjászkapitány szerelmét, illetve Quasimodo, a púpos harangozó tragédiáját meséli el. Ha Párizsban járunk, meg kell keresnünk a Notre Dame katedrálisát. 1163-ban tették le alapkövét, 170 évig épült. Természetesen a Notre Dame tornyaiból is élvezhető a párizsi panoráma, ha nem unjuk még a sok lépcsőzést, érdemes onnan is megnézni a várost.

A Notre Dame-tól nem is olyan messze található a szent kápolna, vagyis a Sainte-Chapelle, melyet a világ egyik legszebb gótikus épületeként tartanak számon. A gyönyörű, egyedülálló kétszintes templom építése nagyon rövid ideig, 1246-1248-ig tartott. További különlegessége a felső kápolna hatalmas rózsaablaka és lélegzetelállító színesüveg-táblái.

Picasso, Monet, Dali és Van Gogh is élt a Párizs legmagasabb pontján, a 130 méter magas Montmarte hegyen található Sacré-Coeur környezetében. A Sacré-Coeur bazilika a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült. A hangulat miatt mindenképp érdemes felkeresni az épületet és környékét, hiszen a Montmarte-nak Párizs szerte egyedülálló atmoszférája és számos látnivalója van. Tegyünk egy sétát az utcácskákban és frissüljünk fel egy finom kávéval az egyik francia kávézóban.

Ha egy kis kultúrára vágyunk

Ha Párizs, akkor Mona Lisa. A világ egyik legismertebb festményét a párizsi Louvre-ban találhatjuk meg.

Louvre

Louvre

Érdemes legalább egy fél napot a múzeumra szánni, hiszen hatalmas: több mint 60 ezer négyzetméter a területe, ahol Leonardo da Vinci olajjal festett portréja mellett további csaknem 35 ezer műtárgyat tudunk megtekinteni. Ha van időnk, keressük fel az Orsay múzeumot is Párizsban, hiszen olyan híres művészek alkotásait találhatjuk meg itt, mint pl. Cézanne, Manet, Monet, Renoir vagy Van Gogh.

Ha egy kis pörgésre vágyunk

Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ben a francia főváros modern oldalát ismerhetjük meg. Ez Európa legnagyobb üzleti negyede, épületeiben 150 ezer ember dolgozik naponta. Felhőkarcolói közül 14 darab 150 métertől is magasabb, a legnagyobb a 231 méteres Tour First, de ha minden igaz, már nem sokáig, hiszen számos 300 méter magas torony átadására lehet a negyedben számítani a közeljövőben. Miután megcsodáltuk a modern épületeket, lazítsunk egyet. Talán mondanunk sem kell, a Moulin Rouge-ban a helyünk, bár az igaz, hogy ehhez mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, és nem árt, ha interneten előre foglalunk helyet.

moulin-rouge-paris

Ha mégsem vágyunk showműsorra, akkor van egy sokkal pénztárcabarátabb ajánlatunk a kellemes kikapcsolódáshoz: fogjuk kézen párunkat és sétáljunk egyet Párizs belvárosában, ki ne hagyjuk a város 37 hídjának egyikét. Aranyborítású bronzszobraival kétség kívül a a Pont Alexandre III (III. Sándor Híd) a legszebb, míg a Pont des Arts, vagyis a Művészetek Hídja a legromantikusabb.  Az utóbbi, fából készült hídon megszámlálhatatlan mennyiségű lakatot helyeztek már el a szerelmesek. A kellemes séta után el ne felejtsünk elkortyolni egy pohár finom francia bort a belváros egyik éttermében vagy szállodai szobánkban.

Róma kihagyhatatlan látnivalói

Bécsi csillogás, akár télen is

A top 10 látnivaló Londonban

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat