Ritka és furcsa betegségek – Top 10

0
(0)

Betegség szó alatt legtöbbször a megfázást, influenzát, kisebb-nagyobb fertőzéseket emlegetjük. Rettegünk a daganatos betegségektől, de mégsem tartjuk ezeket szokatlannak, hiszen a várható élettartam növekedésével érezhetően nő a rákos megbetegedések esélye is.

Vannak a világon olyan kórságok is, melyek megdöbbenést és iszonyatot váltanak ki belőlünk, ha találkozunk velük. Szerencsére többségük csak a trópusokon fordul elő.

10. Elefántiázis

Elefántiázis

Az elefántkór idült nyirokpangás okozta vizenyő és a kísérő gyulladásos jelenségek talaján kialakuló kötőszövet- szaporulat, amely az elefántéhoz hasonlóvá változtatja az érintett – leggyakrabban az alsó – végtagokat. A trópusokon gyakori és rettegett betegség. A kórokozóját kis férgek terjesztik, melyek szúnyogcsípéssel juthatnak be a gazdaszervezetbe. Világszerte mintegy 120 millió embert érint a betegség, ebből 40 millió súlyosnak mondható. A fertőzött szúnyog csípése után a lárva évekig él az emberi szövetben, és szüntelenül rágja azt.

9. Progéria

Progéria

A progéria (más néven Hutchinson-Gilford szindróma) tünetei gyermekkorban jelentkeznek. A legszembetűnőbb változás, hogy a kis betegek a normálisnál sokkal gyorsabban öregszenek. A progériás gyerekek vonásai a felnőtt, vagy idős emberekére hasonlítanak, az öregedés általános tüneteivel együtt. A progériás betegek az átlagembernél jóval rövidebb ideig élnek, általában tizenéves koruk elején belehalnak az elmeszesedett vérerek következtében kialakuló szívbetegségekbe, vagy a stroke-ba. Volt már példa arra is, hogy a 30. születésnapját is megérte egy progériás, de ez kivételes esetben fordulhat csak elő.

8. FOP  (Fibrodysplasia ossificans progressiva)

FOP

Nagyon ritka genetikai betegség, mely kétmillió emberből mindössze egyet érint. Magyarországon eddig két esetről tudunk, és mivel világszerte is csak néhány ezer ilyen beteg van, csak néhány elhivatott orvos foglalkozik vele. A FOP tünetei borzasztóak: a csont körüli szövetek, izmok és inak elkezdenek megmerevedni. Idővel az egész test egyetlen merev csonttá válik. A FOP teljesen megfosztja a beteget a mozgás lehetőségétől. Szó szerint olyan, mintha szoborrá válna az ember.

7. Alice Csodaországban szindróma

Alice Csodaországban szindróma

Lewis Carrol (eredeti nevén Charles Lutwidge Dodgson) legendás regénye, az Alice Csodaországban egy olyan kislányról szól, aki egy nyulacska után futva egy lyukba zuhan, és furcsa mesevilágba kerül. A tárgyak hol nagyra nőnek, hol pedig eltörpülnek, magát pedig hol óriásnak, hol törpének érzékeli. A szerző zsenialitása ellenére zaklatott lelkivilággal küzdött, és feltételezhető, hogy pontosan ezzel a látászavarral küzdött, ami ma Alice Csodaországban szindrómaként ismer az orvostudomány. A betegség átmeneti, de annál ijesztőbb. Jelentkezhet makropsziás – ekkor látjuk a tárgyakat valószerűtlenül nagynak, vagy mikropsziás – ekkor meg sokkal kisebbnek a valós méretüknél – tünetekkel, és gyakran társul különféle idegrendszeri elváltozásokhoz, migrénhez vagy agytumorhoz.

6. Guineai féreg (GWT)

GWT

A Dracunculiasis medinensis nevű gyűrűsféreg okozza, mely szennyezett ivóvízzel, egy vízibolha közvetítésével jut a szervezetbe. A vízibolha a gyomorban elpusztul, a benne lévő élősködő pedig kiszabadul, és elkezdni zabálni a testszöveteket. Akár egy évig is tünetmentes maradhat a betegség, de a párzás után életben maradt nőstények a bőrfelszínen keresztül igyekeznek átrágni magukat. Ekkor fájdalmas kelések jelennek meg, melyek hideg vízbe mártás után kifakadnak. A nőstény féreg csak erre vár, ilyenkor ugyanis kiereszti lárváit, amiket a vízibolhák elfogyasztanak, és kezdődik elölről a körforgás. A féreg ellen jelenleg nincs gyógyszer, eltávolításához egy botot használnak, melyre lassan feltekerik. A betegség nem halálos, de másodlagos fertőzések melegágya lehet, és jelentősen rontja az életminőséget is.

5. Ebola

Ebola

Az egyik legkomolyabb biológiai fegyverként is bevethető vírus. Az ebola másik neve vérzéses láz, ami a betegség legfontosabb tüneteire is utal: fokozott vérzékenység, hányás, hasmenés, melyet szervi elégtelenségek és keringési sokk követ. Megelőzése és kezelése nem megoldott, csak támogató kezeléseket lehet közben alkalmazni – például folyadékpótlással védik a beteget a kiszáradástól. Az ebola valószínűleg fertőzött állatok húsával kerül az emberi szervezetbe, majd továbbadható vér, nyál vagy ondó közvetítésével. Az egyes hiedelmek, szokások is segíthetik a betegség terjedését, ilyen például a halottak megérintése, csókolgatása a temetésen.

4. Álomkór (tripanoszómiázis)

Cecelégy

Nevét a betegek által tapasztalt napközbeni álmatagságról kapta. Az álomkórt egy egysejtű, ostoros véglény okozza, melyet a cecelégy csípésével közvetíthet. Leginkább Afrika keleti és nyugati partja számít fertőzöttnek, a kontinensen évente 20-25 ezer új megbetegedést regisztrálnak. Az álomkór parazitája agyhártya-agyvelőgyulladást okoz, A kezeletlen betegség 6 hónapon belül halálhoz vezethet, de maradandó károsodással (bénulás) a gyógyult betegeknek is számolniuk kell.

3. Agyevő amőba

Naegleria fowleri

Elég rémisztő a neve, és mi tagadás, nem is kispályás a kórokozója. Az agyevő amőba (Naegleria fowleri) a meleg vizekből az orron keresztül jut fel az agyba, és az agyi szövetek tönkretételével néhány nap alatt gyors halált okoz. Akár 46 fokos vízben is képes szaporodni. Az agyevő amőba jelenlétét hazánkban még nem észlelték, de az Egyesült Államok déli részén már sajnos jól ismert. Minden olyan, meleg vízzel kapcsolatos dolog növeli a fertőzés veszélyét, melynek során a víz az orrba kerül. Lenyeléssel és emberek közötti érintkezéssel nem terjed a kórokozó.

2. Kacagó halál (Kuru betegség)

Kuru betegség

A nevető, vagy kacagó halál nevű betegség a központi idegrendszer szivacsos elfajulásával jár. Eddig még az Új-Guinea szigetén élő fore nép tagjain észlelték. Terjedéséhez valószínűleg a kannibalizmusnak is van köze. Fejfájással, az egész testre jellemző fájdalommal, majd mozgáskoordinációs zavarokkal jelentkezik. Ezt követően remegés és túlmozgások lesznek megfigyelhetők, közöttük a betegség névadója, a kényszernevetés is. Az első tünetek megjelenését követően a halál 3-20 hónap múlva következik be.

1. Bólogatós betegség (Nodding disease)

Bólogatós betegség

Kelet-Afrikában szedi áldozatait ez a borzalmas kór. A helyi lakosok által bólogatós betegségnek nevezett tünetegyüttes eredetét és gyógymódját mindezidáig nem sikerült kideríteni. Leggyakrabban 5-15 év közötti gyerekeket támad meg a betegség, és megjelennek a jellegzetes tünetek: állandó álmosság, szemlecsukódás, szédülés, eszméletvesztés. A betegséget étvágytalanság és szellemi leépülés kíséri. Egyelőre ellenszert még nem találtak, az egyetlen, amit az orvosok tehetnek, az, hogy a beteget csövön keresztül táplálják.

 

A 10 leggyakoribb halálok világszerte

Genetikai térkép Európa népeiről

IQ földrajz, avagy hol élnek Földünkön a legintelligensebb emberek?

Kik a legelhízottabbak a világon?

A legélhetőbb városok 2014-ben

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük