Prága kihagyhatatlan látnivalói

0
(0)

Eddig négyszer jártam Csehországban: sétáltam Frídek-Místek boltíves házakkal keretezett főterén, lenyűgözött Ostrava UNESCO világörökség részeként nyilvántartott gyárkomplexuma, barangoltam Prága óvárosának utcáin és ittam igazi csapolt cseh sört egy hangulatos hospodá-ban.

Csehország számtalan látnivalót, érdekes programot ígér az odalátogató turistáknak. Az ország fővárosa, Prága, Európa egyik közkedvelt turisztikai desztinációja. Itt találkozik a modern a régivel, a történelem a mondákkal, a valóság az álmokkal. Prágát egyszer látni kell!

Prága látképe, prágai panoráma

Prága történelméről röviden

A 10. században ezen a területen több kisebb település jött létre, a Moldva folyón több átkelő hely is volt, az egyik pedig éppen a Károly híd helyén volt. Bajor kereskedők telepedtek le a 11. században és virágzásnak indult a régió. A települések egy része hamar összenőtt, I. Vencel uralkodásának idején (1230-1253 között) pedig már önálló várossá nőtte ki magát. A folyó közelsége miatt több árvíz is elöntötte a várost, ezért a 13. század végén elkezdték feltölteni, így a román stílusú épületekre gótikus házak épültek. 14. században IV. Károly cseh király és a Német-római Birodalom császára a birodalom fővárosává tette. 1918-ban Csehszlovákia fővárosa, 1993-tól pedig a Cseh Köztársaság fővárosa lett.

Folyamatosan fejlődő város középső, óvárosi része a turisták kedvelt célpontja. Míg a külső modern, iparosodott részek számos külföldi és belföldi befektetőket vonzanak, turisztikai értéke kisebb.

Prága

Száztornyú” panoráma a várból (saját kép)

 

Prága legszebb látnivalói

Egy cikk nem elég, hogy felsoroljam Prága számos látnivalóját. Most a szerintem „kötelező” és legszebb látnivalókat szeretném bemutatni.

Mivel több útikönyvet írtak már a városról, ezért érdemes az útra magunkkal vinni egy példányt. Az útikönyveket általában egyszer használja az ember, ezért költségkímélőbb, ha könyvtárból kölcsönözzük ki.

Kezdjük a virtuális sétánkat a Prágai várban (Prazsky hrad).

A várfallal körbevett várkomplexum, Európa legnagyobbja. Korábban a cseh királyok székhelye volt, ma a köztársasági elnök rezidenciája található itt. Innen gyönyörű kilátás van a folyóra és a város „száz tornyára”. A várban található számos nevezetesség, például a Szent Vitus székesegyház, Daliborka torony, Szent György bazilika, Mihulka lőportorony, Lobkowitz-palota és a hangulatos Arany utcácska. Belépőjegyet kell váltani, ami több árkategóriában kapható, attól függően, hogy hány nevezetességet látogatható vele.

Prágai vár

Prágai vár

A Szent Vitus-székesegyház láttán földbe gyökerezik a lábad, látod a galambokat repülni, és szinte hallod Enya csodálatos hangját…Who can say where the road goes, where the day flows, only time…

A Szent Vitus a város látképének jellegzetes építménye, az ország legfontosabb temploma. A székesegyházat közel 600 évig építették. 96 méteres tornyát gótikus stílusban kezdték el építeni, reneszánsz stílusban folytatták, de barokk stílusban fejezték be. Itt őrzik a koronaékszereket. Itt van több király végső nyughelye is, többek között V. László magyar király sírja is. A templom harangja megközelítőleg 15 tonna, és a Zsigmond nevet viseli.

Prága, Szent Vitus-székesegyház

Szent Vitus székesegyház homlokzata (saját kép)

 

Arany utcácska

Egyedi hangulatú utca a várban található. Az apró házai a 16. században épültek és a vár védői laktak bennük, ezért eredetileg Íjászok utcájának nevezték. Későbbi nevét a később odaköltöző aranymívesek után kapta. A II. világháború után állami tulajdonba kerültek. Sajnos 24 házból 16 maradt meg, 9-ben kiállítás működik. Az egyik kis házban (22. szám alatt) lakott egy rövidebb ideig Franz Kafka író.

Prága, Arany utcácska

Arany utcácska

Károly híd

A Moldva legrégebbi hídja, 1357-ben kezdték építeni egy korábbi híd alapjaira. Alapkövét IV. Károly német-római császár tette le, ezért nevezték el a hidat Károly hídnak, de csak 1870-ben. A híd 10 méter széles, 516 méter hosszú – járműforgalom nincs rajta. A kőhidat barokk szobrok díszítik, két végét pedig gótikus tornyok őrzik. A híd szinte folyamatosan zsúfolt, az egyedi hangulatot mutatványosok, zenészek és árusok biztosítják.

Prága, Károly híd

Életkép a Károly hídon (saját kép)

Óváros tér

A Károly hídtól kb. 10 perc sétára található tér a 13. században alakult ki. A teret szebbnél szebb színes épületek szegélyezik. Itt összehasonlíthatjuk a gótikus, a barokk és a reneszánsz stílusjegyeit. A tér közepén áll Husz János hatalmas szobra.

Orloj

Az Óvárosi téren, a városháza oldalán található különleges óramű 1410 óta működik. Minden órában életre kell. 12 apostol jelenik meg az óra felső részén lévő ablakokban. Alattuk látható egy csontváz, homokórával a kezében, a halál jelképe. További mozgó figurák: kakas, fejét rázó török férfi, Hiú és egy Fösvény alak. Az óra legendájához tartozik, hogy a készítőjét, Hanuš mestert állítólag akkori városvezetők megvakíttatták, hogy művét ne tudja más városoknak is elkészíteni. Ő pedig bosszúból az óra szerkezetébe tette kezét, hogy tönkretegye azt. Sikerrel járt, mert azt követő 100 évben senki nem tudta helyreállítani a hibát.

Prága, Orloj

Orloj (saját kép)

 

Týn templom

Az Óváros térről már ráláthatunk a templom jellegzetes tornyaira. A templom a tér mögött található, Tynská utca felől közelíthetjük meg egyszerűen. A tornyok Ádámot és Évát jelképezik, 80 méter magasak. A háromhajós gótikus templom Prága egyik jelképe, képeslapok főszereplője.

Prága, Tyn templom

Týn templom tornyai az Óváros térről (saját kép)

Régi zsidónegyed

Josefov néven ismert negyed a Moldva és az Óváros tér között terül el. Néhány látványosság: Klaus zsinagóga, Spanyol zsinagóga, Régi-új zsinagóga, régi zsidó temető – érdekessége, hogy kis területe miatt megközelítőleg 12 000 síremléket zsúfoltak össze itt, ami valójában több százezer ember nyughelye, mivel kénytelenek voltak több rétegben temetkezni az évszázadok során. Ide temették Löv rabbit, akinek a nevéhez kapcsoljuk Gólem legendáját.

Vencel tér

A hatalmas tér központi alakja Szent Vencel lovas szobra, mögötte látható a Nemzeti Múzeum. Szent Vencel Csehország patrónus szentje. 1848-ban nevezték el róla a teret. A tér története a középkorban kezdődött, akkor még Lóvásár térként említették.

Prága, Vencel tér

Vencel tér

A csehek itt tartják fontosabb ünnepeiket, de több tüntetést és demonstrációt is szerveztek már. 1969-ben például itt gyújtotta fel magát két diák, Jan Palach és Jan Zajlíc, a tavaszi forradalom leverése ellen tüntetve. 1989-ben a bársonyos forradalom idején több százezres tömeg gyűlt össze a közel 45 ezer négyzetméteres téren. Bevásárlóközpontjai, hotelei és éttermei turistáktól nyüzsögnek szinte egész évben. Híres épület a Hotel Evropa az 1900-as évek elejéről.

Szuvenírboltokban megtalálhatunk a Kisvakond motívumos pólótól kezdve, a klasszikus hűtő mágneseken át a csillámpónis táskákig szinte mindent. Érdekesség, hogy a gyufa is közkedvelt ajándéktárgy Csehországban, egy-egy gyufashopban a legapróbb és legaranyosabb gyufásdobozokat is megtalálhatjuk.

PiLiPe

 

Tippek:

Az óvárosban gyalog minden nevezetés könnyen elérhető, vannak macskaköves utcák, ezért kényelmes cipőt vegyél fel!

Érdemes felülni egy sétahajóra és a Moldva vízéről megcsodálni a látványosságokat.

Ne felejtsd otthon a maszkot és a kézfertőtlenítőt!

Nyáron általában nagyon meleg van, ezért érdemes kulacsban folyadékot vinni magunkkal! De bármikor beülhetünk egy hideg, csapolt cseh sörre egy kocsmába. (csehül: hospoda)

Ne felejts el utasbiztosítást kötni!

Kíváncsi felnőtteknek ajánlom a Károly hídtól kb 10 perces sétával elérhető Sex Machines Museumot. Szigorúan 18+ múzeum kiállított tárgyakkal, képekkel és kis mozival, ahol 20. század eleji felnőttfilmeket vetítenek.

+ 1

Ha autóval indulsz Prágába, akkor útközben mindenképp állj meg Kutná Horan. Az óváros 1995 óta az UNESCO világörökség része. Az ezüstbányászat tette gazdaggá a várost, fénykora a 14. és 15. században volt. Itt verték Európa legértékesebb pénznemét az aranydukátot és a híres ezüstgarasokat. A már messziről látható Szent Borbála-katedrális késő gótikus építészet egyik remek, a Szent Vitus katedrális „kistestvére”, lenyűgöző látványt nyújt az arra járók számára. További érdekesség, hogy a város Eger testvérvárosa 2001 óta.

Kb. 3 kilométerre található Sedlec városkában lévő Csontkápolna egyedülálló hangulatot sugároz, az egyik híres amerikai metálegyüttes is forgatott itt videóklipet.

Prága, csontkápolna

Prága, Szent Borbála-katedrálisCsontkápolna és Szent Borbála-katedrális (saját képek)

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük