Poprád – látnivalók a Magas-Tátra fővárosában

3.4
(14)

Poprád látnivalókban bővelkedő település Szlovákiában, az Eperjesi járásban. Poprád turisztikai vonzerejét a Magas-Tátra közelsége és a világ legkisebb magashegységére nyíló lenyűgöző kilátás adja.

Poprád 52 ezer lakosával Szlovákia 10. legnagyobb városa. A lakosság összetétele korábban egészen más volt, 1910-ben például 2283 lakosából 818 német, 758 szlovák és 689 magyar volt. Ma már a népesség 94 százaléka szlovák, a magyarok aránya pedig 0,2 százalékra redukálódott. A város 672 méter magasan fekszik, éghajlata kissé hűvösebb egy alföldi városénál. Az évi középhőmérséklet 6 fok (Magyarországon síkvidéken 9-11 fok), a július 16 fokos átlagú (mint kb. nálunk a május), a január pedig -5 fokos.

A poprádi látnivalók sorát természetesen a Magas-Tátrával kell kezdeni. A várost nem véletlenül nevezik a Magas-Tátra kapujának is. Ez a látvány önmagáért beszél:

Poprád látnivalói

A Magas-Tátra Poprád felől

Poprád városa nevét a települést kettészelő Poprád-folyóról kapta. Ez a 174 kilométer hosszú, 22,3 m³/s vízhozamű (tehát nagyjából Sajó-méretű) folyócska a Dunajec jobbparti mellékfolyója, mely a Hincó-patak és a Krupa-patak összefolyásával keletkezik.

Poprád-folyó - Poprád látnivalók

Poprád-folyó

Egyszer s mind jelzi a Magas-Tátra vízválasztó jellegét. Míg a hegység vízfolyásainak többsége a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik, a Poprád a Dunajecen keresztül már a Visztuláéhoz, és azon keresztül a Balti-tengeréhez.

A Magas-Tátra legrégebbi ábrázolása

A város építészeti remekekben is gazdag. Poprád egyik fő nevezetessége a Szent Egyed plébániatemplom. Az egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyugati homlokzatán toronnyal büszkélkedő templomot a 13. században építették. A gótikus stílusú épület a szepességi szászok (cipszerek) körében nagy tiszteletnek örvendő Szent Egyed nevét nem egyedülálló módon viseli, hiszen ugyanezen a néven Bártfán (Bardejov) is található egy híres vallási szentély.

A poprádi Szent Egyed plébániatemplom ma is nagyjából eredeti mivoltában látható, legfontosabb értékeit a középkori freskók jelentik. Valószínűleg itt található a Magas-Tátra legrégebbi ábrázolása, egy bibliai jelenet háttereként.

Mária-oszlop

A Szeplőtelen Szűz Mária oszlop Poprád középkori városmagjában áll, a Szent Szervác plébániatemplomtól délre, a harangtoronytól délnyugatra. Valószínűleg az 1720-as években készült, klasszikus barokk Immaculata-alkotás.

Poprád műemlékjellegű épületei rendre klasszicista stílusjegyeket hordoznak. Ilyen például a városháza, az evangélikus templom, valamint a város zsinagógája is.

Poprád látnivalók - Poprád télen

Poprád télen

Tátraalji Múzeum

Ha Poprádon járunk, a Tátraalji Múzeumot mindenképp ejtsük útba, mert itt minden fontosat megtudhatunk a város határában kezdődő magashegység környékén élő emberekről, történelmükről. Szlovákia egyik legrégebbi múzeuma ez, 1876-ban alapította a Magyarországi Kárpátegyesület.

A Poprádi Tátraalji Múzeum állandó tárlatai:

Gánóc (Gánovce) – a neandervölgyi ember életkörülményei
Ez az egyetlen olyan kiállítás Szlovákiában, ahol a neandervölgyi ember életét mutatják be. Mert bizony, éltek errefelé, a Magas-Tátra alatti térségben ilyen emberek, jó 120 000 évvel ezelőtt.

Az őskor és korai középkor a Tátra alatt
A régió történelmi fejlődését ismerteti kronológiai sorrendben, a késő paleolittól (10 000 évvel ezelőtt) egészen a középkorig.

Poprád századokban
Poprád környékének történelmét mutatja be a 13. század felétől a 20. század elejéig. A város történelmi- és gazdasági fejlődésén kívül, a Magyarországi Kárpátegyesület  és a Tátrai, ill. a Kárpát Múzeum történelmét is feltérképezi (ma Podtatranské Múzeum).

Az ismert – ismeretlen természet
A Tátraalji régió természeti adottságait mutatja be. Három részből: élettelen természet, botanikus és zoológiai rész.

E. Montška kékfestő műhelye
A kékfestő gyártásának módszerét, a kékfestőből készült ruhadarabokat, valamint annak lakáskultúra területén történő felhasználását mutatja be. Kékfestői formák, sablonok értékes gyűjteménye is megtalálható itt.

A Tátraaljai Múzeum Könyvtára
A könyvtár alapja történelmi és új alapból áll. A könyveken kívül brosúrák, folyóiratok, térképek, kéziratok és albumok is találhatók a történelem, etnográfia, idegenforgalom stb. területéről. A nyilvánosság számára a szolgáltatások internetes tanulmányozás formájában is megtekinthetők.

A Poprádi Tátraalji Múzeum – Szepesszombat – állandó tárlatok:

Szepesség céhei és mesterségei –  a tárlat céhjellegű gyűjteményeket és sajátos termékeket mutat be.
Polgári lakáskultúra –  lakás és ruházati kiegészítők bemutatója a 19. század végéről és a 20. század elejéről.
Magasztosság és alázatosság – a kiállítás a nyilvánosság előtt egyházi művészettörténeti műemlékeket mutat be a 17. – 19. századból.
Szepesszombat személyiségei (állandó kiállítás)

AquaCity

Poprád mellett található egy igen népszerű fürdőváros, az AquaCity. A fürdőrészleg medencéi egész évben nyitva vannak, és hat egység felel a vendégek feltöltődéséért:

Kültéri termál medencék, ahol a természetes, föld alatti forrásból feltörő víz 30-38 fokra lehűtve várja a fürdőzőket.

Zafírkék medencék: 30-35 fokos beltéri medencék különböző élményelemekkel.

Kék Gyémánt medencék: szobrokkal és holografikus csempékkel díszített beltéri termál medencék pezsgőfürdővel.

Gyermekmedencék: sós vizes, egzotikus medencék hajóronccsal, csúszdákkal, jacuzzival terasz bárral.

Mayan Pyramid csúszdasziget: a kültéri csúszdarészleg július 1. és augusztus 31. között üzemel.

50 m-es úszómedence: 26-28 fokos beltéri medence, 1,2 m – 1,8 m-es mélységgel.

Szállás

Poprádon minden igényt kielégő szállodaipar alakult ki. Találunk itt a legdrágább luxusszállóktól az olcsó hostelekig bármit, ahogy a pénztárcánk engedi. Bár a város a Tátra kapujának tekinthető, a szállásadók nagy szívfájdalmára csak 1-2 napot tölt itt a vendégek többsége. Ezen valamelyest javít a téli sportok szezonja, amikor a közeli síparadicsomok vendégeivel fel tudják tölteni a létszámot.

Poprád szállás

Látnivalók Poprád közelében

Csorba-tó: a várostól 28 kilométerre található a Magas-Tátra második legnagyobb tava. A Csorba-tó egy 20 méter mély tengerszem, mindig hűs vizével és a partján fekvő ikonikus Pátria-szállóval várja vendégeit.

Poprád látnivalók - Csorba-tó

Csorba-tó

Tátralomnic: Poprádtól 16 km-re északra, Ótátrafüredtől 6 km-re északkeletre fekszik, a Magas-Tátra keleti részének üdülőközpontja. Remek kilátás nyílik innen a hegység egyik legszebb és egyben második legmagasabb csúcsára, a Lomnici-csúcsra, ahová lanovkával is felmehetünk a nyári szezonban.

Poprád látnivalók - Lomnici-csúcs

Lomnici-csúcs

Poprádi-tó: 1494 méteres tengerszinti magasságban található a Magas-Tátra déli oldalán. Nevével ellentétben sosem tartozott Poprádhoz, inkább abból eredhet, hogy a Krupa patak, amely a Poprádi-tóból ered, a Poprád-folyó egyenes felső folytatása. A tó kedvelt pihenőhely, legnagyobb mélysége 17 méter.

Poprád látnivalók - Poprádi-tó

Poprádi-tó

Tengerszem-csúcs (Rysy): A három részből álló hegy középső csúcsa 2499 méteres magasságával Lengyelország legmasagabb pontja a szlovák-lengyel határon. A csúcs több irányból is támadható, a Hunfalvy-hágóból, a délkeleti gerinc megkerülésével egy viszonylag egyszerűbb, a Halas-tótól, a Tengerszem katlanán át (északról) vezető út inkább gyakorlottabb mászóknak ajánlott. Innen pedig már csak egy ugrás Zakopane.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 3.4 / 5. Szavazatok: 14

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük