Pécs látnivalói, nevezetességei + térképpel!

0
(0)

A Pécs szót meghallva bizonyára mindenkinek rögtön eszébe jut az Európa Kulturális Fővárosa kifejezés és szemünk előtt megjelenik a város főtere a Dzsámival. Pécs kétségkívül Magyarország egyik legszebb és leglátogatottabb, nem mellesleg az egyik legélhetőbb városa is. Ha még nem jártunk ott, eljött az ideje, hogy felkeressük. A baranyai megyeszékhelyet északon a Mecsek, délen az Alföld ide nyúló sík vidéke határolja, melyek nagyon szép „háttérképet” biztosítanak a városnak.

 

Történelmi és kulturális értékek

Pécsből egyszerűen árad a történelem és a kultúra. A városban közel 250 műemléket és csaknem 40 múzeumot találunk. Ha csak egy töredékét is sikerül felkeresnünk temérdek látnivalójának, már akkor is felejthetetlen emlékekkel gazdagodva térhetünk haza. Lássuk, melyek azok, amiket semmiképp se hagyjunk ki!

Pécset a rómaiak alapították a 2. században Sopianae néven, mely a 4. századra a korai kereszténység egyik legfontosabb központjává vált. A város ebből az időszakból származó ókeresztény temetője az UNESCO világörökség része, ahol felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket találunk.

Pécs látnivalói - ókeresztény sírkamrák

A Cella Septichora (hétkaréjos sírkápolna) Sopianae egykori ókeresztény temetőjében. Wikipedia/Thaler

A Római Birodalom korába nyúlik vissza a pécsi székesegyház története is. A Pécsi Bazilika, hivatalos néven a Szent Péter és Szent Pál Székesegyház altemplomának alapfalait még a 4. században tették le.

Pécsi bazilika

Pécsi Székesegyház. Fotó: MTI/Kálmándi Ferenc

A templomot, mely mai formáját a 19. században nyerte el, II. János Pál pápa 1991-ben Basilica Minor rangra emelte. Memi pasa fürdője is régi, török kori emlék a városban. A maradvány a Ferencesek temploma mellett található, részleges rekonstrukcióját láthatjuk a fürdő néhány évtizeddel ezelőtt feltárt falaival.

A Széchenyi tér a legfontosabb tér a baranyai megyeszékhelyen: ez a város szíve és lelke, mely otthont ad Pécs legszimbolikusabb épületének, Gázi Kászim pasa dzsámijának is, mely a hazai török-iszlám építészet legnagyobb alkotása.

Pécs látnivalói - Széchenyi tér

Széchenyi tér

A dzsámit Gázi Kászim építtette a 16. században, érdekessége, hogy Mekka felé tájolva építették, így az észak-déli irányú Széchenyi térhez képest ferdén áll. Ma katolikus templomként működik. Győződjünk meg személyesen az épület azon jellegzetességéről is, hogy a mérete szélességében és hosszában is épp száz lépés. A Széchenyi téren bőven akad még látnivaló: itt található a kétszintes klasszicista Városháza, az eklektikus és impozáns, háromszintes Megyeháza, az egykori patinás hotel, a Nádor szálló, a város leghíresebb kútja, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi katolikus templom, a várost óvó Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra is. Mindegyiket érdemes közelebbről szemügyre venni.

Igazi különlegesség a pécsi Barbakán, vagyis előretolt kapuerőd, mely a belvárost körülvevő középkori várfal északnyugati részénél található.

 

Pécs látnivalói - Barbakán

Barbakán

A kör alakú bástya a 15. században épült, tetejéről csodás a kilátás a belvárosra. Innen láthatjuk, melyik épület az, amit még szeretnénk felfedezni a városban. Ha szeretjük a szép épületeket, a pécsi Zsinagógát ne hagyjuk ki, mert kívül-belül gyönyörű. Ha a történelem is közel áll a szívünkhöz, tekintsük meg a Tóra-olvasó asztalon található Könnyek Könyvét, mely annak a 3022 mártírnak a nevét tartalmazza, akik Auschwitzban és egyéb táborokban veszítették életüket. Érdemes egy pillantást vetni a Pécsi Tudományegyetemre is, mert ez az ország első egyeteme, még Nagy Lajos király alapította a 14. században.

Pécsi lakatfal

Bár ez a történet még viszonylag friss, de Pécs ebben is az első volt hazánkban: a 80-as években itt jelentek meg először a szerelmesek lakatjai. A pécsi lakatfalat, a dzsámit és a székesegyházat összekötő Janus Pannonius utcában találjuk, ha szerelmünkkel fedezzük fel a várost, feltétlenül helyezzünk el itt egy lakatot.

Pécsi látnivalók - pécsi lakatfal

Pécsi lakatfal

Vagy a dzsámi korlátján, mert már oda is lehet, akasztani sőt, egy harmadik lakatfalat is elhelyeztek erre a célra a városban, a Sétatéren.

 

Pécsi Állatkert

Ha a szerelmünk mellett az egész család velünk tart Pécs felfedezésekor, akkor zárásképp látogassuk meg a Mecsek oldalában található Pécsi Állatkert és Akvárium-Terráriumot, a gyerekek imádni fogják!

Pécs látnivalói - pécsi állatkert

Bálint, a víziló a Pécsi Állatkertben.

Zsolnay negyed

Ha felnőtt társasággal vagyunk, a Zsolnay Kulturális Negyedben a helyünk, mely az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönheti létrejöttét. Olyan különleges kiállításokat láthatunk itt, mint a Rózsaszín Zsolnay kiállítás a maga 1200 pink használati tárgyával vagy a Gyugyi gyűjtemény, mely egy magyar származású, Amerikában élő gyűjtő 600 darabos Zsolnay gyűjteménye.

Pécs látnivalói - Zsolnay negyed

Zsolnay negyed

A Zsolnay Mauzóleum a negyedtől 200 méterre található. A Zsolnay család nyughelyéhez vezető utat 42 darab pirogránitból készült oroszlán díszíti, ez Pécs egyik legérdekesebb, kihagyhatatlan látnivalója.

Misina – síelés a városközpont felett

Az 535 méter magasa Misina Pécs belvárosa fölött emelkedik, a Mecsek egyik legmagasabb hegycsúcsa. A tetején 1973 óta üzemel az ország legmagasabb építménye, Pécs látképének fontos eleme, a pécsi tévétorony. A hegyre aszfaltozott műúton autóval, valamint a 35-ös busszal is fel lehet jutni.

A Misina oldalában található az állatkert és a Mecseki Kisvasút, az ország legrövidebb kisvasútja. A vasút mindössze 570 méter hosszúságú, és az állatkertet köti össze a Dömötörkapuval, amely egykoron a város vidámparkja volt.

Misina, Pécsi tévétorony

Misina, pécsi tévétorony

A Misina tetőn kettő, egy 600 m és egy 450 m hosszú sípálya, egy komfortos síház és egy alsó vezetésű drótköteles sífelvonó áll a síelők és snowboardosok rendelkezésére. Ratrak és hóágyú nincs. Az egy szezonban síelhető napok száma átlagosan 30 nap.

A sífelvonó havas napokon megbeszélés szerint, de általában munkanapokon délután, hétvégén pedig egész nap üzemel. A pécsi sípályákról azt kell még tudni, hogy mindkettő kezeletlen piros-kék minősítésű pálya. A felvonó használatához legjobb egy bélelt munkáskesztyű valamint ajánlott olyan síléc használata, amit nem annyira sajnál az ember.

Jelenleg a sípályán egy alsóvezetésű drótköteles felvonó működik, melyet tagsági díj ellenében, vagy napijeggyel lehet használni.

Éves tagdíj: 18.000 Ft
Napijegy: 2500 Ft

Diákjegy: 1500 Ft

Családok és csoportok számára további kedvezményeket biztosítanak. Bővebb információ itt.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük