Pantanal – A Föld legnagyobb mocsara

0
(0)

A Pantanal mocsárvidék nagyobbrészt Brazíliában található, itt Mato Grosso és Mato Grosso do Sul szövetségi államok osztoznak rajta, de kisebb részei átnyúlnak Paraguayba és Bolíviába is. Neve a portugál “pántano (ártér, mocsár) szóból ered. Területét nem lehet pontosan meghatározni, de valahol 145 000 és 195 000 négyzetkilométer (kb. két Magyarországnyi) közé tehető.

pantanalA Pantanal 80%-a ártér, tehát a nedves évszakban víz borítja. A két évszak vízmagassága több mint 3 méterrel tér el. Ez a vidék a nedves szubtrópusi és a szavanna éghajlati övezetek határán található. Az évi középhőmérséklet 25oC körüli, a csapadék pedig mintegy 1400 mm.

A mocsaras terület kialakulásának kedvezett a vidék medencejellege. A Pantanal kis esésű medencében helyezkedik el, ahol a Mato Grosso fennsík vizei gyűlnek össze, majd lassan folynak tovább a Paraguay folyóba.

Maga a medence kis lejtésű, homorú képződmény. Kialakulása az Andok felgyűrődésével függ össze, melynek során depresszió jött létre, és az ide torkolló folyók üledékükkel szép lassan feltöltögették. És töltik a mai napig.

Pantanal, krokodil

A mocsárvidék sehol másutt nem látható fajgazdagságban ad otthont növény- és állatfajoknak. Szívesen utaznak ide amatőr természetfotósok, hogy gyakorolják mesterségüket, és közben hátha lencsevégre kapnak egy-egy ritkaságot.

A vidék mintegy 3500 növényfaj, 650 madárfaj, 400 halfaj, 100 emlős- és 80 hüllőfaj otthona.

A Pantanal mocsár 99 százaléka magántulajdonban van, és úgynevezett fazendák – marhatelepek – osztják apró mozaikokra. A levonuló ár termékeny iszapot hagy maga után, ami kedvez az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen dús legelők kialakulásának.

Veszélyek

Sajnos ez az egyedülálló vízivilág számos fenyegetéssel kell, hogy szembenézzen. Pedig már csak természetes víztisztító hatása miatt is rendkívül fontos lenne megőrizni ezt a kincset.

Túlhalászás: a területen intenzív halászat zajlik, ami évről évre egyedszámcsökkenést eredményez.
Erózió, a legeltetés hatására
Vadászat, horgászat, egyszóval minden, ami az állatok elpusztítására irányul
Turisták kártétele a környezetben, élővilágban, szemetelés stb.
Erdőirtás: kell a legelőterület az állatoknak
Környezetszennyező aranybányák
Mérgező növényvédőszerek használata

A Pantanal Természetvédelmi Terület felkerült a Világörökség listájára.

Jellegzetes élőlények

Jácintkék ara:

Jácintkék ara

 

 

 

 

 

 

 

Jaguár:

Jaguár

 

 

 

 

 

 

Jacaré-kajmán:

Jacaré-kajmán

 

 

 

 

 

 

 

Vízidisznó:

Vízidisznó

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük