Paloznak: nyaralás, programok, látnivalók a Balaton északi partján

5
(1)

Paloznak a Balaton északi partjának egyik legkedvesebb faluja, amely minden év augusztusában benépesül. Ilyenkor rendezik meg a Jazzpikniket, 2012 óta. Ha olyan nyaralásra vágyunk a Balatonnál, ami túlmutat az egésznapos semmittevésen és sütkérezésen, augusztus elején Paloznak felé vegyük az irányt.

Paloznak Veszprém megyében, a Balaton északi partján, Csopak és Lovas között található a Balatonfüredi járásban. Nem közvetlenül a parton fekszik, de nagyon közel van hozzá a csopaki és az alsóörsi strand is, ahol kedvünkre fürdőzhetünk nyáron. Falusi hangulata miatt rengetegen keresik fel Paloznakot az év más időszakában is, ami nem véletlen: a falu 1998-ban Hild-díjat kapott, mert úgy fejlesztették, hogy közben odafigyeltek a hagyományos értékek megőrzésére is. Több nevezetes épülete is van az aprócska településnek, melyet még 500-an sem laknak. A falu központjában álló Árpád-kori katolikus templom a gótikus részleteivel, a református harangláb, a népi építészetet őrző egykori Diószegi-ház és a Pongrácz-kastély mind nagyon egyediek, sok turistát csalnak a településre.

Paloznaki Jazzpiknik

Paloznaki Jazzpiknik. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Feltehetőleg az Árpád-kori katolikus templom helyén már valamikor a 10. században is állt egy ácsolt kápolna, ide építettek a 11. században kőtemplomot. Mai formáját a 18. században nyerte el, amikor megépült mellé a plébániaház is. Érdemes a templom környékét is szemügyre venni, mellette áll ugyanis Antall József miniszterelnök emlékműve és a rablógyilkosság áldozatává vált plébános, Dr. Csontos Gyula keresztje is.

Paloznak Antall József szobor

Antall József szobor

A templomot a 2000-ben átadott Millenniumi Park öleli körbe, ahol helyet kapott a Hild-díj emléktáblája és egy római kori minta alapján készült öntött napóra is. A kellemes hangulatú, 19. században épült református harangláb a Fő utcán található, gúla alakú tetejét fazsindely borítja, félköríves ablakai a négy égtáj felé néznek. Itt található a falu Tájháza, a volt Diószegi ház is, ami a 19. századi paraszti világot mutatja be.

Paloznaki tájház

Paloznaki tájház

A szoba-konyha-kamra beosztású tornácos ház a falu egyik leghangulatosabb látnivalója, de a Pongrácz-kastély is rendkívüli. Az 1700-as években épült barokk stílusban, a 19. században újjáépítették és kibővítették. A most mediterrán hangulatú kastély nagyon izgalmas részleteket rejt, ilyen például a hatalmas pincéje, melyből rejtett csigalépcső vezet egy szekrénynek álcázott helyiségbe.

Pongrácz kastély Paloznak

Pongrácz-kastély

A kastély idővel lakatlanná vált, az orosz csapatok kifosztották a második világháború után, majd munkásszállóként is működött. Szerencsére azonban láttak benne fantáziát és egy képzőművész restaurátor fiával együtt nagyon ízlésesen felújította. Ma reneszánsz lovagtermet és barokk kápolnát is láthatunk benne. A kastély mellett található Paloznak legrégebbi épülete, egy vincellérház, ezt is érdemes szemügyre venni.

Vincellérház Paloznak

Vincellérház

Gyönyörű házakat láthatunk szerte a faluban. A Fő utcán érdemes végigsétálni, hiszen több, hagyományőrző, tornácos, nádtetős parasztház sorakozik egymás mellett, melyek még az 1800-as években épültek. De Paloznak határában is rejlik egy igazi kincs: itt áll a világ első Meseközpontja, melyet egy alapítvány hozott létre a gyermekotthonokban élő gyerekek támogatására. Táborokat is rendeznek itt, de kiadják az épületet különböző céges- és magánrendezvényekre is. A kicsiket a játszótér mellett egy kecskecsapat és egy madárház is várja, Égigérő fa mesekilátójából pedig csodálatos a kilátás a Balatonra.

Paloznak varázsgömb

Vrázsgömb. Szabó László vöröstói szobrászművész alkotása, a Rákóczi utcán látható

Paloznak híres a látnivalóiról, de még híresebb a rendezvényeiről. Ez egy olyan kis falucska, ahol soha nem lehet unatkozni, az év minden időszakában történik valami. Idén áprilisban például húsvéti programot szerveznek a könyvtárban, májusban borversenyt tartanak, majd kitáncolják a májusfát, júniusban nyárindító koncerttel nyitják meg a szezont, melyet minden kétséget kizáróan a Jazzpiknik koronáz meg augusztus 4-6 között. A 2022-es Paloznaki Jazzpikniken olyan világsztárok lépnek fel, mint Emeli Sandé vagy Lisa Stansfield.

Paloznaki Jazzpiknik

Paloznaki Jazzpiknik. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az aprócska, hagyományőrző faluban ilyenkor néhány napra a jazzé a főszerep, három napig a Balaton mellett, a csillagok alatt adhatjuk át magunkat a zene varázsának. A 10. Paloznaki Jazzpiknikre jegyeket és bérleteket itt lehet venni.

Fotók forrása, és még több nevezetesség Paloznak honlapján.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük