Pákozd látnivalói, történelmi emlékek, érdekességek

0
(0)

Büszkén tekint le ránk az M7-es autópálya mellől egy szoboróriás, Miskahuszár, aki a történelmi Pákozdra hívja fel a figyelmet. Ha még az 1593-as törökök ellen vívott győztes csata miatt nem is, de az 1848-49-es szabadságharc kapcsán biztosan mindenkinek ismerős Pákozd neve. Látogassunk el egyszer a településre, ha szeretjük a történelmet, vagy ha kíváncsiak vagyunk erre a nem mindennapi huszárra.

A Fejér megyében, Székesfehérvártól 11 km-re található Pákozd kőkori, ókori és középkori régészeti lelőhelyekben is gazdag település, tartalmas kikapcsolódást nyújt felfedezése. A 3000 fős nagyközség látnivalóinak felkutatását érdemes a leginkább lelkünkhöz szólókkal kezdeni. Az 1848-as Községi emlékművet a Pákozd határában vívott győztes csata emlékére emelték 1889-ben, de az emlékművet körülvevő Katonai Emlékparkban is találunk még egyéb látványosságokat, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos csata zajlott itt 1848 szeptember 29-én.

Pákozdi csata

Pákozdi csata

A Katonai Emlékpark amellett, hogy bepillantást enged a magyar hadtörténet emlékezetes pillanataiba, kalandokkal is kecsegtet: végigmehetünk az emlékpark katonai akadálypályáján és kipróbálhatjuk a lézerharcot is, de csak miután megnéztük a kötelező elemeit. Szánjunk időt a Katonai Emlékpark bebarangolására, hiszen bemutatja a szabadságharcot, a világháborúkat, a Doni áttörést, több emlékművénél is el lehet időzni. A Vitézi Emlékmű az I. világháború katonái előtt tiszteleg, a Doni emlékkápolna a II. világháborúban a Don-kanyarnál elesettek emlékét őrzi.

A helyiek és a turisták kedvence azonban kétségkívül a magyar katona hősiességének és bátorságának jelképe, Miskahuszár szobra. A 12,5 méter magas szoboróriás a világ legnagyobb ólomkatonája! 2017 szeptember 29-én avatták fel, nevét onnan kapta, hogy aznap van Szent Mihály napja is.

Pákozdi ólomkatona Miska huszár

Miskahuszár szobra

A település másik kedvenc helye emberi kéz beavatkozása nélkül készült. A Pákozdi-ingókövek egyedülálló, egymásba tornyosuló sziklaalakzatok, melyeket az esővíz és a szél formázott ilyen különlegesre. 1951 óta állnak védelem alatt ezek a gránittömbből keletkezett sziklacsoportok, melyek több, a településről induló turistaúton is megközelíthetőek. Vajon melyik lesz a kedvencünk a Sár-hegyen található ingókövek közül? A 226 méter magasságban található Gomba-kő vagy a Kis-Cipó? Vagy a 241 méter magasan elszórt, jellegzetes alakzatot felvett Kocka-kő?

Pákozd látnivalói - pákozdi ingókövek

Kocka-kő

Ha már eljöttünk az ingókövekhez, másszuk meg az innen északra magasodó Pákozdvár csúcsát is. Ennek közelében található a Barcaházi-barlang vagy más néven Pákozodvári-barlang, ami, ha hivatalosak akarunk lenni, inkább csak egy üreg, amit emberi kézzel vájtak ki és régészeti leletek kerültek elő belőle. A barlang keletkezésének ideje a közelében talált edénymaradványok alapján a bronzkorra tehető.

Ha több időt is eltöltünk Pákozdon, tökéletes program lesz az egész család számára a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum. A vadasparkban az olyan erdei vadakat figyelhetjük meg, mint a gímszarvas, a dámszarvas, a vaddisznó, a muflon és az őz, de hüllőket és madarakat is láthatunk.

Pákozd látnivalói, pákozdi vadaspark

Pákozdi vadaspark

Az arborétumban 111 féle fa- és cserjefaj várja a látogatókat, köztük vannak őshonosak és észak-amerikai, ázsiai, dél-európaiak is. A közel másfél kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényt se hagyjuk ki, ezen sétálva megismerkedhetünk az erdő életével. A tanösvény mentén található egy kilátó is, ahonnan csodálatos a kilátás a Velencei -tóra.

Pákozd a Velencei-tó északnyugati részén fekszik, amely hazánk harmadik legnagyobb természetes tava, remek strandokkal és számtalan kikapcsolódási lehetőséggel minden korosztály számára.

Programok Pákozdon

Pákozdot a történelmi múltja és egyedi nevezetességei mellett színes programjai miatt is érdemes felkeresni. A településen minden évben megemlékezéseket tartanak az 1848-49-es események emlékére és a Doni-katasztrófára a Katonai Emlékparkban, de számos lazább rendezvénnyel is kedveskednek a helyieknek és a településre látogatóknak. Nyáron Sárkányeresztő Találkozót tartanak, ősszel Szüreti felvonulást szerveznek Pákozdon, mindkettő remek alkalom arra, hogy bepillantsunk egy fontos történelmi településünk életébe.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük