Óriás tőrösdarázs Magyarországon – kell e félnünk tőle?

0
(0)

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) Európa legnagyobb darazsa. Szó se róla, igazán gyönyörű rovar, de vajon kell-e attól tartanunk, hogy miközben csodáljuk, orvul belénk döfi a fullánkját?

A rövid válasz: nem. Az óriás tőrösdarázs teljesen nyugodt, szelíd, sőt félénk természetű állat. Ha meg is zavarják, minden eszközzel azon van, hogy szorult helyzetéből meneküljön, és ebből kifolyólag az embert is kerüli, amennyire csak lehet. Gyakran keverik a lódarázzsal (Vespa crabro), ami sokkal nagyobb valószínűséggel szúr belénk, kiváltképp ha támadóan lépünk fel ellene. Ráadásul míg a lódarázs mérge allergiás reakciót válthat ki, az óriást tőrösdarázs csípése nem veszélyes.

Óriás tőrösdarázs

Az óriás tőrösdarázs megjelenése

A darázs elsődleges ismertetőjegye a potrohán lévő négy sárga folt. A nagyobb termetű, 45 mm-t is elérő nősténynek a feje is sárga, a kisebb (30 mm) hímnek viszont fekete. Az óriás tőrösdarázs testét sűrű szőrzet borítja, amely a torán és a potroha felső részén fekete színű, a potroha alján pedig vörösesbarna. Lábai tüskések, szárnyai füstös lila színűek. Hangos, zúgó röptű rovar, szárnyaival viszonylag lassan verdes.

Életmód, elterjedés

Az óriás tőrösdarázs legfőbb elterjedési területe Európa déli része, de előfordul hazánkban is. Északon Csehországig húzódik az élőhelye, továbbá megtalálható Oroszországban és Észak-Afrikában is. A lényeg, hogy legyen ott orrszarvúbogár is, mert a darázs e bogárfaj lárváira rakja petéit. A kikelő darázslárvák először a megbénított orrszarvúbogár-lárva testnedveivel táplálkoznak, majd befúrják magukat annak bőre alá, és szép lassan felfalják. A bebábozódott állapotból következő tavasszal kelnek ki az imágók.

Óriás tőrösdarázs levendula

Levendula, az óriás tőrösdarázs egyik kedvence

Az óriás tőrösdarázs természetvédelmi helyzete

Az óriás tőrösdarázs ugyan nem szerepel a Vörös listán, tehát a faj nincs veszélyben, de Magyarországon védettséget élvez. Eszmei értéke 50 ezer forint, ami a kérészekhez hasonlóan az elpusztult egyedek begyűjtésére is vonatkozik. Ne bántsuk hát ezt a szép jószágot (se), mert a légynek sem árt (na jó, az orrszarvúbogaraknak egy kicsit igen), ha nem kekeckednek vele. De többnyire még akkor sem.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük