Orfű: fesztivál és látnivalók – egy tuti úti cél

0
(0)

Pécs környékének egyik leglátogatottabb települése Orfű, és nemcsak a Fishing On Orfű miatt. A község a 60-as évek óta egyre népszerűbb, Baranya megye egyik kiemelkedő települése idegenforgalmi szempontból.

Orfű Pécstől mindössze 17 km-re fekszik, gyönyörű környezetben, a Mecsek közepén. Az 1000 fős kis település nyáron megtelik turistákkal és élettel, na és persze amikor eljön a Fishing On Orfű első napja, fesztiválozó fiatalok tömegével is.

Fürdőparadicsom és tavi turizmus

Orfű legkiemelkedőbb természeti vonzereje három mesterséges tava, melyeket a ’60-as-’70-es években alakítottak ki azzal a céllal, hogy fellendítsék a település turizmusát a tavakat tápláló Vízfő-forrás karsztvizének felhasználásával. Az Orfűi-tó és a Pécsi-tó turisztikai, a Herman Ottó-tó tájvédelmi jellegű, utóbbiban nem lehet fürödni, csak horgászni. Elsőként a 11 hektáros Orfűi-tó készült el, mely ma már igazi fürdőparadicsom. A 72 hektáros Pécsi-tó a tórendszer legnagyobb tava.

Szintén nagyon kedvelt, hamar szállodák és kempingek épültek köré, délnyugati oldalának strandját pedig Aquaparkká bővítették. A Herman Ottó-tó 30 hektáros, elsősorban az a használt víz gyarapítja, amit az Orfűi- és Pécsi-tóból kap. A tórendszer sorát a mindössze 64 lakosú Kovácsszénája település mellett található 10 hektáros Kovácsszénájai-tó zárja, ami tisztasága miatt a horgászok kedvenc helye, de idilli környezete mindenkit elvarázsol. Nézzük meg, ha már Orfű tavait is szemügyre vettük.

A Herman Ottó-tó (b) és a Pécsi-tó (j) Orfűn

A Herman Ottó-tó (b) és a Pécsi-tó (j) Orfűn (MTI-fotó: Sóki Tamás)

Az orfűi tavakat tápláló Vízfő-forrás a Mecsek legnagyobb karsztforrása, gyönyörű látnivaló. Mellette található a 2002-ben műemlékké nyilvánított vízmű, amit a helyiek érdekes alakja miatt csak Gombának neveznek, és ahol ipartörténeti kiállítást rendeztek be az érdeklődők számára. A forráshoz tartozó barlangot az egy 1 km hosszan kiépített látványos Vízfő tanösvényen lehet megközelíteni.

A Vízfő-forrás patakjára épült a Vízimalom, ahol egy tárlatvezetésen lehet megismerkedni a gabonafélék őrlésével. Orfűn több egyéb malom is található: a 200 éves Szárazmalom azért érdekes, mert hatalmas őrlőkövét egykor még lovak húzták, a Papírmalomban pedig a papírkészítés mesterségét lehet tanulmányozni. De barlangból is akad még a településen, van egy, ami életre szóló kalandokat rejt. A Mészégető-források barlangjában speciális felszerelést viselve túrázhatunk olykor négykézláb mászva, máskor derékig érő vízben gázolva. Testközelből szemügyre venni a cseppköveit, vízeséseit felejthetetlen élmény.

Festői panoráma az orfűi kilátó tetejéből

Ha már voltunk Orfű mélyében, menjünk fel a magasba is! A Balázs-hegyi kilátó ugyan csak 11 méter magas, ez mégis épp elég ahhoz, hogy rálássunk az Orfű környéki csodálatos panorámára.

Orfűi panoráma

Ha már itt vagyunk, a hegy oldalában található Sárkány-kutat is keressük meg, melynek barlangjában a legenda szerint egy sárkány élt és ijesztgette a lakosokat, akik inkább elmenekültek innen. Ha a térség további turisztikai nevezetességeire is kíváncsiak vagyunk, a Medvehagyma Házba látogassunk el, ami egy olyan Ökoturisztikai Látogatóközpont, ahol Orfő ökológiai értékeivel és kulturális kincseivel ismerkedhetünk meg. Tetőteraszáról mesés a kilátás a településre és a Pécsi-tóra, érdemes elidőzni itt egy kicsit és a tájban gyönyörködni.

Orfűi kilátó

Fishing On Orfű

De Orfűn nemcsak kirándulni lehet, a település egyedülálló rendezvényekkel várja a turistákat. Ezek közül a legismertebb a Fishing On Orfű. A zenei fesztivált először 2008 nyarán rendezték meg, népszerűsége azóta is töretlen. A négynapos fesztivál a Dél-Dunántúl legnagyobb alternatív zenei fesztiválja, ahol a legnépszerűbb hazai előadók lépnek fel.

Az egész országból, illetve külföldről is érkeznek ilyenkor fiatalok Orfűre és a Panoráma Campingbe, hogy átadják magukat a zene és a természet szeretetének. A Kispál On Orfű mindössze két napig tart, létszáma is 7000 főben maximalizált, így ez egy jóval barátságosabb zenei fesztivál a településen. De Orfűn persze nemcsak koncertezni lehet. A kétnapos Medvehagyma Fesztivál különböző programokkal várja a kicsiket és nagyokat a népi mesterséges bemutatóktól a kalandtúrákon át a termelői vásárig, a Nagy Orfűi Szalonna és Kolbász fesztiválon pedig a főzőtudásukat mérik össze a résztvevők, akik finomabbnál finomabb falatokkal kínálják az Orfűre látogatókat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük