Olaszország legjobb strandjai – ezek a legszebb olasz tengerpartok

5
(1)

Olaszország tengerpartjai évente több millió külföldi és hazai turistát vonzanak. Legyen szó az Adriai-, Ligur- vagy Tirrén-tengerről, gyakorlatilag az egész Appennini-félsziget és az Olaszországhoz tartozó kisebb-nagyobb szigetek mesés partokkal és strandolási lehetőséggel várnak.

Cala Goloritzé, Szardínia

cala goloritzé, szardínia

Szardínia idilli hangulatú északkeleti partján, az Orosei-öbölben található ez az apró partszakasz, a mészkőszirtek tövében. Lágy, homokos, elefántcsontszínű tengerpartja és kékes-zöldes vize marasztalja a turistát.

A 30 méter széles hasadékot erdős terület szegélyezi, a sziklás rész pedig 180 méteres magasságig emelkedik. A sziklákat az extrém sportok kedvelői meg is mászhatják.

A Cala Goloritzét csónakkal vagy gyalogtúrán keresztül is megközelíthetjük, ha rendesen magunkba szeretnénk szippantani a mesés Szardínia hangulatát, válasszuk az utóbbi megoldást.

Marasura (Tropea) Beach, Calabria

Tropea, Calabria

Az olasz csizma délnyugati csücskében járunk, Szicíliához közeledve, a szépséges Tirrén-tenger partján. A világszerte híres tengerpart Tropea város közelében található, és sokan csak úgy nevezik: Calabria ékköve.

Marasura a festői sziklák, a fehér homok és a csendes, nyugodt víz hazája. Elsősorban azok keressék fel, akik kedvelik a kevésbé felkapott helyeket. 

No meg, ha feltekintünk Tropea sziklákra épült házaira, elégedetten konstatáljuk, hogy ennél szebbet még nemigen láttunk. A város templomát a 12. században építették, érdemes megnézni.

Acquafredda di Maratea Beach

acquafredda

Maratea falutól fekszik egy rövidke autóútra. Kristálytiszta kék víz találkozik itt a sötétszürke homokkal. Igazi mesebeli, rusztikus formákban gyönyörködhetünk itt.

Sziklákban az Acquafredda di Maratea Beach is bővelkedik, a látvány sok helyen annyira festői, hogy igazi kultusza van itt az esküvői fotózásnak.

Látványos barlangokban is bővelkedik a környék, némelyik csak csónakkal közelíthető meg.

Marina Grande Beach

Marina Grande

A Nápolytól mintegy 25 km-re délre fekvő, Sorrento egyik közeli szomszédjaként ismert Marina Grande Beach Olaszország egyik legszebb strandját adja, a föveny fölött, a sziklákra építve szép, pasztellszínű házak sorakoznak.

Minden nyáron nagy turistaáradattal számolhatunk a 300 méteres tengerparton. A napozóágyakat és ernyőket a korán kelők gyorsan lefoglalják, nem árt az éberség!

A tengerpart környező szépségeit, eldugottabb helyeit csónaktúrán keresztül ismerhetjük meg.

Cala Granara, Spargi 

cala-granara

A Maddalena szigetcsoporthoz tartozó Spargi tengerpartja képek alapján könnyedén összetéveszthető a trópusi Tahitiével. Van még kérdés?

A Cala Granara az olasz tengerpartok között kissé rendhagyó a sziklamentességével – cserébe buja növényzettel és üde pálmafákkal kárpótolja a látogatót.

Sekély, türkizkék vize búvárkodásra csábít, a partot borító ezüstös homok pedig szinte hívogat egy kis napozásra.

Cala Pulcino, Lampedusa

Cala Pulcino

Lampedusa szigete manapság nem túl pozitív színben jelenik meg a hírekben, de a menekülthajós balhék árnyékában továbbra is ott ragyog Olaszország legdélebbi pontjának gyöngyszeme: Cala Pulcino.

A hely nem közelíthető meg egykönnyen, de elhiheted, hogy megéri átverekedned magad a sziklákon és a sűrű bozóton, mert nem fogsz hinni utána a szemednek.

Kárpótolni fog a végtelen kékség, ami eléd tárul, csakúgy, mint a part finom homokja és a dús mediterrán vegetáció.

Scala Maestro

marettimo

Az aprócska, mindössze 700 állandó lakossal rendelkező Marettimo szigetén található. A Scalo Maestro beach nyugodt vizéről híres, mely erős vonzerőt jelent az úszni és búvárkodni szándékozók felé. 

A strand azon kevesek közé tartozik, amelyek a partról is megközelíthetőek. Ha megérkeztél, leesik majd az állad. Mintha utazási magazinokban már láttad volna valahol ezt a tájat.

A strandolás és napozás mellett aktív pihenésre is van lehetőségünk, Legérdekesebbek a csónaktúrák, melyek a közeli, rejtett vagy nehezen megközelíthető tengerparti barlangokhoz kalauzolnak el.

Camogli Beach

A Ligur-tenger partján fekvő Camogli falucska kavicsos strandja igazi mediterrán hangulatot áraszt. A part többnyire nem zsúfolt, a tömeget nem kedvelők is találnak itt bőven nyugodtabb helyeket. 

Nem minden része szabad, vannak elkerített szakaszok a luxusnyaralók számára, de a strand nagy része azért földi halandók részére is hozzáférhető.

Lehetőség nyílik itt úszásoktatásra, de búvártanfolyamokon is részt vehetünk, ha a víz alatti világ felé vágyódunk. 

Camogli egyik különlegessége, hogy az egyik bár közvetlenül a fövenyen, a part közvetlen közelében található. El sem kell hagynod a homokot, ha kedvenc italodra szomjazol.

Campo all’Aia Beach, Elba 

Elba szigetét elsősorban Napóleon száműzetéséhez tudjuk kötni történelmileg. A 12,5 km szélességű, 223,5 km²-es sziget a Toszkán-szigetek legnagyobbika, több mint 30 ezer lakossal.

Elba partvonala 147 kilométer hosszú, telis-tele gyönyörű strandokkal. Mind közül a legszebb a Campo all’Aia Beach, a nagy hullámoktól védett öbölben, nagyméretű homokszemcsékkel. A strand kiváló lehetőséget nyújt úszásra, és oktatás is van. Természetesen lehet napernyőt és napozóágyat bérelni, a helyi büfékben pedig friss halat is kaphatunk.

Mesés látványt nyújt innen a La Guardiola strandja, egy kis hídon pedig Procchio Beach-re is átkelhetünk. Campo all’Aia Beach azok számára is remek választás, akik a Procchio zsúfoltsága elől menekülnek nyugodtabb partszakaszok felé.

Otranto Beach

otranto

Az olasz csizma sarkában fekvő Otranto az Adriai-tenger egyik gyöngyszeme, és egyben Olaszország legkeletibb városa, közvetlenül az albán partokkal szemközt, ám láthatáron kívül. 

A strand türkizkék vizéről és lágy homokjáról híres, a gazdag történelmi emlékekkel bíró város pedig finom boráról és sajtjáról. 

Az otrantói strandot látványos sziklák övezik, egyszersmind Puglia tartomány legszebb partszakaszává téve ezt a helyet. A napozás és fürdőzés mellett búvárkodhatunk és úszhatunk is a kristálytiszta vízben. 

Szálláshelyet könnyű találni, a legegyszerűbb apartmantól a luxusszállodáig minden van, és ha megéheznénk valamilyen helyi specialitásra, akkor sem kell kétségbeesnünk, Otrantoban is egymást érik a vendéglátóipari egységek.

Spiaggia di Tuerredda

tueredda

Szardínia déli partvidékén járunk. Spiaggia di Tuerredda Su Giudeu szomszédságában fekszik, Sa Pinnettától nyugatra. Természetessége és meleg vize már elég nyomós érvek ahhoz, hogy a nyaralók egyik kedvenc célpontja legyen.

Kajakosok és szörfösök egyaránt otthonra lelnek itt, de a búvárkodás szerelmesei is megtalálják a számításukat Spiaggia di Tuerredda átlátszóan tiszta vizében.

Talán az egyetlen negatívuma a helynek éppen a népszerűségéből fakad: a júliusi-augusztusi csúcsszezonban elég nagy itt a zsúfoltság.

Caprera Beach

A napfényes Szicília kincse a sziget nyugati partján fekvő Caprera Beach. Remek választás azok számára, akik nem kedvelik az urbanizált, betonban és térkőben tobzódó, túlságosan kiépített strandokat.

Nem fogad itt más, csak a természetes növényzet, a vadvilág és persze a varázslatos tenger. A partot apró kavics borítja, a víz pedig kristálytiszta. A parton szinte semmi ember alkotta építmény nincs, de épp ez adja a hely különlegességét. Nem kevésbé, ha alá is merülünk, mert a tenger élővilága errefelé különösen gazdag. A közelben számos kisebb barlang is várja, hogy felfedezzük magunknak.

Dei Due Mari, a két tenger strandja

A Szardínia szigetén található strand arról híres, hogy a tenger és a Nottari-tó között helyezkedik el, így a strandoló két legyet üthet egy csapásra. Tiszta, kék vize tökéletes környezetet biztosít az úszni és búvárkodni vágyóknak.

Érdemes felfedezni a két kis időszakos vízfolyást a partszakasz vége felé, és egy kis séta után csodálkozni fogunk, hogy miféle szokatlan, rózsaszínű homok színezte be a cipőnket.

Ha egy lélegzetvételnyivel nagyobb kiruccanáshoz van kedvünk, sétáljunk át Simius Beach-re, hogy fehér homokjában gázolva ismerkedjünk meg a két kis öblöcskéjével.

Mezzavalle Beach

A Conero szívében fekvő Mezzavalle csodálatos hely, öreg tölgyekkel és eperfákkal körülvéve. A sziklák tetejéről fenséges kilátás nyílik a tengerre. Meredek ösvényeken juthatunk le közvetlenül a vízparthoz. 

Mezzavalle partjára nem jellemző a zsúfoltság, így itt megint csak a nyugalomra áhítozók találnak kedvező helyet. Ha inkább a háborítatlan természetet szereted a kiépítettség helyett, ez a szakasz nagyon fog neked tetszeni.

A part két úton keresztül is elérhető Coneroból, de csónakkal is megközelíthetjük.

Isola Bella

Szícilán, a Taorminák közelében található a nyugodt és meleg vizéről híres Isola Bella. A strand egy kis öböl közepén fekszik, és eléggé népszerű a turisták körében a csodálatos Jón-tengerre nyíló kilátása miatt. A gyönyörű, kék víz védettséget élvez a tenger hullámaitól, így nyugodtan hódolhatnak szenvedélyeiknek az úszni és búvárkodni vágyók.

Gavitella

A magas sziklákra épített, festői Praiano számos kis partocskával rendelkezik, legszebb közülük Gavitella, a maga két mólójával és puha homokjával.

A mindössze 30 méter hosszú strandocskáról mesés kilátás nyílik Capri szigetére. 

Praiano főteréről összesen 400 lépést kell megtennünk a meredek úton Gavitelláig, de az élmény többszörösen kárpótol fáradozásunkért. Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a természetes kis úszómedencét, a Fontana dell’Altare-t se.

Nyulak-szigete

Olaszország legdélibb részén, Lampedusa közelében található ez az apró kis sziklaszirt. Korábban nyulak ezrei élhettek itt, de ma már inkább teknősmenedékként funkcionál a szigetecske.

A strandját 2013-ban a világ legjobbjának választották meg, ami azért nem kis eredmény.

A part nyugodt, a kontinens több mint 100 kilométerre van innen.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük