Nyékládházi kavicsbányatavak

Nyékládházi bányatavak

A Nyékládháza környéki tavak az 1917-ben megnyitott kavicsbányák hátrahagyott mélyedései. A Mezőnyéki Kavicsbánya néven futó projekt összesen 750 hektárnyi tómedret hagyott az utókorra, mi pedig igyekszünk megbecsülni és sokrétűen hasznosítani az örökséget.

A tavakon a kavicsbányászat ma is zajlik, de a partvonalak már nem változnak döntően. A nyéki tavak a 35-ös út két oldalán helyezkednek el. A 2003-ban városi rangot kapott Nyékládházáról kifelé (Debrecen felé) haladva balra található az István I. és István II. tavakkal összekotrásra került Gólem-tó, jobbra pedig a Debreczeni-tó.

 

Nyékládházi bányatavak

Az összes tóra igaz, hogy kavicsos aljzatúak és jelentős a mélységük. Ez a legmélyebb pontokon akár 25 métert is elérhet, az átlagos mélység pedig 8 méter körül van. A nyéki tavak hazánk második legnagyobb állóvíztömegét foglalják magukban 40 millió köbméternyi vizükkel, mivel a Velencei-tó átlagosan csak 30 millió m³. A víztükör évente fél méteres ingadozást produkál.

A tavak körül számos vendéglátóegység szolgálja ki a pihenni vágyókat, strandolásra is van lehetőség.

A vizek minősége kiváló, mélységük miatt sosem melegszenek fel túlságosan. Az oxigéndús környezet remek élőhelyet biztosít a horgászok fő célpontjai, a nemes halak számára. Szép számmal fognak errefelé 20 kilón felüli pontyokat, brutális méretű amurokat és kapitális harcsákat is.

Nyékládházi bányatavak

A tavakban ezeken kívül megtalálható a csuka, süllő, balin és természetesen a kárász és keszegfélék is. A tavakba rendszeresen helyeznek ki előnevelt halakat, így biztosítva a horgászok számára a fogást, emellett part menti hínáros rész kiváló szaporodási lehetőséget biztosít a halak számára.

A tavakra hulló éves csapadék 30-40 százalékkal kevesebb, mint a nyári félév párolgása, a hiányzó részt a talajvíz pótolja hozzászivárgással. A vízkészletének kicserélődése a hozzászivárgás és a csapadék révén 2-3 évenként következik be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük