Nyaralás Siófokon, a Balaton legpezsgőbb városában

0
(0)

Siófok a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik, nevét is innen kapta. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 kilométert foglal el.

 

Évről évre egyre több turistát csalogatnak az Arany-és az Ezüstpart hűsítő strandjai, hiszen Siófok közel 15 kilométeres partszakaszán fürdőzésre kiváló hely található. Éjjel pedig a szórakozásé a főszerep, viszont akár a parton is maradhat, aki nem tud elszakadni a víztől, mivel a Nagystrand napközben fizetőstrandként működik, este hét órától hajnalig pedig élménypark jellegű szórakoztató központ. Itt található a Coke Club, amely főleg a fiatalok körében közkedvelt. Nap, mint nap változatos programok, sportolási lehetőségek várják a közönséget, az esti órákban az ország legnépszerűbb előadóinak és zenekarainak közreműködésével ingyenesen látogatható könnyűzenei koncertek vannak. Siófok valódi metropolisz a bulizni vágyók számára, egymást érik az jobbnál jobb klubok, pubok.

Siófok, halászok szobra

Siófok, halászok szobra

 

De nem csak ennyit nyújt ez a város, igazán változatos látnivalókkal színesíthetik az ide érkezők az itt töltött időt.

Az első hely, ahová érdemes ellátogatni, az a Siófoki Kikötő. Innen indulnak a menetrendi sétahajók is, tehát a legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. Kellemes és pihentető kikapcsolódást nyújt leülni egy árnyékos padra, és csendesen szemlélni a fodrozódó vízen úszó hajókat. A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége, a rózsakert, amely régi pompájában virágzik. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű, illetve tovább sétálva számos szobor.

Siófok, óriáskerék

Siófok, óriáskerék

 

A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti.

A Petőfi sétány közepén található a Thanhoffer villa, Horthy Miklós egykori főhadiszállása, amelyben jelenleg nyilvános könyvtár működik.

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely az egyik legjellegzetesebb épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben.

Siófok, Víztorony

Siófok, Víztorony

 

Érdemes egy kis időt szánni a Krúdy-villára. Az író itt töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát.

Kulturális programokban is bővelkedik a város, itt található a Kálmán Imre Emlékház, amely hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, melyben látható például a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái.

Siófok központjában, a Víztorony mellett, a 2006-ban átépített Fő téren található a Kálmán Imre Kulturális Központ. Az intézmény előtt a világhírű szobrászművész, Varga Imre szoborparkja áll. A központ alkalmas színházi produkciók, kulturális bemutatók és konferenciák rendezésére. Ősztől tavaszig a városi polgárság kulturális igényeit szolgálja, az idegenforgalmi szezonban a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt nyújt kulturális kínálatot.

Számos izgalmas tárlatot kínáló múzeumnak is otthont ad Siófok.

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye tekinthető meg az Ásványmúzeumban 1986 júniusa óta Siófok centrumában, a Kálmán sétány 10. alatt. A Kövecses-Varga Lajos által létrehozott, államilag védett gyűjtemény kiállítótáróiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók.

lake-balaton-2104267_960_720

A Tojásművészeti Kiállítás a Dél-Balatoni Kulturális Központban 2003 októberében nyílt meg a tojás világnapján,­ az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként. A kiállításon különböző dísztojások láthatók, amelyeken nem csak a népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza figyelhető meg, hanem az újabbnál újabb kreatív díszítő formák is.

A társadalmi összefogással létrehozott Rádiós Hírközlési Múzeumot a vendégek ingyenesen látogathatják. A fiatalokat a régi masinák egy számukra már idegen ismeretlen technológiai világba vezetik, míg az idősebbeket a nosztalgia hangulatával tölti fel.

Aki már járt Siófokon annak azért, aki nem, annak pedig azért érdemes ellátogatni ebbe a sokszínű és izgalmas városba. Mindenki számára élményekben gazdag kikapcsolódást nyújt a város, irány felfedezni!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük