Nápoly látnivalói – mit érdemes megnézni Dél-Olaszország fővárosában? Térképpel!

5
(1)

A Dél-Olaszország fővárosaként is számontartott Nápoly az egyik legizgalmasabb település Itáliában. Zsúfolt és kaotikus, az utcákon hömpölyög a tömeg, a lakosai hangosak és teljes szívből élnek. Egy ízig-vérig olasz település, ahol mindenki ezer fokon ég, ahol a kultúra és a bűnözés egyaránt virágzik.

A meseszép Capri szigetét is magában foglaló Nápolyi-öböl északi részén fekvő város lakossága körülbelül egymillió fő, ezzel a harmadik legnagyobb olasz település Róma és Milánó után. Nápolyban Id. e. 680 óta folyamatosan élnek, ez a világ egyik legrégebbi, ma is lakott városa. Történelmi városközpontja a Világörökség része, műemlékei miatt „élő múzeumnak” tartják Nápolyt. Csodás fekvése, kulturális értékei és isteni pizzái miatt egyaránt kedvelt város.

Nápoly és a Vezúv - Nápoly látnivalók

Nápoly és a Vezúv

Nápoly óvárosa

Bármerre is kalandozzon el a tekintetünk, Nápoly történelmi városközpontjában ezernyi műemlék tárul elénk. Az egyik legfontosabbnak a Sansevero-kápolnát (Cappella Sansevero) tartják. Ebben a 16. században épült kápolnában 30 gyönyörű barokk alkotást lehet megnézni, köztük Sanmartino „Krisztus a lepel alatt” című legendás fátylas márványszobrát is.

Sansevero-kápolna - Nápoly látnivalók

Sansevero-kápolna. Fotó: Wikipedia/David Sivyer

A hatalmas és gyönyörű nápolyi dómban őrzik a város védőszentje, San Gennaro vérereklyéjét, melyet május első szombatján, valamint szeptember 19-én is kihoznak a katedrálisból. A védőszent szilárd vére ilyenkor cseppfolyósodik, amit egyesek Isteni csodának tartanak, de persze van rá tudományos magyarázat is: a vérhez egy olyan vegyi anyagot adtak a középkorban, ami mozgás hatására cseppfolyóssá változtatja azt. Ha erre a jelenetre nem vagyunk kíváncsiak, a dómot akkor is meg kell néznünk, mert lenyűgöző.

A Gesú Nuovo templom egykor palota volt, de a 16. században egyházi épületté alakították. A barokk stílusú templom belseje gazdagon díszített, órákig lehetne tanulmányozni.

Gesú Nuovo - Nápoly látnivalói

Gesú Nuovo

Ha a reneszánsz stílus áll hozzánk közelebb, a San Domenico Maggiore templomot keressük fel. Ezt tartják Nápoly egyik legszebb templomának, kazettás mennyezete, 24 oldalsó kápolnája és Krisztus ábrázolásai mind magukért beszélnek.

Templom, kolostor, múzeum és több kripta is található a Santa Chiara komplexumban, melynek legszebb része a kolostor, ami egy valódi oázisnak tűnik Nápoly nyüzsgésében. A komplexumban található 1310-ben alapított apácazárdát körülvevő, élénk színű csempékkel díszített oszlopokat is nézzük meg alaposabban: a rajtuk található életképekkel csempészték be ide a világi életet.

Santa Chiara - Nápoly látnivalói

Santa Chiara

De ne csak a szép épületekre szenteljük figyelmünket.  Nagyon érdekesek Nápoly utcái is. Az óváros leghíresebb és egyben legforgalmasabb utcája, a Via San Gregorio Armeno mindig zsúfolt és koszos, ugyanakkor hangulatos is, különösen, hogy különböző mesterek műhelyei szegélyezik. A Via Benedetto Croce is hasonló utca, ezt is nézzük meg, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan élnek igazán a nápolyiak. Ha kerülnénk a tömeget, a tengerparton található Via Francesco Caracciolo-n sétáljunk egyet, innen csodás kilátás nyílik a Vezúvra is.

Nápoly óvárosán túl

További csodák várnak ránk Nápoly történelmi belvárosától kissé távolabb is. Ilyen a Királyi Palota, vagyis a Palazzo Reale, melynek építése 1600-ban kezdődött. Gyönyörű tróntermében, mesésen díszített királyi hálószobáiban megnézhetjük, hogyan éltek a Bourbon királyok, de itt találjuk Olaszország egyik legfontosabb könyvtárát, a Biblioteca Nazionale-t, valamint az ország elsőszámú operaházát, a San Carlo operaházat is.

San Carlo Operaház - Nápoly látnivalói

San Carlo Operaház

A Castel Nuovo, vagyis az Új Vár Nápoly jelképe. A 13. században épült, de azóta többször átépített egykori királyi palota ma múzeumként működik.

Castel Nuovo - Nápoly látnivalói

Castel Nuovo

A Castel dell’Ovo egy tengerparton álló vár, ami ezáltal impozáns látványt nyújt. Tetejéről a kilátás egészen magával ragadó, ahogy a vár története is: Vergilius nevezte el Tojásvárnak, miután a vár egyik szobájának vaskalitkájába egy tojást rakott és azt mondta, amíg az nem törik el, a vár ura biztonságban van. A legenda szerint a tojás eltört, a nápolyi Anjou-ház utolsó tagja pedig el is hunyt.

Castel dell'Ovo - Nápoly látnivalói

Castel dell’Ovo

A Nápoly alatt húzódó San-Gennaro katakomba a turisták nagy kedvence, ahol érdekes dolgokat lehet látni és hallani az ókeresztény temetkezési szokásokról. A római katakombákhoz hasonlóan átjárók és sírkamrák labirintusai várnak itt ránk.

A legfontosabb nápolyi látnivalók megtekintése után gyűjtsünk egy kis energiát! Még ma is működik a világ első pizzériája, az 1830-ban nyitott Antica Pizzeria Port’Alba, ami kiváló lehetőséget nyújt ehhez.

Antica Pizzeria Port’Alba - Nápoly látnivalói

Antica Pizzeria Port’Alba

Ha jóllaktunk, újult erővel keressük fel azokat a kihagyhatatlan helyeket is, melyek a város határain túl vannak.

Pompei és a Vezúv - Nápoly látnivalói

Pompei és a Vezúv

Nem messze található ugyanis Nápolytól a veszélyes tűzhányónak tartott Vezúv és a Világörökség részét képező ókori romváros, Pompei is. Nincs messze a már említett Capri mellett a két kis gyöngyszem, Sorrento és Amalfi sem.

További csodák Olaszországból:

Torino, az olasz meglepetésváros. Látnivalók, nevezetességek térképpel és fotókkal

Sorrento – meseszerű látnivalók az egyik legszebb olasz kisvárosban

Amalfi, Dél-Olaszország csodája

Olaszország legjobb strandjai – ezek a legszebb olasz tengerpartok

Genova, az életszagú város. Látnivalók, nevezetességek + térképpel

Firenze: látnivalók, utazás a reneszánsz bölcsőjébe + térképpel

Canal Grande – Velence “főutcája” és látnivalói

Rekordmagasra nőtt az Etna vulkán

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük