Múzeumok éjszakája Kecskeméten – Ötven helyszínen lesznek programok

Ötven helyszínen több száz programmal várják a látogatókat Kecskeméten június 25-én, a Múzeumok éjszakáján – tájékoztatta az MTI-t a helyi rendezvénysorozat főszervezője, a Bozsó Gyűjtemény kurátora.

Bozsó János elmondta: Kecskemét tíz éve kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, akkor még három helyszínnel. Az elmúlt évben már negyvenkét helyszín fogadta a mintegy tizenötezer érdeklődőt. Idén, a tízéves jubileumon – a Múzeumok éjszakája korábbi éveinek leglátogatottabb vidéki városaként – Kecskemét az országosan kiemelt helyszín. A Hősök, felfedezők, újítók tematikához számos intézmény csatlakozott – jelentette ki a főszervező. Előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, míg a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban papíralapú animációs játékokat készíthetnek az érdeklődők kedvenc hőseikről. A Ráday Múzeum termeinek névavatójára készül A mi hőseink címmel.

A Bozsó Gyűjtemény művészettörténésze Magyar újítók, találmányok címmel rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára hívja az érdeklődőket, míg a Hírös Agóra Kulturális Központba betérőkről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége karikaturistái készítenek hőskarikatúrákat – sorolta. A Katona József-emlékévhez kapcsolódva a Bánk bán írójának emléke is átszövi a Múzeumok Éjszakája helyi programjait – mutatott rá Bozsó János kurátor. Katona József hőseit megidéző emléklapot nyomtathatnak egy Gutenberg-nyomdagépen a Bozsó Gyűjteménybe látogatók, míg a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból szervez kiállítást. A Katona József Emlékházban a drámaíró korát idéző jelmezekbe öltözhetnek az érdeklődők és kipróbálhatják a lúdtollal írást is.

A Bács-Kiskun Megyei Levéltár Kossuth téri részlege pedig Katona-relikviákat, valamint a Katona-kultusz írott emlékeit sorakoztatja fel – jegyezte meg. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és Wieber Mariann jelmeztervező szervezésében a Bánk bán huszonkét életre kelt szereplője tűnik fel a kecskeméti Múzeumok éjszakáján. A helyszínek között tizenöt retro busz szállítja az érdeklődőket. A korlátlan utazásra jogosító karszalag négyszáz forintért váltható meg az autóbuszokon. A részletes program elérhető a rendezvény honlapján, a muzeumokejszakajakecskemet.hu-n, de a programfüzet elektronikus változata okostelefonra is telepíthető.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>