Miskolc látnivalói, a város nevezetességei + térképpel!

5
(3)

Miskolc egyike azon magyar városoknak, melynek lakói igazi lokálpatrióták, akik büszkék a településükre, s elfogadják az összes hibájával együtt. Észak-Magyarország legnagyobb települése, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Lakosainak száma 159 ezer fő. Hazánk egyik legjelentősebb ipari városa, de kiemelkedő kulturális és idegenforgalmi értékekkel is rendelkezik. A városhoz tartozó Diósgyőr és Miskolctapolca, valamint az agglomerációban található Lillafüred rengeteg turistát vonz Miskolcra.

Miskolc látképe

Fotó: MTI

Miskolc története

Régészeti leletek tanúsága szerint Miskolcon már 70 ezer évvel ezelőtt is éltek, egyike lehet Európa legrégebben lakott területének. Az első népszámlálás hazánkban 1786-ban volt, ekkor 14 179-en laktak a településen. A 18-19. században óriási fejlődésnek indult Miskolc, majd még tovább népesült Trianon után, amikor rengetegen menekültek az elcsatolt országrészekből a városba, mely átvette a korábbi régióközpont, Kassa szerepét.

Szomorú adatok – Így fogy el a határon túli magyarság a Kárpát-medencében

A második világháborúra való felkészülés során Miskolc szerepe megerősödött: az ország nehézipari központjává vált. 1949-ben Nehézipari Műszaki Egyetem néven az ország nyugati részéről Miskolcra helyezték át a Bányászati Akadémiát, mely újabb népesedési hullámot generált. Az 1990-es évekig Miskolc volt az ország második legnépesebb városa, de a nehézipar hanyatlása miatt a lakosság száma csökkenni kezdett, s Debrecen megelőzte Miskolcot. A 2000-es években a negyedik helyre csúszott vissza Miskolc a hazai városok lakosainak számát tekintve: Szeged is megelőzte. Az acélvárosként elhíresült Miskolc napjainkban kulturális és idegenforgalmi értékeivel emelkedik ki a megyeszékhelyek sorából.

miskolc

Miskolc legfontosabb látnivalói

Ha esetleg vonattal érkezünk Miskolcra, máris kipipálhatjuk Miskolc egyik műemlékét. Állomás már 1859-ben is volt Miskolcon, az impozáns, romantikus stílusú Tiszai pályaudvar azonban 1901-ben épült meg. 2003-ban újították fel, megtartva az épület eredeti hangulatát. Kis érdekesség, hogy ezt a három évszámot feltüntették a Tiszai pályaudvar homlokzatán. A pályaudvar a Kandó Kálmán téren található, ami egyben az egyik legfontosabb közlekedési csomópont a városban: itt szállhatunk fel több helyi autóbuszra és a várost átszelő villamosokra is. A villamosok indulási helye mellett megtaláljuk a névadó Kandó Kálmán szobrát is. Az 1-es és 2-es villamosra is felszállhatunk, ha Miskolc belvárosába készülünk, ahol további látnivalók várnak.

Ismét magyar lett a legszebb adventi villamos

A pályaudvarhoz hasonlóan romantikus stílusban épült a miskolci Városház téren álló Városháza. Elődje még 1762-ben elkészült, azonban az épület egy földrengés és egy tűzvész során annyira megrongálódott, hogy 1870-ben lebontották és újjáépítették. A 20. században a Városháza újabb épületeket kapott, a legutolsó bővítésre 2012-ben került sor. A Városházával szemben találjuk a klasszicista stílusú Megyeházát. Az épület terveit 1811-ben hagyták jóvá, az építése azonban viszonylag sokáig, 1826-ig tartott, de még ekkor sem volt tökéletes. Az 1843-as tűzvész óriási károkat okozott az épületben, a javítása, majd az épület bővítése hosszú évtizedekig tartott, mire elérte ma látható formáját.

Miskolc belvárosának kiemelkedő épülete a klasszicista, helyenként romantikus stílusban épült Miskolci Nemzeti Színház. A Széchenyi és Déryné utcában található színház 1847-1857 között épült, a város kulturális életének központja. A színházi előadások mellett 2001 óta a Bartók Plusz Operafesztiválnak (Miskolci Operafesztiválnak) is helyet ad, mely a közép-európai operaélet legfontosabb helyszínévé tette a várost.

A Déryné és Kazinczy utca között található az 1861-1863 között épült Zsinagóga, mely Ludwig Förster tervei alapján készült. Hozzá köthető a budapesti Dohány utcai Zsinagóga épülete is. A miskolci zsinagóga gyönyörű, a magyar romantikus építészet kiemelkedő alkotása.

Miskolc belvárosában találjuk a városlakók kedvenc közterét, a Szinva teraszt, mely nevét a városon keresztülfolyó Szinva patakról kapta. A tér lépcsőin lesétálhatunk a Szinvához és a mesterségesen kialakított vízeséshez. A terasz további két érdekessége a híd, melynek korlátját lakatok díszítik, illetve a hangulatos Miskolci lányok szoborcsoport. A Szinva partján áll Mancs, minden idők legjobb mentőkutyájának szobra is, mely igen kedves a városlakók számára. A Szinva patakot év elején, vízkeresztkor néhány évente megszentelik.

A patak szeszélyes vízfolyás, nyáron egészen komoly áradásai vannak. Mint például 2020. június 26-án:

Szinva áradás, Miskolc

Sétáljunk egyet Miskolc végtelen hosszú főutcáján, majd, ha már eddig is villamosoztunk, szálljunk rá vissza, és utazzunk el a diósgyőri városrészbe is, ahol a város büszkeségeit, a 2018-ban megújult DVTK stadiont és a 2014-ben felújított Diósgyőri várat találjuk.

Diósgyőri vár, Miskolc

Avas-hegy és kilátó

Külön említést érdemel a város legmagasabb pontja, a 234 méter magas, vulkáni eredetű Avas-hegy. Az Avas egy miskolci városrész is egyben, 10 ezer fős lakótelep tartozik ide.

Avasi tv torony, Miskolc

A domb tetején áll a tévétorony, közismert nevén az Avasi kilátó, ami a város egyik jelképe. 72 méter magas.

Kilátás az Avas-hegy tetejéről, a koraszülöttek világnapján:

Avasi kilátó, Miskolc

Kirándulóhelyek Miskolc környékén

A város e szempontból kifejezetten szerencsés fekvésű. Nincs messze a Zempléni-hegység, a Bükk pedig csak egy kőhajításnyira emelkedik Miskolc határától.

A legkedveltebb kirándulóhelyek Miskolc közelében: Miskolctapolca, Lillafüred, Szilvásvárad és a Szalajka-völgy, Bükkszentkereszt, Répáshuta, a Mályi-tó, Nyékládházi-tavak, Kistokaj, Bükkzsérc, Cserépfalu.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük