Milyen lesz a tél 2021/2022-ben? Ezt mutatják a modellek

3.6
(8)

Hogy milyen lesz a tél 2021-2022 fordulóján, arra most még nehezen lehet biztosat mondani, de a Severe Weather Europe előrejelzése szerint sanszos, hogy hidegebb lesz, mint az előző években.

Szinte szokatlan már, ha havas, mínuszokban gazdag a tél Magyarországon, a modellfuttatások most mindenesetre ezt a helyzetet valószínűsítik.

Milyen lesz a tél 2021/2022-ben?

Az időjárásportál szerint a hidegebb tél valószínűségét erősítik egy sarki örvény (polar vortex), amely Európa délebbi részeire is lehúzódhat, illetve az úgynevezett kétéves oszcilláció miatt keletire váltó egyenlítői szelek is a fenti verziót mozdítják előre.

A sarki örvény szerepe abban, hogy milyen lesz a tél 2021/2022-ben?

A sarki örvény (polar vortex) egy nagy méretű ciklon az Északi-sarkvidék fölött, a belsejében alacsony légnyomással a földfelszín közelében. Az örvény az ősz előrehaladtával az óramutató járásával ellentétesen, egyre gyorsabban forog.

Az előrejelzés szerint egy markáns hideg mag kezd kialakulni az Északi-sarkkör fölött. A sarki örvény annál erősebb lesz, minél hidegebb ez a mag. Gyorsan csökken a nyomás is, az Északi-sark fölött is kialakulóban egy kisebb alacsony nyomású terület.

Milyen telünk lesz

Sarki örvény

Szeptember vége felé a sarki örvény egyre fejlettebb lesz, gyorsan nő a mérete és egyre nagyobb hatást tud gyakorolni hazánk időjárására is. Főleg akkor, ha lassabban kering (most ezt látják valószínűbbnek), és a hideg levegő délebbre szabadul, a meleg levegő pedig északabbra is eljuthat.

Kétéves oszcilláció

A sarki örvény csak az egyik meghatározó eleme a téli időjárás alakításának. Fontos szerepe van a folyamatban az úgynevezett kétéves oszcillációnak is, amely a trópusok fölött fújó szelek irányának változását jelenti. Idén keleties szelek uralkodása várható, ami lassíthatja a sarki örvényt, és ezáltal könnyebben eljuthat délebbre a sarkvidéki eredetű levegő.

Jelenleg La Niña év van, és ekkor a tél általában enyhébb Európában és Észak-Amerikában, de ha a trópusokon keleties szelek fújnak, gyengítik a magaslégköri futóáramlat (jet stream) erejét, és hirtelen felmelegedést okoznak a sztratoszférában. Ez pedig nálunk és Észak-Amerikában is hidegebb teleket eredményez.

Látható, hogy a “Milyen lesz a tél 2021/2022-ben?” kérdésre pontos válasz ősz elején még nem adható, de nagyobb az esély arra, hogy idén és jövő év elején a közelmúltban megszokottnál hidegebb idő köszönt be ránk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 3.6 / 5. Szavazatok: 8

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük