Milyen lesz a tél 2021/2022-ben? Frissítve!

4
(25)

Hogy milyen lesz a tél 2021-2022 fordulóján, arra most még nehezen lehet biztosat mondani, de a Severe Weather Europe előrejelzése szerint sanszos, hogy hidegebb lesz, mint az előző években.

Téli előrejelzés 2022/2023-ra:

Milyen tél várható 2022/2023-ban? Így áll most az előrejelzés

 

12.01.

Tényleg extrém hideget hoz majd a poláris örvény 2021-2022 telén?

A masfelfok.hu-n jelent meg egy cikk a téli időjárás jóslásával kapcsolatban. Azt írják, jelenlegi tudásunk és előrejelző modelljeink segítségével

csupán 1-2 hétre tudunk megbízható előrejelzéseket készíteni

– ez az az időtáv, amin még elkülöníthető az egyes napok időjárása. Vannak hosszútávú (pl. évszakos) modellek is, melyekben a bolygónk lassabban változó rendszereit is figyelembe véve hetek vagy hónapok kiátlagolt értékei alapján elemezhetjük a várható időjárást, itt azonban sokkal nagyobb a bizonytalanság.

Egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy egy ilyen eseménynek pontosan mikor és milyen hatásai lesznek a felszín közelében. Ahogy abban sem lehetünk biztosak, mire számíthatunk idén a poláris örvény alakulásával kapcsolatban: a hosszútávú előrejelzésekben támaszkodhatunk úgynevezett távkapcsolati rendszerekre is – ez azt jelenti, hogy a Föld egy pontján tapasztalt változás más helyszínen is érezteti valamilyen formában a hatását. Ám a légkör egy komplex rendszer, így

nem vonhatunk le olyan merész következtetéseket, hogy extrém hideg telünk lesz csak azért, mert statisztikailag egy távkapcsolat miatt nagyobb az esély idén télen egy gyengébb poláris örvényre.

11.17.

Az Accu Weather is közzétett egy előrejelzést, amely azt mutatja, hogy a jelenlegi számítások szerint decemberben nem lesz farkasordító hideg, és Budapesten a sokévi átlagnál néhány fokkal melegebb lesz a december. A fehér karácsony esélye egyelőre csekélynek tűnik, tekintve, hogy éjszaka is alig meg fagypont alá a hőmérséklet.

Jelentősebb lehűlés december utolsó napjaira sem várható.

Fehér karácsony 2021Fehér karácsony 2021

Az eddigi adatok szerint a január sem kezdődik zimankósan, tartósan fagypont alatti hőmérsékleteket 7-e és 17-e között mérhetünk.

Az előrejelzés bizonytalansága természetesen ekkor még igen nagy, de ahogyan haladunk előre az időben, úgy lesz egyre pontosabb.

Van már karácsonyi előrejelzés is, természetesen még nagy bizonytalansággal:

Fehér karácsony 2021-ben? Ennyi esélyt mutatnak a legfrissebb modellek

09.22.

Szinte szokatlan már, ha havas, mínuszokban gazdag a tél Magyarországon, a modellfuttatások most mindenesetre ezt a helyzetet valószínűsítik.

Milyen lesz a tél 2021/2022-ben?

Az időjárásportál szerint a hidegebb tél valószínűségét erősítik egy sarki örvény (polar vortex), amely Európa délebbi részeire is lehúzódhat, illetve az úgynevezett kétéves oszcilláció miatt keletire váltó egyenlítői szelek is a fenti verziót mozdítják előre.

A sarki örvény szerepe abban, hogy milyen lesz a tél 2021/2022-ben?

A sarki örvény (polar vortex) egy nagy méretű ciklon az Északi-sarkvidék fölött, a belsejében alacsony légnyomással a földfelszín közelében. Az örvény az ősz előrehaladtával az óramutató járásával ellentétesen, egyre gyorsabban forog.

Az előrejelzés szerint egy markáns hideg mag kezd kialakulni az Északi-sarkkör fölött. A sarki örvény annál erősebb lesz, minél hidegebb ez a mag. Gyorsan csökken a nyomás is, az Északi-sark fölött is kialakulóban egy kisebb alacsony nyomású terület.

Milyen telünk lesz

Sarki örvény

Szeptember vége felé a sarki örvény egyre fejlettebb lesz, gyorsan nő a mérete és egyre nagyobb hatást tud gyakorolni hazánk időjárására is. Főleg akkor, ha lassabban kering (most ezt látják valószínűbbnek), és a hideg levegő délebbre szabadul, a meleg levegő pedig északabbra is eljuthat.

Kétéves oszcilláció

A sarki örvény csak az egyik meghatározó eleme a téli időjárás alakításának. Fontos szerepe van a folyamatban az úgynevezett kétéves oszcillációnak is, amely a trópusok fölött fújó szelek irányának változását jelenti. Idén keleties szelek uralkodása várható, ami lassíthatja a sarki örvényt, és ezáltal könnyebben eljuthat délebbre a sarkvidéki eredetű levegő.

Jelenleg La Niña év van, és ekkor a tél általában enyhébb Európában és Észak-Amerikában, de ha a trópusokon keleties szelek fújnak, gyengítik a magaslégköri futóáramlat (jet stream) erejét, és hirtelen felmelegedést okoznak a sztratoszférában. Ez pedig nálunk és Észak-Amerikában is hidegebb teleket eredményez.

Látható, hogy a “Milyen lesz a tél 2021/2022-ben?” kérdésre pontos válasz ősz elején még nem adható, de nagyobb az esély arra, hogy idén és jövő év elején a közelmúltban megszokottnál hidegebb idő köszönt be ránk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4 / 5. Szavazatok: 25

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük