Milánó, ahol nem lehet unatkozni

0
(0)

Kultúra, divat, foci – mindenki másért szereti Milánót. Bármilyen cél is vezéreljen minket, egy biztos: Milánóban unatkozni nem fogunk! Mintegy 1,3 millió lakosával az észak-olaszországi Milánó az ország második legnépesebb települése. A Pó-síkságon fekvő települést folyók és csatornák szelik át, nagyon fontos gazdasági és ipari központ. S bár nem a legszebb olasz város, mégis számtalan turista keresi fel látványosságai, divatházai és persze híres futballegyesületei miatt.

Milánó nagyon különleges város, egy igazi metropolisz, ami mindig lüktet, hangos és izgalmas, ugyanakkor világhírű épületei és nevezetességei, az olasz építészet és művészet semmi máshoz nem hasonlítható mesterművei évszázadokkal repítenek vissza minket a múltba.

Milánó világhírű látnivalói

A milánói dóm (Piazza del Duomo) Olaszország második legnagyobb temploma a római Szent Péter-bazilika után. Építése 1396-ban kezdődött és csak 1965-ben fejeződött be, csaknem hatszáz évig tartott. A dóm az itáliai gótikus építészet remekműve, de a gótikus elemek mellett reneszánsz és neoklasszikus stílusú épületrészeket is találunk a lenyűgöző épületen.

Milánói dóm

Milánói dóm

Alapterülete hatalmas, 11 000 négyzetméter. További elképesztő adatok a monumentális épületről: a milánói dóm 157 méter hosszú és 92 méter széles, homlokzata 56, kupolatornya 109 méter magas. Enyhén rózsaszín árnyalatú márványból épült, szobrai, vízköpői, milliónyi tornyai és csupa csipke díszítése felejthetetlen szépségűvé teszik. Ha nincs tériszonyunk, kötelező felmenni a dóm tetejére, ahonnan rálátunk Milánóra, sőt, jó idő esetén az Alpokra is.

Legalább ennyire híres épület a milánói Scala (Teatro alla Scala), vagyis az operaház. Építését Mária Terézia rendelte el. 1778-ban nyitotta meg kapuit, népszerűsége azóta is töretlen szerte a világon. A Scala megnyitását követően szinte azonnal a világ egyik zenei központjává vált, olyan világhírű zeneszerzők alkotásait mutatták itt be, mint például Mozart, Bellini, Verdi vagy Puccini.

Milanói Scala

Milanói Scala

A Santa Maria delle Grazie templom az UNESCO Világörökség része. Az 1492-93 között épült templomot és a hozzá tartozó 1469-ben épült kolostort a II. világháború idején bombatalálat érte, de szerencsére néhány fala épségben megmaradt, köztük az is, melyen Leonardo da Vinci világhírű alkotása, Az utolsó vacsora is szerepel. A 4,6 méter magas és 8,8 méter széles alkotás 1498-ban készült el, a Jézus keresztre feszítése előtti utolsó nap vacsoráját ábrázolja, amikor Jézus kijelenti, hogy egyik apostola el fogja árulni őt.

Milánóban több egyéb csodaszép templomot is találunk. Amit feltétlenül érdemes még felkeresünk, az a Szent Ambrus bazilika (Basilica di Sant’Ambrogio), mert ez a város egyik legrégebbi és legszebb temploma, 379-386 között épült. A majdnem 2000 éves templom történelmi és békés hangulatához hasonlót nagyon ritkán találni a világon.

Milánó történelmi jelentőségű látnivalói után fedezzük fel a modern várost is!

A Galleria Vittorio Emanuele II egy bevásárlóárkád, mely a milánói dóm és a Scala között található. A gyönyörű, üvegkupolás, mozaikpadlós épületet 1877-ben adta át a névadó II. Viktor Emánuel király. Ma olyan világhírű divatcégek üzleteit találjuk itt, mint például a Gucci, a Prada vagy a Louis Vuitton. Ez igaz a Via Monte Napoleone utcára is, melyet a világ egyik divatfőutcájának tartanak, és történetesen szintén Milánóban található. Divatrajongóknak kötelező felkeresni!

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II

És ha már Milánóban vagyunk, ne hagyjuk ki az olasz focirajongók szentélyét, a San Siro stadiont sem. Az AC Milan és a Internazionale Olaszország két híres focicsapata, edzéseiket és mérkőzéseiket a milánói San Siro stadionban (hivatalos neve: Stadio Giuseppe Meazza, a híres olasz focista után) tartják. A 80 ezer fős stadion 1925-ben épült, azóta számtalan rangos futballmérkőzésnek adott helyet.

San Siro, Milánó

San Siro, Milánó

Ha már mindent felfedeztünk Milánóban, amit szerettünk volna, irány a Navigli, Milánó egyik legkülönlegesebb része. A nyüzsgő városrész tele van éttermekkel, bárokkal, üzletekkel, melyek a várost átszelő csatornák (a csatorna olaszul naviglio) mentén helyezkednek el.

Keressünk itt egy éttermet, és mindenképp rendeljünk egy igazi milánói spagettit (spagetti alla Milanese) vagy milánói rizottót (risotto alla Milanese), és koronázzuk meg milánói utunkat gasztronómiai élvezetekkel.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük