Miben halunk meg? Halálozási okok világszerte

0
(0)

A Global Post nemrégiben elkészítette a 2014-es halálozási térképet, mely azt mutatja, hogy a világ országaiban mi a vezető halálok. Némely betegségek (pl. a tbc) tekintetében látványosan kirajzolódik, hogy melyek bolygónk legfejletlenebb országai, máskor viszont (pl. a szívbetegségeknél) nincs számottevő különbség a fejlett és a fejlődő világ között.

vezeto-halalokok-vilagszerteJól látható, hogy globálisan a lila színnel jelzett szív- és érrendszeri betegségek viszik a prímet. A világ legfejlettebb országai között csak elvétve akad egy-két kivétel, ahol más a vezető halálok. Ilyen például Európában Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Svájc , Hollandia és Dánia. Ezen országok polgárai okkal tarthatnak attól, hogy valamilyen daganatos betegség – leggyakrabban tüdő- és torokrák – fog velük végezni. Kínában is egy daganatos betegség, a májrák vezeti a halálozási statisztikát. A térképen világoskékkel jelölve.

Ajándék ötletek karácsonyra

mpbanner.jpg

 

A vörös színnel jelzett HIV, illetve AIDS okozta komplikációk főleg Fekete-Afrika egyre csak duzzadó népességét fenyegetik. Az iskolai felvilágosítás itt még gyerekcipőben jár, és a HIV vírus szaporodását drámai mértékben lassító, a fertőzöttek élettartamát akár 30-50 évvel is meghosszabbítani képes gyógyszerek is csak egy szűk kör számára érhetők el a kontinensen.  Az AIDS lett Thaiföldön is a vezető halálok – nem kis mértékben köszönhető ez a virágzó szexturizmusnak – , illetve néhány elmaradottabb Latin-Amerikai országban: Peruban, Ecuadorban, Guayanában, Francia Guayanában, Guatemalában, Panamában és a Dominikai Köztársaságban.

Némileg kakukktojásnak tűnik Mexikó (narancssárgával jelölve), ahol a legtöbb halálos áldozatot a májzsugor (májcirrózis) szedi. Nesze neked, tequila. No de ebben mi, magyarok sem állunk „rosszul”, hazánkban a májcirrózis – a szív és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek után – a harmadik helyezett.

A fejlett országokból korábban már visszaszorult tuberkulózis (tbc, sötétkék színnel) a vezető halálok a Föld legelmaradottabb országaiban. Afrikában ide tartozik többek között a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia, Madagaszkár, Etiópia és Szomália, Dél-Amerikában Bolívia, az ázsiai országok közül pedig Afganisztán, Pakisztán, Mianmar, Banglades, Vietnam, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Észak-Korea és Kelet-Timor.

Néhány országban az egyéb légzőszervi betegségek (tüdőgyulladás elsősorban) okozzák a legtöbb ember halálát. Ilyen például Benin, Tunézia és Nepál.

A közép-amerikai Nicaragua kissé kilóg a környezetéből: ebben az országban a veseelégtelenség a vezető halálok.

 

Romantikus hétvége Párizsban

A legélhetőbb városok 2014-ben

Róma kihagyhatatlan látnivalói

Bécsi csillogás, akár télen is

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat